Kolagen pro zdravé klouby a kosti

Věděli jste, že kolagen je nejvýznamnější protein v lidském těle? Kolagen je elastická tkáň, která funguje jako lepidlo, které udržuje všechny buňky pohromadě a podporuje jejich funkci ve tkáních. To je také důvod, proč se kolagen používá při bolestech pohybového aparátu a dalších problémech. Přečtěte si, jak kolagen funguje a jak ho optimálně doplnit. 

kolagen

Co to je kolagen?

Kolagen je komplexní protein tvořený dílčími peptidy, které hrají důležitou roli ve funkci pohybového aparátu, výživě kostí, kloubů, zubů a regeneraci tkání. Kolagen si můžeme představit jako 3 propletené řetězce, které se nazývají helix a dodávají chrupavkovým tkáním pevnost a odolnost. Její součástí jsou také esenciální mastné kyseliny, kdy nejvíce obsažené jsou glycin, prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. Existuje až 28 typů kolagenu, ale většina kolagenu v lidském těle je tvořena typem I, II, III. Které můžeme najít v kostech, kůži, chrupavce a svalových buňkách. 

Tvorba kolagenu

Kolagen je produkován lidským tělem, pokud má dostatek stavebních prvků jako jsou aminokyseliny glycin, prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. V mladém věku se tvoří kolagen ve velkém množství a dochází k rychlé náhradě poškozených struktur. Problém nastává, že postupem času ze tyto procesy výrazně zpomalují. To je také důvod, proč dochází k prohlubování vrásek, pojivové tkáně ztrácí elasticitu a dochází ke snižování ochrany chrupavek, šlach, vazů a kloubního pouzdra. Tento proces lze zpomalit konzumací potravin, které podporují tvorbu kolagenu a užíváním kolagenových doplňků.

Výskyt kolagenu v potravinách

Potraviny si můžeme rozdělit na ty, které obsahují a přináší tuto bílkovinu do lidského těla, a ty, které stimulují a usnadňují tvorbu této bílkovin v lidském organismu. 

Kolagen se převážně vyskytuje v masech a rybách. Je doporučeno se zaměřit především na krůtí, vepřové, kuřecí, hovězí, zvěřinu a všechny druhy ryb. Největší množství kolagenu obsahují kravská a prasečí kůže. 

Potraviny, které podporují jeho tvorbu jsou bohaté na:

  • vitamín C - ovoce, zelenina (kapusta, zelí)
  • aminokyseliny - mléčné výrobky, vejce, libové maso
  • lykopen - červené ovoce a zelenina (paprika, rajčata, jahody, maliny, červená řepa)
  • polynenasycené mastné kyseliny - rostlinné oleje, mořské plody
  • síra - banán, kokos, papája, cibule, česnek

Funkce kolagenových doplňků

Kolagen se po konzumaci rozloží na jednotlivé aminokyseliny, které tělo pak využije k obnově buněk a jejich vyživení. Výhoda doplňků stravy se nachází v tom, že obsahují kolagen v jeho hydrolyzované formě, která si zachovává stejné vlastnosti a složení, jako přírodní kolagen, ale je lépe vstřebatelný, rozpustný ve studené vodě a má lepší biologickou aktivitu. 

Zvýšená potřeba kolagenu může nastat v případech, kdy se kolagen tvoří příliš pomalu, nebo při zvýšení zátěže tkáně. To se děje především u starších lidí, revmatiků, diabetiků a kuřáků, kdy dochází k větší namáhání tkáně. 

Hydrolyzát kolagenu bez přísad
486,10 Kč bez DPH
559 Kč

Čistý hovězí kolagen v prášku je díky svému čistému složení a ověřenému původu ingrediencí...

WHHK1X500
Kolagen s kyselinou hyaluronovou 500g
781,70 Kč bez DPH
899 Kč

Proč si vybrat právě Woldohealth Kolagen s kyselinou hyaluronovou? Díky své neutrální chuti...

WHHKHB1X500

Účinky kolagenu na klouby a kosti

Kolagen napomáhá ke zmírnění bolesti kloubů díky aminokyselinám glycinu a prolinu, které mají protizánětlivé vlastnosti a napomáhají ke snižování bolesti kloubů. Také zlepšuje výživu tkání a podporuje jejich regeneraci. Kolagen napomáhá k prevenci proti opotřebení kloubů a podporuje její obnovu. 

Přispívá ke tvorbě svalové hmoty při cvičení a sportu. Také podporuje tvorbu kostních buněk, které napomáhají k prevenci osteoporózy. Můžeme říct, čím více kolagenů v krevním řečišti, tím lepší je hustota kostí. Recenze uživatelů naznačují, že kvalita a hustota kostí byla zvýšena pravidelným používáním. 

Některé studie také poukazují na to, že kolagen může zmírňovat revmatismus měkkých tkání, který je znám jako Fibromyalgie, a je způsoben nižším obsahem kolagenu ve svalech a kůži. 

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení