VITAMÍN C

Živina, kterou tělo potřebuje k tvorbě kolagenu (protein nacházející se v chrupavkách, šlachách, vazech, kostech a krevních cévách), k vstřebávání železa z potravy a k hojení ran. Je to antioxidant a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Vitamin C se nachází v některých potravinách včetně citrusových plodů, jahod, paprik, tmavě zelené zeleniny, rajčat a brambor. Také se nazývá kyselina askorbová.

Jednou z důležitých funkcí vitaminu C je působit jako antioxidant, který chrání LDL cholesterol před oxidačním poškozením. Když je LDL poškozen, zdá se, že cholesterol vede k onemocnění srdce, ale vitamín C působí jako důležitý antioxidační ochránce LDL. Vitamin C může také chránit před srdečními chorobami tím, že snižuje tuhost tepen a tendenci krevních destiček srážet se v žilách.

Antioxidační vlastnosti také chrání kuřáky před škodlivými účinky volných radikálů. Ukázalo se, že malé dávky vitaminu C užívané nekuřáky před vystavením kouři snižují poškození volnými radikály a oxidaci LDL cholesterolu spojené s expozicí cigaretovému kouři.

Vitamin C má řadu dalších funkcí. Je potřebný pro tvorbu kolagenu, látky, která posiluje mnoho částí těla, jako jsou svaly a cévy, a hraje důležitou roli při hojení a jako antihistaminikum. Vitamin C také napomáhá tvorbě jaterní žluči, která pomáhá detoxikovat alkohol a další látky. Důkazy naznačují, že hladiny vitaminu C v oku klesají s věkem a že doplňky vitaminu C tomuto poklesu zabraňují a snižují riziko vzniku šedého zákalu.