Co se stane s naším tělem při omezení cukru

Zdá se vám, že býváte často unavení a vaše pleť ztrácí jasnost? Na vině může být právě nadměrná konzumace bílého cukru. Ten totiž na rozdíl od přírodního cukru v ovoci a zelenině neobsahuje žádnou přidanou hodnotu v podobě vlákniny a stopových prvků. Podívejte se s námi, proč zařadit do jídelníčku jeho zdravější alternativu a co se stane s vaším tělem, když tak uděláte.

erythritol_blog

Proč omezit cukr

Bílý cukr může být jeden z hlavních důvodů, proč se zhoršuje kvalita naší pleti. Nejen že může vést k rozvoji obezity, deprese a srdečních onemocnění, ale má také negativní vliv na tvorbu kolagenu. Kolagen je jeden z nejdůležitějších proteinů v našem těle, který drží všechny buňky pohromadě. Nadbytek cukru na sebe váže bílkoviny z buněk a vede k lámání kolagenových vláken. To může mít za následek rychlejší stárnutí pleti, ztrátu její pevnosti a pružnosti.  

Není cukr jako cukr

Znamená to, že bychom se měli vzdát cukrů úplně? To samozřejmě ne, naše tělo potřebuje určité množství cukrů pro zdroj energie, ale především přidané cukry je lépe omezit. Rizikem mohou být především komplexní sacharidy, například z celozrnných výrobků nebo z ovoce a zeleniny, které se mění v těle na cukry během trávení. Zaměřte proto svou pozornost na nezdravé cukry, které se skrývají v polotovarech a na přidaný cukr v podobě dezertů nebo ve slazených teplých nápojích.

Co se stane s naším tělem aneb pozitivní změny

Zlepšení nálady

Taky sáhnete při jarním splínu jako první po kousku čokolády? Studie poukazují na to, že cukr náladu nezlepší. Z dlouhodobého hlediska totiž přemíra cukru může způsobit skleslost, zhoršení soustředění a následnou ospalost. Stabilní krevní cukr naopak zmírňuje výkyvy nálad a podporuje emoční rovnováhu.

Snížení rizika cukrovky a onemocnění srdce

Studie naznačují, že vysoký příjem cukru zvyšuje rozvoj diabetu a srdečních onemocnění. Viscerální tuk představuje zvýšené riziko chorob, jakými jsou právě srdeční onemocnění, rakovina, cukrovka nebo deprese. Tento tuk je nahromadění přebytečné nitrobřišní tkáně, který najdeme hlouběji než podkožní tuk a obaluje velké orgány, jakými jsou játra, slinivka nebo ledviny. A právě bílý cukr může mít výrazný vliv na jeho tvorbu. 

Jasnější pleť

Potraviny s vysokým glykemickým indexem zvyšují hladinu cukru v krvi, což znamená, že naše tělo produkuje více inzulínu, který stimuluje hormony zodpovědné za nadměrnou tvorbu kožního mazu, což může vést k tvorbě akné a k dalším kožním problémům. Jasnější a pevnější pleť může být další motivací, proč snížit příjem cukru. 

Jak nahradit přidaný cukr

Pokud jste se rozhodli přidat do vašeho jídelníčku zdravější alternativu bílého cukru, na českém trhu je k dispozici široký výběr, jako jsou cukerné alkoholy, přírodní nebo syntetická sladidla. Cukerné alkoholy, mezi které patří také erythritol, jsou přirozenou součástí mnoha druhů ovoce a zeleniny a jejich velkou výhodou je minimum kalorií v porovnání s bílým cukrem. Erythritol má glykemický index 0, neobsahuje žádné kalorie a dosahuje 70 % sladkosti klasického cukru. Naše tělo nemá enzymy, které potřebuje k jeho rozkladu, proto je vylučován z těla v nezměněné formě a nemění hladinu krevního cukru, inzulínu a cholesterolu. Také pomáhá udržovat mineralizaci zubů a díky svým antioxidačním vlastnostem napomáhá ke snížení poškození krevních cév. 

Erytrithol 1000g
Erythritol 1000g
Momentálně nedostupné
260 Kč bez DPH
299 Kč

Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol...

WHER1X1000

TIP: Vyzkoušejte Woldohealth erythritol, který obsahuje 99,9 % čistých látek bez aditiv jako jsou GMO, lepek nebo konzervační látky. Díky obsahu 0 kalorií je ideální přírodní náhradou bílého cukru.