9 různých alternativ cukru

Víte, že klasický cukr je vysoce průmyslově zpracovaný a tedy  v porovnání s přírodním cukrem v ovoci a zelenině vím nepřináší žádnou výživovou hodnotu? Díky absenci vlákniny, minerálů a dalších živin vám přináší pouze čistou energii bez přidané hodnoty. Přečtěte si, jakými potravinami můžete cukr nahradit. 

erythritol-nahrada-cukru

Vysoká konzumace cukru je spojená se zubním kazem a metabolickými onemocněními jako je obezita a cukrovka. Proto snížení denního příjmu cukru je nezbytný faktor v prevenci těchto problémů. Cukru se úplne vzdávat nemusíte, stačí sáhnout po alternativě, která vám bude vyhovovat. 

Erythritol

Erythritol je cukerný alkohol, který neobsahuje žádné kalorie a nemá vliv na hladinu cukru v krvi. Je to z důvodu, že naše tělo neobsahuje potřebné enzymy na jeho rozklad, proto odchází z našeho těla v nezměněné formě. 

 Má krystalickou formu podobnou cukru, může být použit pro pečení a jiné recepty jako běžný cukr. Dosahuje jeho 70 % sladkosti, proto mějte na paměti použití ve větším množstvím. Má také glykemický index 0, proto je ideální pro diabetiky.

 Erythritol se vyrábí fermentací, přirozeně se vyskytuje v potravinách jako je ovoce, houby nebo sýry, kde fermentace probíhá přirozeným způsobem. Napomáhá k potlačení růstu orálních bakterií, které způsobují zubní kaz a pomáhá udržovat mineralizaci zubů. Nemá vedlejší účinky, nadýmání způsobuje pouze při konzumaci ve vysokém množství (více než 50 g). Pokud se chcete dozvědět více o erythritolu, přečtěte si náš článek

TIP: Vyzkoušejte Woldohealth Erythritol čistotě 99,9 % bez jakýkoliv aditiv, ze surovin s ověřeným původem.  

Hnědý cukr

Neupravený hnědý cukr pochází z cukrové třtiny, narozdíl od bílého cukru není průmyslově upravován. Bohužel hnědý cukr nemá velký blahodárný vliv na lidské tělo. Obsahuje jen několik minerálů, které byly extrahovány z bílého cukru průmyslovými procesy. V porovnání příjmu kalorií není velký rozdíl mezi oběma cukry.  

V případech vaření a pečení, kdy je nutné použít cukr kvůli jeho vlastnostem, je doporučeno použít jeho neupravenou přírodní variantu. 

Kokosový květový cukr

Tento cukr je získáván z květu kokosové palmy. Nektar květů se vaří nebo čistí jiným způsobem. Z hlediska chuti a původu tento cukr připomíná med. Má nízký glykemický index, proto je pro naše tělo výrazně lepší než klasický cukr. Je vhodný také použít při pečení, ale pouze při nízkých teplotách. 

Agávový sirup  

Agávový sirup se vyznačuje nízkým glykemickým indexem. Je to z důvodu obsahu fruktózy, který se rozkládá jiným mechanismem než rozkladu na inzulín. Díky své konzistenci a snadnému dávkování je vhodný pro přidání do kávy, smoothie, ostatních nápojů a pečiva. 

Javorový sirup

Javorový sirup je vyroben z javoru, vyznačuje se obsahem minerálů jakými jsou železo, zinek, draslík, vápník a hořčík. Obsahuje také vitamín B a antioxidanty. Také působí protizánětlivě a antibakteriálně. Má také méně kalorií v porovnání s klasickým cukrem a medem. Kvůli své specifické chuti je často používán k přípravě palačinek a dalších pokrmů. 

Med

Tradiční sladidlo, které má nižší energetický příjem než klasický cukr, je tvořen několika přírodními druhy cukru a má dlouhodobou trvanlivost. Obsahuje vitamíny jako jsou vitamín C, thiamin, riboflavin, niacin a aminokyseliny. Má nižší glykemický index než cukr, což vede k pomalejšímu a rovnomějšímu zvyšování hladiny cukru v krvi. 

Rýžový sirup

Původem z japonska, získává se mletím celozrnné rýže a působením tepla a přírodních enzymů. Má nižší sladící schopnost a nižší glykemický index v porovnání s cukrem. Také obsahuje více minerálů než klasický cukr. 

Datle

Toto ovoce je používáno v mnoho nepečených dezertech jako náhrada cukrů pro svoji sladkou chuť a obsah vitamínů a minerálů. Jsou vhodné také pro pečení a jako přídavek do vašeho oblíbeného smoothie. Jsou také ideální pro sladění müsli nebo ovesné kaše.

Stevia

Stevia je oblíbeným sladidlem, kvůli své vysoké sladící schopnosti a obsahu 0 kalorií. Také neovlivňuje hladinu cukru v krvi, je rostlinného původu, extrakcí steviol glykosidů z listů rostliny Stevia rebaudiana. Vyskytuje se v krystalické formě. Toto sladidlo není vhodné pro vaření a pečení z důvodu jiných vlastností, než má klasický cukr.