VITAMÍN E

Živina, kterou tělo potřebuje k udržení zdravého imunitního systému a k opravě poškození DNA. Je to antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. Vitamin E se nachází v některých potravinách, včetně rostlinných olejů, ořechů a semen, obohacených snídaňových cereálií a špenátu, brokolice, kiwi a manga.

Vitamín E je antioxidant, který chrání buněčné membrány a další části těla rozpustné v tucích, jako je LDL cholesterol („špatný“ cholesterol), před poškozením. Několik studií uvádí, že doplňky přírodního vitamínu E přispívají snižovat riziko infarktu.

Vitamin E také hraje určitou roli ve schopnosti těla zpracovávat glukózu. Některé studie naznačují, že vitamín E může pomoci při prevenci a léčbě cukrovky.

V posledním desetiletí byly funkce vitaminu E dále objasněny. Kromě antioxidačních funkcí se nyní ukázalo, že vitamín E přímo ovlivňuje zánět, regulaci krevních buněk, růst pojivové tkáně a genetickou kontrolu buněčného dělení.