Kolagen pro zdravé klouby a kosti

Věděli jste, že kolagen je nejvýznamnější protein v lidském těle? Kolagen je elastická tkáň, která funguje jako lepidlo, které udržuje všechny buňky pohromadě a podporuje jejich funkci ve tkáních. To je také důvod, proč se kolagen používá při bolestech pohybového aparátu a dalších problémech. Přečtěte si, jak kolagen funguje a jak ho optimálně doplnit. 

kolagen

Co to je kolagen?

Kolagen je komplexní protein tvořený dílčími peptidy, které hrají důležitou roli ve funkci pohybového aparátu, výživě kostí, kloubů, zubů a regeneraci tkání. Kolagen si můžeme představit jako 3 propletené řetězce, které se nazývají helix a dodávají chrupavkovým tkáním pevnost a odolnost. Její součástí jsou také esenciální mastné kyseliny, kdy nejvíce obsažené jsou glycin, prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. Existuje až 28 typů kolagenu, ale většina kolagenu v lidském těle je tvořena typem I, II, III. Které můžeme najít v kostech, kůži, chrupavce a svalových buňkách. 

Tvorba kolagenu

Kolagen je produkován lidským tělem, pokud má dostatek stavebních prvků jako jsou aminokyseliny glycin, prolin, hydroxyprolin a hydroxylysin. V mladém věku se tvoří kolagen ve velkém množství a dochází k rychlé náhradě poškozených struktur. Problém nastává, že postupem času ze tyto procesy výrazně zpomalují. To je také důvod, proč dochází k prohlubování vrásek, pojivové tkáně ztrácí elasticitu a dochází ke snižování ochrany chrupavek, šlach, vazů a kloubního pouzdra. Tento proces lze zpomalit konzumací potravin, které podporují tvorbu kolagenu a užíváním kolagenových doplňků.

Výskyt kolagenu v potravinách

Potraviny si můžeme rozdělit na ty, které obsahují a přináší tuto bílkovinu do lidského těla, a ty, které stimulují a usnadňují tvorbu této bílkovin v lidském organismu. 

Kolagen se převážně vyskytuje v masech a rybách. Je doporučeno se zaměřit především na krůtí, vepřové, kuřecí, hovězí, zvěřinu a všechny druhy ryb. Největší množství kolagenu obsahují kravská a prasečí kůže. 

Potraviny, které podporují jeho tvorbu jsou bohaté na:

  • vitamín C - ovoce, zelenina (kapusta, zelí)
  • aminokyseliny - mléčné výrobky, vejce, libové maso
  • lykopen - červené ovoce a zelenina (paprika, rajčata, jahody, maliny, červená řepa)
  • polynenasycené mastné kyseliny - rostlinné oleje, mořské plody
  • síra - banán, kokos, papája, cibule, česnek

Funkce kolagenových doplňků

Kolagen se po konzumaci rozloží na jednotlivé aminokyseliny, které tělo pak využije k obnově buněk a jejich vyživení. Výhoda doplňků stravy se nachází v tom, že obsahují kolagen v jeho hydrolyzované formě, která si zachovává stejné vlastnosti a složení, jako přírodní kolagen, ale je lépe vstřebatelný, rozpustný ve studené vodě a má lepší biologickou aktivitu. 

Zvýšená potřeba kolagenu může nastat v případech, kdy se kolagen tvoří příliš pomalu, nebo při zvýšení zátěže tkáně. To se děje především u starších lidí, revmatiků, diabetiků a kuřáků, kdy dochází k větší namáhání tkáně. 

Účinky kolagenu na klouby a kosti

Kolagen napomáhá ke zmírnění bolesti kloubů díky aminokyselinám glycinu a prolinu, které mají protizánětlivé vlastnosti a napomáhají ke snižování bolesti kloubů. Také zlepšuje výživu tkání a podporuje jejich regeneraci. Kolagen napomáhá k prevenci proti opotřebení kloubů a podporuje její obnovu. 

Přispívá ke tvorbě svalové hmoty při cvičení a sportu. Také podporuje tvorbu kostních buněk, které napomáhají k prevenci osteoporózy. Můžeme říct, čím více kolagenů v krevním řečišti, tím lepší je hustota kostí. Recenze uživatelů naznačují, že kvalita a hustota kostí byla zvýšena pravidelným používáním. 

Některé studie také poukazují na to, že kolagen může zmírňovat revmatismus měkkých tkání, který je znám jako Fibromyalgie, a je způsoben nižším obsahem kolagenu ve svalech a kůži.