Erythritol, náhrada cukru bez kalorií

Pokud jste se rozhodli žít zdravěji, nebo začít s nízkokalorickou dietou, snížení a kontrola příjmu cukru je dalším přirozeným krokem. Máme pro vás dobrou zprávu. Cukru se úplně vzdávat nemusíte, na trhu je dostupných několik variant jak cukr nahradit, přírodních i umělých a Erythritol je jedním z nich. Je vhodný především jako alternativa cukru pro ty, kteří bojují s cukrovkou, nadváhou nebo s jinými metabolickými problémy. 

erythritol-nahrada-cukru

Snížení příjmu cukru

Cukr má mnoho různých forem, přirozeně se vyskytuje v různém druhu ovoce, zelenině a mléce. Problém nastává s průmyslově zpracovaným cukrem z cukrové řepy nebo cukrové třtiny, kterým sladíme svou kávu, najdeme ho v mnoho výrobcích a používáme ho při pečení. 

Tento druh totiž narozdíl od přírodního cukru v potravinách neobsahuje vlákninu a stopové prvky. Děje se tak z důvodu vysokého stupně zpracování a při jeho konzumaci dodáme tělu tvz “prázdné kalorie”, tedy naše tělo obdrží kalorie v podobě cukru, ale bez přidané hodnoty v podobě živin. 

Světová zdravotní organizace doporučuje denní příjem cukru nižší než 10 % denního energetického příjmu, což při denním příjmu 2000 kalorií odpovídá méně než  50 g, ideálně 25 g cukru denně. To však neplatí pro příjem v ovoci a zelenině. Skutečný příjem cukru v České Republice je až 80 g denně.  

Mezi alternativy cukru patří cukerné alkoholy, přírodní sladidla a syntetické sladidla. 

Přírodní náhražky cukru jako jsou datle, agáva nebo med se z nutričního hlediska od běžného cukru liší velmi málo, ale jejich výhoda je, že nejsou rafinovány a jsou šetrně zpracovány. 

Syntetická sladidla jako stevia mají silnou sladící schopnost a obvykle jsou vyráběny uměle. 

Cukerné alkoholy jako je právě erythritol, xylitol a jiné jsou přirozenou součástí mnoha druhů ovoce a zeleniny a mají méně nebo žádné kalorie v porovnání s cukrem.!

Co to je Erythritol a jaké jsou jeho výhody?

Erythritol je tedy druh cukerného alkoholu, který vzniká fermentací pšeničného nebo kukuřičného škrobu, má podobu krystalické látky, podobné klasickému cukru. Jedna z jeho největších výhod je, že neobsahuje žádné kalorie, jeho glykemický index je 0  a dosahuje 70 % sladkosti klasického cukru.

Lidské tělo neobsahuje potřebné enzymy, které jsou potřeba k jeho rozpadu. Z toho důvodu je absorbován do krevního řečiště, kde je vylučován močí v nezměněné formě. Proto při jeho používání nedochází ke změně hladiny krevního cukru, inzulínu, cholesterolu nebo triglyceridů. 

Erythritol napomáhá potlačení růstu orálních bakterií, které tvoří biofilm a způsobují zubní kaz. Také pomáhají udržovat mineralizaci zubů. Některé studie naznačují, že působí jako antioxidant, což může napomáhat ke snížení poškození krevních cév a tedy ke snížení rizika onemocnění srdce. 

Erythritol je bez vedlejších účinků, ale velké konzumované množství v jedné dávce (více než 50 g), může způsobit nadýmání. 

Erytrithol 1000g
260 Kč bez DPH
299 Kč

Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol...

WHER1X1000

Použití Erythritolu

Erythritol je možné díky své krystalické formě použít jako klasický cukr do všech vašich oblíbených jídel a nápojů. Vyzkoušejte jej také při letním pečení. Narozdíl od dalších cukerných alkoholů nekaramelizuje, ale krystalizuje. Proto je doporučeno při použití do omáček a polev použití práškové formy, která může pomoci tento jev snížit.

TIP: Vyzkoušejte náš nový recept na ovocný koláč bez zbytečných kalorií.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení