ESENCIÁLNÍ AMINOKYSELINY

Esenciální aminokyseliny jsou aminokyseliny, které vaše tělo nemá schopnost syntetizovat. V přírodě existují stovky různých aminokyselin a asi dvě desítky z nich jsou důležité pro lidskou výživu. Devět z nich – histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, theronin, tryptofan a valin – je považováno za nezbytné, protože musí být dodávány vaší stravou.

Zatímco požadavky na esenciální aminokyseliny se u různých jedinců liší, Organizace pro výživu a zemědělství Organizace spojených národů (FAO) navrhla standard, který specifikuje minimální množství každé esenciální aminokyseliny, které by mělo být dodáno na gram zkonzumovaného proteinu. Tato norma je referencí, podle které se určuje kvalita bílkovin. Porovnáním limitní (tj. nejnižší úrovně) aminokyseliny v potravině s tímto standardem se určí skóre aminokyselin. Skóre 100 nebo vyšší znamená kompletní nebo vysoce kvalitní protein; skóre pod 100 znamená méně kvalitní protein.