VITAMÍN D

Živina, která se získává ze stravy a může být vytvořena v kůži po vystavení slunečnímu záření. Vitamin D působí jako hormon. Přispívá udržovat a vytvářet silné kosti, udržovat normální hladinu vápníku a fosforu v krvi a zvyšuje vstřebávání vápníku; přispívá také udržovat zdravý imunitní systém a kontrolovat růst buněk. Vitamín D se nachází v některých potravinách, včetně některých druhů tučných ryb a mléčných a snídaňových cereáliích, které jsou obohaceny o vitamín D.

Vitamín D je vitamín rozpustný v tucích, který přispívá udržovat hladinu vápníku v krvi tím, že zvyšuje vstřebávání z potravy a snižuje ztráty vápníku močí. Obě funkce přispívají udržovat vápník v těle a tím šetří vápník, který je uložen v kostech. Vitamin D může také přenášet vápník z kostí do krve, což může ve skutečnosti oslabit kosti. I když je celkový účinek vitaminu D na kosti komplikovaný, určité množství vitaminu D je určitě nezbytné pro zdravé kosti a zuby.

Vitamin D je také produkován lidským tělem během vystavení ultrafialovým paprskům slunce. Vystavení UV záření však mohou ovlivnit sezónní změny, zeměpisná šířka, denní doba, oblačnost, smog a opalovací krém. Nedostatek vitaminu D je častější v severních zeměpisných šířkách, takže suplementace vitaminu D je pro obyvatele těchto oblastí důležitější.

Vitamin D hraje roli v imunitě a tvorbě krevních buněk a také přispívá buňkám diferencovat – proces, který může snížit riziko rakoviny. Z různých dalších studií vědci předpokládali, že vitamín D může chránit lidi před roztroušenou sklerózou, autoimunitní artritidou a juvenilním diabetem. Vitamin D je také nezbytný pro udržení adekvátní hladiny inzulínu v krvi. Receptory vitamínu D byly nalezeny ve slinivce břišní a některé důkazy naznačují, že doplňky stravy mohou zvýšit sekreci inzulínu u některých lidí s cukrovkou v dospělosti.