CHOLESTEROL

Látka vyskytující se v celém těle. Vyrábí se v játrech a je důležitou součástí buněk. Cholesterol se také používá k výrobě hormonů, žlučových kyselin a vitamínu D. Potraviny, které pocházejí ze zvířat, obsahují cholesterol, včetně vajec, mléčných výrobků, masa, drůbeže a ryb. Vysoká hladina cholesterolu v krvi zvyšuje u člověka šanci (riziko) rozvoje aterosklerózy a srdečních chorob.

Cholesterol je měkká, voskovitá látka přítomná ve všech částech těla včetně nervového systému, kůže, svalů, jater, střev a srdce. Vyrábí se v těle a získává se z živočišných produktů ve stravě. Cholesterol se vyrábí v játrech pro normální tělesné funkce včetně produkce hormonů, žlučových kyselin a vitaminu D. Je transportován krví, aby byl využit všemi částmi těla.

V krevním řečišti se cholesterol spojuje s mastnými kyselinami a vytváří lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL) a lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL). LDL jsou považovány za „špatný cholesterol“, protože se mohou slepit a vytvářet plaky na stěnách vašich krevních cév, což vede k ateroskleróze.

Jedna čtvrtina dospělé populace v USA má vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Více než polovina dospělé populace má hladiny cholesterolu v krvi, které přesahují žádoucí rozmezí, jak je specifikováno lékařskou komunitou. Zvýšený cholesterol často začíná v dětství. Některé děti mohou být vystaveny vyššímu riziku než jiné kvůli rodinné anamnéze vysokého cholesterolu.