KOLAGEN

Silný, flexibilní protein nacházející se v chrupavce, šlachách, kostech, kůži a dalších pojivových tkáních. Kolagen je ve vodě nerozpustná bílkovina, která je základním stavebním prvkem našich pojivových tkání. V těle savců tvoří kolagen až třetinu všech proteinů. Dosud je známo 27 rozdílných druhů kolagenu. Pro nás nejdůležitější jsou kolagen typu I, II a III.
 
Kolagen je druh proteinu. Ve skutečnosti je to nejhojnější strukturální protein u zvířat. Strukturní protein je protein, který tvoří strukturu nebo kostru vašich buněk a tkání. Kolagen se skládá převážně z aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Tyto aminokyseliny tvoří tři vlákna, která tvoří strukturu trojité šroubovice charakteristickou pro kolagen. Kolagen se nachází v pojivové tkáni, kůži, šlachách, kostech a chrupavkách. Poskytuje strukturální podporu tkáním a hraje důležitou roli v buněčných procesech, včetně :
  • oprava tkáně
  • imunitní odpověď
  • mobilní komunikace
  • buněčná migrace, proces nezbytný pro udržení tkáně
Buňky pojivové tkáně zvané fibroblasty produkují a udržují kolagen. Jak lidé stárnou, jejich kolagen se fragmentuje, funkce fibroblastů se zhoršuje a produkce kolagenu se zpomaluje. Tyto změny spolu se ztrátou dalšího klíčového strukturálního proteinu zvaného elastin vedou ke známkám stárnutí, jako je ochablá kůže a vrásky.
 
Vaše tělo přirozeně produkuje kolagen a můžete jej konzumovat prostřednictvím potravinových zdrojů, jako je kuřecí kůže a rybí kůže, stejně jako kolagenové doplňky. Orální a místní kolagenové produkty, jako jsou doplňky stravy a krémy na obličej, jsou oblíbené proti známkám stárnutí, jako jsou vrásky, ztráta hydratace pokožky a bolesti kloubů. Kolagen si můžete koupit ve formě prášku, kapslí a tekuté formy.
 
Můžete ho užívat jako doplněk nebo ho přidat do nápojů – teplých i studených – a jídel, jako jsou ovesné vločky, jogurt a energetické kuličky.
 
Zdravotníci také používají kolagen a materiály na bázi kolagenu v lékařské oblasti, včetně hojení ran, popálenin a diabetických vředů. Kromě toho kosmetické společnosti používají kolagen v produktech, jako jsou zvlhčovače a séra, kvůli jeho zvlhčujícím vlastnostem.

Vaše tělo vytváří kolagen přirozeně. Kolagen se nachází v pojivové tkáni, kůži, šlachách, kostech a chrupavce a má mnoho funkcí. Je také přítomen v některých potravinách a můžete jej užívat jako doplněk.   

Co způsobuje ztrátu kolagenu?

Jak stárnete, vaše produkce kolagenu přirozeně klesá. Navíc se kolagen fragmentuje a je volněji distribuován. Tyto změny vedou k charakteristickým známkám stárnutí, jako jsou vrásky a suchá, ochablá pokožka. Integrita kolagenu nacházejícího se v kosterním systému se s věkem také snižuje, což vede ke snížení pevnosti kostí. Zatímco ztráta a poškození kolagenu s věkem jsou nevyhnutelné, určité dietní faktory a faktory životního stylu mohou tento proces urychlit.
 
Například je známo, že kouření cigaret degraduje kolagen a způsobuje stárnutí pokožky, vrásky a ztrátu elasticity. Bylo také prokázáno, že nadměrné pití urychluje stárnutí pokožky tím, že snižuje produkci kolagenu a poškozuje opravné mechanismy pokožky.
 
Navíc dodržování diety s vysokým obsahem přidaného cukru a ultrazpracovaných potravin může vést k předčasnému stárnutí tím, že přispívá k procesu zvanému glykace, který snižuje přeměnu kolagenu a narušuje schopnost kolagenu interagovat s okolními buňkami a proteinyNadměrné vystavování se slunci také snižuje produkci kolagenu, takže nošení opalovacího krému a vyhýbání se nadměrnému slunění může pomoci předejít známkám předčasného stárnutí pokožky.

Nejlepší potravinové zdroje kolagenu

Kolagen se nachází u všech zvířat a je koncentrován v některých částech zvířete, jako je kůže a klouby.
Zde je několik příkladů potravin bohatých na kolagen :
  • kosti, kůže a vazy zvířat, jako je kuřecí kůže a prasečí koleno
  • určité druhy mořských plodů, jako je rybí kůže a medúzy
  • produkty vyrobené z částí zvířat, jako jsou kosti a vazy
Protože vaše tělo přirozeně produkuje kolagen z aminokyselin, můžete produkci kolagenu podpořit tím, že zajistíte, že budete jíst dostatečné množství bílkovin z potravin, jako je drůbež, ryby, fazole a vejce. Kromě aminokyselin potřebuje vaše tělo další složky stravy pro tvorbu a údržbu kolagenu. Například vitamin C je nezbytný pro syntézu kolagenu, takže nízké nebo nedostatečné hladiny vitaminu C mohou vést k narušení produkce kolagenu. Proto konzumace velkého množství potravin bohatých na vitamín C může pomoci podpořit zdravou tvorbu kolagenu. Zkuste například citrusové plody, papriku, zeleninu a bobule. A co víc, konzumace stravy s vysokým obsahem prospěšných rostlinných sloučenin by také mohla pomoci zlepšit zdraví pokožky snížením zánětu a ochranou proti degradaci kolagenu.

Některé potraviny, jako je zvířecí kůže a vazy, jsou bohaté na kolagen. Dieta podporující kolagen by měla zahrnovat potraviny bohaté na bílkoviny a také ovoce a zeleninu, které jsou bohaté na vitamín C a další antioxidační a protizánětlivé sloučeniny.    

Mají kolagenové doplňky vedlejší účinky?

Kolagenové doplňky mají dobrý bezpečnostní profil a nejsou spojeny s nežádoucími vedlejšími účinky.
Výrobci však kolagen často kombinují s dalšími složkami v doplňcích. Některé ingredience mohou představovat zdravotní rizika, jako jsou bylinky a vysoké hladiny vitamínů v doplňcích formulovaných tak, aby podporovaly zdraví pokožky, nehtů a vlasů.
 
 

Jaké jsou výhody kolagenu?

Kolagenové doplňky jsou spojeny s několika zdravotními přínosy a velmi málo známými riziky. Doplňky mohou zvýšit svalovou hmotu, zabránit ztrátě kostní hmoty, zmírnit bolesti kloubů a zlepšit zdraví pokožky snížením vrásek a suchosti.

Z čeho je kolagen vyroben?

Kolagen se skládá převážně z aminokyselin glycinu, prolinu a hydroxyprolinu. Tyto aminokyseliny tvoří tři vlákna, která tvoří strukturu trojité šroubovice charakteristickou pro kolagen. Kolagen se nachází v pojivové tkáni, kůži, šlachách, kostech a chrupavkách.

Kde se kolagen nachází?

V potravinách se kolagen přirozeně vyskytuje pouze v mase zvířat, jako je maso a ryby, které obsahují pojivovou tkáň. Různé živočišné i rostlinné potraviny však obsahují materiály pro produkci kolagenu v našem vlastním těle.

V jakém věku přestává tělo produkovat kolagen?

Vaše tělo začne ztrácet kolagen, když vám bude 30 let. Účinky se projeví po několika letech. I když se jedná o přirozený proces, je možné jej urychlit vystavením UV záření, znečištěním, špatnými návyky a špatným výběrem stravy. I když je možné urychlit ztrátu kolagenu, je také možné ji zpomalit.

Jaké jsou výhody kolagenu a vitamínu C?

Vitamin C je nezbytný pro naše tělo k produkci kolagenu. Předklinické studie poskytují silný důkaz, že vitamín C zvyšuje produkci kolagenu a snižuje poškození způsobené světlem včetně vrásek a pigmentace. Vitamin C je prospěšný při hojení ran.

kolagen hovězí 500 g
651,30 Kč bez DPH
749 Kč

Čistý hovězí kolagen v prášku je díky svému čistému složení a ověřenému původu ingrediencí...

WHHK1X500
Kolagen s kyselinou hyaluronovou 500 g
955,70 Kč bez DPH
1 099 Kč

Proč si vybrat právě Woldohealth Kolagen s kyselinou hyaluronovou? Díky své neutrální chuti...

WHHKHB1X500
hydrolyzovaný kolagen 1 kg
1 034,80 Kč bez DPH
1 190 Kč

Woldohealth 100% hovězí kolagen vysoké kvality a čistého přírodního složení. Obsahuje pouze...

WHHK1X1000