Rok utekl jako voda a Vánoce pomalu ale jistě klepou na dveře. Ve vzduchu je cítit vůně jehličí, sušených pomerančů a ve výlohách se začíná objevovat vánoční výzdoba. S narůstající vánoční atmosférou začínáme přemýšlet, jaké druhy cukroví budeme letos péct. Nejeden diabetik se trápí myšlenkou, že se ho jeho oblíbené vánoční cukroví letos zase netýká. Ale, co když to tento rok může být jinak?
Pod pojmem vánočních svátků si mnoho z nás představí nejen setkání s rodinou a přáteli, ale také spoustu dobrého jídla a pití. Zejména cukroví je pro diabetiky velkým problémem kvůli jeho vlivu na cukr v krvi. Podívejte se s námi jak cukr v cukroví nahradit jeho zdravější variantou, erythritolem.
Co to je erythritol
Erythritol je cukerný alkohol, který můžeme najít v potravinách, kde probíhá fermentace neboli kvašení. Takovými potravinami jsou ovoce, houby nebo sýry. Vypadá podobně jako cukr a můžeme ho použít pro vaření, pečení nebo doslazování nápojů. Dosahuje pouze 70 % sladkosti běžného cukru, proto je třeba pamatovat na zvýšení jeho množství u vašich oblíbených receptů.
Proč by erythritol neměl chybět ve vaší kuchyni
Erythritol neobsahuje žádné kalorie, s glykemickým indexem nula. Jeho největší výhodou je, že nemá vliv na hladinu cukru v krvi, protože z našeho těla odchází v nezměněné formě. Také pomáhá udržovat mineralizaci zubů, omezuje tvorbu zubního kazu a může snižovat riziko onemocnění srdce a poškození krevních cév.
Zdravé vánoční pečení
Kromě klasického použití při vaření a pečení lze erythritol použít i při pečení vánočního cukroví, které můžete bez obav nabídnout dětem, diabetikům, i těm co si drží štíhlou linii. Vánoce jsou často obdobím nezdravého jídla a přejídání. Pro udržení zdravého životního stylu se cukroví vzdávat nemusíte, stačí upravit vaše oblíbené recepty a použít zdravější alternativy cukru. Můžete tak své rodině dopřát lepší, zdravější a chutnější Vánoce.
TIP: Vyzkoušejte Woldohealth Erythritol o čistotě 99,9 % bez aditiv, ze surovin s ověřeným původem a s nulovým obsahem cukru.
Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol...
Čistý hovězí kolagen v prášku je díky svému čistému složení a ověřenému původu ingrediencí...
Recept na zdravé vánoční perníčky
Také si nedokážete představit Vánoce bez perníčků? My také ne! Přinášíme vám jejich nízkosacharidovou variantu, která neobsahuje ani cukr, ani mouku.
Suroviny
- 1 bílek
- 150g mletých mandlí
- 50g másla
- 30 g vlákninového sirupu
- 25g kolagenového prášku
- 2 polévkové lžíce erythritolu
- 3 čajové lžičky perníkového koření
- 1 žloutek smíchaný s malým množstvím mandlového mléka na potření
Smíchejte všechny suché ingredience (mandle, erythritol, kolagenový prášek a perníkové koření), poté ke směsi přidejte bílek, sirup a máslo. Míchejte, dokud ze směsi nevznikne jemné těsto. Nechte těsto přes noc odpočinout v ledničce, a poté vyválejte tenké těsto. Vykrajované perníčky pak stačí umístit na plech s pečícím papírem a potřít žloutkem s mandlovým mlékem. Pečte je 9 minut ve vyhřáté troubě při 170 stupních. Perníčky můžete ozdobit mandlemi nebo jinými ořechy dle vašeho výběru.