Želatina a kolagen pro lidské tělo

Stravování je rozmanité - to je jedno ze základních pravidel. Strava pestrá na zeleninu a ovoce, spoustu bylin, různé druhy masa a ryb atd. A přesto existuje několik živin, kterých může být příliš málo pro lidské tělo.

Jedním z nich je kolagen nebo želatina (přesně to z gumovitých medvídků). Kolagen je důležitý pro mnoho procesů v našem těle, ale mnozí z nás ho nepřijímají v dostatečném množství.

Zní to paradoxně? Tak to také je. Proto vám v tomto článku vysvětlíme, proč na tom tak záleží a jak zajistit, aby jste měli dostatek kolagenu.

Kolagen a želatina - co je co?

Kolagen je takzvaný strukturální protein, tedy protein - s více než 30% podílem na celkové hmotnosti náhodným i nejběžnějším proteinem v lidském těle. Je to proto, že je hlavní složkou pojivové tkáně, takže se vyskytuje v kůži, kostech, šlachách atd. Kolagenový hydrolyzát se často prodává, tzn. strukturální protein je primárně přítomen v jeho jednotlivých složkách, aminokyselinách. Složky kolagenu mohou být tak dobře absorbovány do systémové cirkulace.

Želatina je směs látek, která obsahuje hlavně kolagen, ale také další látky a dokáže velmi dobře vázat vodu. Vzniká například při vaření kostí a podobně.

Kolagen a želatina se liší svými chemickými vlastnostmi - což je zvláště patrné při jejich aplikaci (pouze želatina může produkovat gumovité medvídky ;-)).

Pro náš metabolismus mají kolagen i želatina mnoho výhod

Proč je kolagen tak zdravý?

Kolagen a želatina jsou z aminokyselin nalezených v nižších hladinách v jiných proteinech: glycinu a prolinu.

Přestože nepatří mezi tzv. esenciální aminokyseliny. Přesto plní důležité úkoly a nedostatek může mít negativní účinky na zdraví:

Obvykle jíme maso a vejce. Výsledkem je, že konzumujeme hodně methioninu, aminokyseliny, které se zpracovávají na homocystein. Příliš vysoká hladina homocysteinu je spojena s různými nemocemi. Glycin vhodně kompenzuje tuto hladinu a může tato rizika neutralizovat.

Želatina poskytuje zdravý trávicí systém regulováním produkce žaludeční kyseliny a obnovováním žaludeční sliznice.

Potřebujeme také kolagen pro zdravou pokožku, protože je to jedna z jeho hlavních složek. Dostatečné zásobování zajišťuje, že se naše kožní buňky optimálně regenerují a také se lépe vyrovnávají s agresivním slunečním zářením. Naopak nedostatek kolagenu může vést ke zvýšenému nebo předčasnému zvrásnění.

Totéž platí pro naše kosti a klouby. Ty jsou pravidelně vystaveny stresu a napětí, zejména u fyzicky aktivních lidí. Lépe vše zvládnou dostatečnou zásobou kolagenu. Naše kosti jsou poté silnější a předchází se klasickým rizikům, jako je bolest kloubů a zánět, dokonce se může zlepšit i artritida.

Jak dostat do sebe dostatek kolagenu?

S touto otázkou se vracíme na začátek tohoto článku - Kolagen je součástí paleo stravy! Naši předkové nezískali steak z mrazničky, ulovili ho. A pokud uspěly, zvíře doslova zpracovali od hlavy až k ocasu. V souladu s tím původně jedli mnohem více částí zvířete, které obsahují hodnotný protein, než obvykle dnes. Právě tyto části jsou často vyhozeny nebo recyklovány jako podřadné. Pro nás to znamená: Buď jíst více zvířecích částí, z nichž jsou šlachy a kůže (vařit), nebo si želatinu koupit samostatně.

Doporučení výrobku pro kolagen

Zde můžeme doporučit následující produkty:

Prášek z hovězí želatiny. Pochází z pastvin, je bez přísad a nabízí velkou hodnotu za rozumné peníze. Kolagenový prášek je skvělý především ve smoothie, jogurtu nebo v Bulletproof Coffee.

Jak užívat kolagen

Želatina je obvykle složkou, kterou můžete použít v mnoha různých potravinách. Jako zahušťovadlo a želé ho můžete použít v mnoha dezertech.

Čistý kolagen můžete přidat, jako součást do polévky nebo do omáčky. Z paleo stravy doporučujemekostní vývar je nejen zdravý, ale také vynikající. A pokud jste uvařili maso pro vývar při vaření kostí, tak proč ne čerstvý vývar použít do domácí tlačenky.

Chtěli byste něco sladkého? Pak doporučujeme čokoládový pudink Paleo samozřejmě se želatinou!

A v neposlední řadě pro všechny. Gumové medvídci s ovocnou příchutí.

Závěr

Kolagen nebo želatina je typická potravina v paleo stravě. Na jedné straně je zdravá, podporuje naše tělo v mnoha důležitých úkolech a chrání před nemocemi a nepohodlím. Na druhou stranu je to jedna z potravin, která kdysi byla důležitou součástí naší stravy, ale v moderní civilizaci z této stravy do značné míry zmizela.

Samozřejmě nakonec už absorbujeme kvalitní bílkoviny z masa a ryb. Ale kostní vývar a občas svačina ze želatiny nejen chutná skvěle, ale dává tělu to, co potřebuje. Přidáním kolagenu v prášku dodáme tělu jeho dostatek.