Připravte si mléčnou pěnu sami: Jak vyrobit mléčnou pěnu!

Připravte si mléčnou pěnu sami: Jak vyrobit mléčnou pěnu!

Máte otevřenou pusu, když se podíváte na titulní stranu tohoto článku? Jen přemýšlíte o tom, jak si užijete krémovou mléčnou pěnu - chuť a sametový pocit v ústech - chtěli byste jít rovnou do kuchyně a připravit lahodný cappuccino, latte macchiato nebo jinou speciální kávu s krásně našlehanou pěnou? Nechutná Vám káva vůbec? Pak může být mléčná pěna ozdobou na horké čokoládě nebo teplém mléku s medem. Bez ohledu na to, pro co chcete mléčnou pěnu použít, jedna otázka je vždy stejná: Jak z mléka udělat perfektní mléčnou pěnou? V následujícím příspěvku se dozvíte, jak na to.

Co je vlastně dokonalá mléčná pěna?

Pokud jde o otázku dokonalé mléčné pěny, názory a chutě se velmi liší. Někteří dávají přednost krémové a lehce tekuté mléčné pěně, kterou lze také použít k vykouzlení skvělých ozdob na povrchu kávy. Jiní mají rádi pěnu, aby byla hezká a pevná. Odborníci souhlasí a jednoznačně považují první variantu za správnou.

Jak docílit perfektní mléčné pěny 

Výroba dokonalé mléčné pěny je sama o sobě vědou, v níž jsou důležité různé faktory. Nejprve musí být zvoleno vhodné mléko, poté musí být nalezen vhodný způsob napěnění mléka a nakonec hraje důležitou roli také hygiena.

Jaké mléko je vhodné?

Začněme mlékem. V tomto bodě také není vždy shoda a probíhá debata o obsahu tuku a podobně. Je to pravděpodobně způsobeno skutečností, že existují různé názory ohledně konzistence mléčné pěny. Obecně platí, že čím vyšší je obsah tuku, tím je mléčná pěna krémovější. S ohledem na druh mléka je kromě čerstvého mléka vhodné také mléko neobsahující laktózu. Pokud se chcete obejít bez kravského mléka, můžete také použít sójové mléko pro pevnou pěnu. Ovesné nebo rýžové mléko je naopak méně vhodné. Dalším aspektem je obsah bílkovin v mléce. To by nemělo být příliš nízké pro dosažení dobrého výsledku mléčné pěny, jak je tomu v případě posledních dvou typů mléka. Pokud máte pochybnosti, zkuste různé druhy mléka a zjistěte, který z nich vám poskytne ideální mléčnou pěnu.

Jak napěnit mléko?

Existují různé způsoby napěňování mléka. Profesionální barista používá parní trysku kávovaru. Pokud v kuchyni takové zařízení nemáte, nemusíte se obávat bez krémového potěšení nezůstanete. Kromě profesionální verze existuje mnoho dalších způsobů, jak vyrábět mléčnou pěnu s více či méně úsilím. Někdy potřebujete také speciální vybavení, ale někdy postačují běžné domácí spotřebiče nebo předměty, které se nacházejí v běžné domácnosti.

Začněme s profesionální verzí. Aby bylo možné vyrobit dokonalou mléčnou pěnu pomocí parní trysky přístroje, mělo by být použité mléko co nejchladnější - takže je nejlepší použít přímo z chladničky. Naplňte je do nerezové nádoby na mléko. Velikost použité nádoby je také rozhodující pro kvalitu mléčné pěny. Je důležité, aby mléko, které chcete napěnit, naplnilo džbán asi dvě třetiny. Pokud používáte příliš mnoho mléka, příliš pěníte, pokud používáte příliš málo mléka, příliš rychle se zahřeje. A pak můžete začít vyrábět správnou pěnu. Jsou nezbytné následující kroky:

1. Krátce zapněte kohoutek páry a počkejte, až voda přestane vytékat, ale pouze pára. Jinak mléko zteče a mléčná pěna bude méně krémová.

2.Poté parní přívod ponořte do mléka pod úhlem 45 stupňů a znovu zapněte kohoutek páry. Jednou rukou uchopte džbán a druhou ucíťte teplotu na dně džbánu.

3.Poté ponořte polovinu hlavy kopí do mléka, aby se do mléka přimíchal vzduch.

4. Jakmile je dno nádoby na mléko asi vlažné, vložte přívodní trubici hlouběji do mléka, aby se pod mléko nevtahoval žádný vzduch. Držte kopí proti okraji džbánu. Tím se mléko uvede do pohybu, aby se mohlo kombinovat se vzduchem.

5. Dno konvice zahřeje a objem mléka se zvýší asi o třetinu

6. Nakonec, pro obzvláště krémový a stabilní výsledek, několikrát lehce poklepejte na dno džbánu na pracovní desce, abyste „vyrazili“ poslední drsné vzduchové bubliny z pěny a jemně kývejte džbán tam a zpět.

 Pohodlná metoda: plně automatická s integrovanou jednotkou mléka

Pokud si chcete vyrobit mléčnou pěnu pomocí plně automatického kávovaru s integrovanou jednotkou mléka, připravte si zařízení podle požadovaného nápoje. Patří sem například to, že pod výtok nápoje umístíte vhodnou nádobu na pití a naplníte vodu do nádrže na vodu a mléko do nádrže na mléko stroje nebo nádoby, do které vložíte sací hadici svého zařízení. Je také důležité, aby mléko pocházelo z ledničky. Poté spusťte příslušný program. Stroj poté produkuje mléčnou pěnu samostatně. Kromě toho připravuje také odpovídající nápoj s mléčnou pěnou, takže ji již nemusíte nalévat sami.

Ručně nebo elektricky napěnování mléka

Další možnost pro napěnění mléka je mléčný šlehač které jsou ovládány ručně nebo elektricky. Ručně ovládané modely se obvykle skládají ze skleněných nebo nerezových džbánů a nástavce s jemným sítem, které lze pohybovat nahoru a dolů pomocí prutu. Nalijte do konvice teplé mléko, které není příliš horké - můžete také částečně ohřát mléko přímo do konvice umístěním na varnou desku. Poté nasaďte nástavec na nádobu a přitlačte sítovou tyč střídavě dolů a nahoru.

Elektrická pěna na mléko pracuje na podobném principu jako její mechanický protějšek. Přebírá však ohřev a napěnění mléka zcela automaticky. Jednoduše vložte mléko do zařízení, které připomíná malou konvici, a stiskněte tlačítko start.

Čištění zařízení pro přípravu mléčné pěny

Dalším důležitým bodem při výrobě dokonalé mléčné pěny je hygiena. Nezáleží na tom, jaké zařízení používáte. Je důležité, aby neobsahovaly zbytky mléka. Jelikož zabraňují vytvoření dokonalé mléčné pěny. To platí zejména tehdy, pokud ucpávají trysky jednotky mléčné pěny plně automatizovaného kávovaru nebo parní kohoutek přístroje. Také nepříznivě ovlivňují výsledek produkce mléčné pěny. Čisticí prostředek na mléčnou pěnu Woldoclean je vhodný pro čištění. Tím se spolehlivě odstraní zbytky mléka, a tím se zajistí stálá kvalita mléčné pěny při pravidelném používání. Kromě toho čisticí prostředek na mléčnou pěnu chrání citlivé části zařízení, které mohou také prodloužit životnost zařízení.

Kromě kvality pěny je nezbytné důkladné vyčištění parní trysky, jednotky mléčné pěny a atd., Aby vaše kávová specialita s mléčnou pěnou nebyla kontaminována bakteriemi. Zbytky mléka na nebo v zařízeních tvoří ideální živnou půdu pro patogeny.