Erythritol, náhrada cukru bez kalorií

Pokud jste se rozhodli žít zdravěji, nebo začít s nízkokalorickou dietou, snížení a kontrola příjmu cukru je dalším přirozeným krokem. Máme pro vás dobrou zprávu. Cukru se úplně vzdávat nemusíte, na trhu je dostupných několik variant jak cukr nahradit, přírodních i umělých a Erythritol je jedním z nich. Je vhodný především jako alternativa cukru pro ty, kteří bojují s cukrovkou, nadváhou nebo s jinými metabolickými problémy. 

erythritol-nahrada-cukru

Snížení příjmu cukru

Cukr má mnoho různých forem, přirozeně se vyskytuje v různém druhu ovoce, zelenině a mléce. Problém nastává s průmyslově zpracovaným cukrem z cukrové řepy nebo cukrové třtiny, kterým sladíme svou kávu, najdeme ho v mnoho výrobcích a používáme ho při pečení. 

Tento druh totiž narozdíl od přírodního cukru v potravinách neobsahuje vlákninu a stopové prvky. Děje se tak z důvodu vysokého stupně zpracování a při jeho konzumaci dodáme tělu tvz “prázdné kalorie”, tedy naše tělo obdrží kalorie v podobě cukru, ale bez přidané hodnoty v podobě živin. 

Světová zdravotní organizace doporučuje denní příjem cukru nižší než 10 % denního energetického příjmu, což při denním příjmu 2000 kalorií odpovídá méně než  50 g, ideálně 25 g cukru denně. To však neplatí pro příjem v ovoci a zelenině. Skutečný příjem cukru v České Republice je až 80 g denně.  

Mezi alternativy cukru patří cukerné alkoholy, přírodní sladidla a syntetické sladidla. 

Přírodní náhražky cukru jako jsou datle, agáva nebo med se z nutričního hlediska od běžného cukru liší velmi málo, ale jejich výhoda je, že nejsou rafinovány a jsou šetrně zpracovány. 

Syntetická sladidla jako stevia mají silnou sladící schopnost a obvykle jsou vyráběny uměle. 

Cukerné alkoholy jako je právě erythritol, xylitol a jiné jsou přirozenou součástí mnoha druhů ovoce a zeleniny a mají méně nebo žádné kalorie v porovnání s cukrem.!

Co to je Erythritol a jaké jsou jeho výhody?

Erythritol je tedy druh cukerného alkoholu, který vzniká fermentací pšeničného nebo kukuřičného škrobu, má podobu krystalické látky, podobné klasickému cukru. Jedna z jeho největších výhod je, že neobsahuje žádné kalorie, jeho glykemický index je 0  a dosahuje 70 % sladkosti klasického cukru.

Lidské tělo neobsahuje potřebné enzymy, které jsou potřeba k jeho rozpadu. Z toho důvodu je absorbován do krevního řečiště, kde je vylučován močí v nezměněné formě. Proto při jeho používání nedochází ke změně hladiny krevního cukru, inzulínu, cholesterolu nebo triglyceridů. 

Erythritol napomáhá potlačení růstu orálních bakterií, které tvoří biofilm a způsobují zubní kaz. Také pomáhají udržovat mineralizaci zubů. Některé studie naznačují, že působí jako antioxidant, což může napomáhat ke snížení poškození krevních cév a tedy ke snížení rizika onemocnění srdce. 

Erythritol je bez vedlejších účinků, ale velké konzumované množství v jedné dávce (více než 50 g), může způsobit nadýmání. 

Použití Erythritolu

Erythritol je možné díky své krystalické formě použít jako klasický cukr do všech vašich oblíbených jídel a nápojů. Vyzkoušejte jej také při letním pečení. Narozdíl od dalších cukerných alkoholů nekaramelizuje, ale krystalizuje. Proto je doporučeno při použití do omáček a polev použití práškové formy, která může pomoci tento jev snížit.

TIP: Vyzkoušejte náš nový recept na ovocný koláč bez zbytečných kalorií.