Slovník pojmů, Strana 2
A B C D E F G H I K L M N O P R S T V Z Ž
Výpis slovníkových pojmů
BIOLOGICKÁ DOSTUPNOST
Biologická dostupnost (bioavailability): co tělo skutečně využije Biologická dostupnost popisuje, jaká část podané látky je po absorpci skutečně k dispozici pro využití organismem. Pojem se používá u léčiv, ale i u živin (např. bílkoviny,…
BIOPOTRAVINY
Biopotraviny: co skutečně znamená označení „bio“ Biopotraviny jsou potraviny vyrobené z ekologického zemědělství, které respektuje přírodu i zvířata. Suroviny pocházejí z farem, kde se nepoužívají syntetická hnojiva, pesticidy, herbicidy ani…
BIOTIN
Biotin (vitamin B7/H): metabolismus a podpora vlasů a pokožky Biotin je vitamin skupiny B (B7/H). Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin a k udržení normálního stavu vlasů a pokožky. Je součástí vyvážené stravy a běžně se užívá…
BMI
BMI (Body Mass Index): orientační ukazatel hmotnosti vůči výšce BMI (Body Mass Index) je jednoduchý index, který porovnává tělesnou hmotnost a výšku. Používá se jako orientační nástroj pro posouzení, zda je tělesná hmotnost v doporučeném…
BŘIŠNÍ DÝCHÁNÍ
Břišní (brániční) dýchání: jednoduchá technika pro zklidnění a uvolnění Břišní dýchání je jednoduchá, ale velmi účinná dechová technika, která se využívá v józe, meditaci i fyzioterapii. Pracuje s aktivním zapojením bránice a hlubším dechem do…
CAMU CAMU
Camu camu (Myrciaria dubia): koncentrovaný přírodní zdroj vitaminu C Camu camu je tropická bobule z Amazonie s mimořádně vysokým obsahem vitaminu C. Vitamin C přispívá k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním…
CÉVNÍ MOZKOVÁ PŘÍHODA
Cévní mozková příhoda (CMP, mozková mrtvice): příznaky, příčiny a prevence Cévní mozková příhoda (CMP) je akutní onemocnění mozku způsobené náhlým přerušením průtoku krve do určité oblasti mozku. Bez rychlé léčby dochází k poškození mozkové…
CIRKADIÁNNÍ RYTMUS
Cirkadiánní rytmus je běžný termín označující rytmus změn biologických funkcí a schopností člověka, které se změní během dne. Cirkadiánní rytmus může být také popsán jako doba, během které se tělo přizpůsobí různým podmínkám, například když se přepne…
COLAGEN TYP I
Kolagen typu I: nejrozšířenější strukturní bílkovina v lidském těle Kolagen typu I je dominantní forma kolagenu v lidském těle. Nachází se zejména v kůži, kostech, šlachách, vazech a cévních stěnách. Jeho vlákna mají charakteristickou trojitou…
COLAGEN TYP II
Kolagen typu II: strukturální bílkovina chrupavky Kolagen typu II je vláknitý protein, který se přirozeně vyskytuje hlavně v kloubní chrupavce a tvoří její zásadní strukturální rámec. Pomáhá udržovat pevnost, pružnost a odolnost chrupavkové…
COLAGEN TYP III
Kolagen typu III: pružnost a podpůrná struktura pojivových tkání Kolagen typu III je vláknitá bílkovina běžně zastoupená v měkkých pojivových tkáních (např. vazy, šlachy, tkáně obalující orgány) a také v kůži a stěnách cév. Vytváří spolu s…
D-BIOTIN
D-biotin (vitamin B7, vitamin H): pro energii, nervy, pokožku a vlasy D-biotin je ve vodě rozpustný vitamin skupiny B, známý též jako vitamin B7 nebo vitamin H. Je esenciální – tělo si ho neumí vyrobit v potřebném množství, proto ho přijímáme…
DEPRESE
Deprese je vážný stav duševního zdraví, který může způsobit závažné změny v myšlení, pocitech a chování. Deprese se může projevovat v mnoha různých formách a může mít vážné důsledky pro zdraví a život. Deprese je běžným psychickým onemocněním,…
DOPLNĚK STRAVY
Doplňky stravy jsou speciální potraviny, které mohou být použity jako doplněk k normálnímu stravování. Jsou často prodávány jako tabletky, kapsle, prášky nebo sirupy. Jsou k dispozici v různých formách a mohou být zakoupeny v lékárně,…
DRASLÍK
Draslík (potassium): klíčový elektrolyt pro nervy, svaly a krevní tlak Draslík je esenciální minerální látka a hlavní intracelulární elektrolyt. Přirozeně se nachází ve svalových buňkách, v tělesných tekutinách a podílí se na udržení vodní a…
ENZYMY
Enzymy: biokatalyzátory života Enzymy jsou bílkovinné katalyzátory, které určují rychlost většiny biochemických reakcí v organismech. Díky vysoké specifitě k substrátu dokážou navázat určitou molekulu (substrát), urychlit reakci a samy se…
ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY
Esenciální aminokyseliny (EAA): základní stavební kameny bílkovin Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si lidské tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat ze stravy. Jsou klíčové pro syntézu bílkovin a tím i pro stavbu a údržbu…
ESTROGEN
Estrogen je hormon, který se vyskytuje ve větším množství u žen než u mužů. Přispívá k rozvoji a udržení pohlavních charakteristik žen, jako jsou tvar prsou, změny hlasu, úroveň libida a menstruační cykly. Estrogen má také důležitou úlohu v celkovém…
EXTRAKT
Extrakt z rostlinných produktů: koncentrovaná síla bylin Extrakt z rostlinných produktů je koncentrovaná forma látek, které se získávají z různých částí rostlin – kořenů, listů, květů, semen nebo plodů. Pomocí řízených extrakčních metod se z…
FERMENTOVANÉ POTRAVINY
Fermentace je starobylý proces užívaný po tisíciletí pro produkci potravin, kvasinek a bakterií. Fermentace je biochemický proces vedoucí k chemické oxidaci (získávání kyslíku) nebo redukci (ztráta kyslíku) organických látek především živin. Tento…
FOSFOR
Fosfor je chemická látka, která je nepostradatelná pro správný fungování živých organismů. Jeho hlavní funkce je produkce ATP (adenosintrifosfát), který je nezbytný pro provádění energetických reakcí v buňkách. Fosfor je také důležitý pro vytváření a…
GLUKÓZA
Glukóza je sloučenina s chemickým složením C6H12O6. Jedná se o hlavní zdroj energie pro většinu živých organismů, a proto se často nazývá také „sacharid“. Nachází se v mnoha zdrojích, včetně mléčných výrobku, hroznového cukru, luštěnin, obilovin,…
HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus): tradiční houba pro vitalitu a pohodu Hlíva ústřičná patří mezi jedlé houby s dlouhou historií užívání. V moderní výživě je ceněná pro přirozený obsah beta-glukanů, vitaminů skupiny B, minerálů a dalších…
HOŘČÍK
Hořčík (magnesium): klíčový minerál pro svaly, nervy a energii Hořčík je nezbytný minerál podílející se na stovkách enzymatických reakcí v těle. Je důležitý pro funkci svalů a nervové soustavy, metabolismus energie, normální psychickou činnost…
HUSTOTA KOSTÍ
Hustota kostí je jedním z hlavních ukazatelů zdraví kostí. Jedná se o míru, ve které je kostní tkáň zhutněna do určitého objemu. Hustota kostí je důležitá pro posouzení rizik vzniku osteoporózy, což je onemocnění, kdy se kosti stávají křehkými a…
