ARGININ

L-arginin – nebo arginin, jak je běžně známý – je aminokyselina, která pomáhá našemu tělu vytvářet bílkovinyNaše tělo si dokáže vyrobit arginin z přijaté potravy tak, že si zvýšíme hladinu a budeme ho brát jako doplněk. Arginin je nezbytný pro tvorbu oxidu dusnatého, který hraje klíčovou roli v regulaci průtoku krve a komunikaci mezi buňkami. Arginin působí jako katalyzátor při tvorbě dalších aminokyselin včetně glutamátu, prolinu a kreatinu. Nejdůležitější je, že arginin je považován za nezbytný pro zdravé fungování imunitního systému.

Oříšky

 

Co dělá arginin s vaším tělem?

L-arginin je aminokyselina, která pomáhá tělu vytvářet bílkoviny. Vaše tělo si obvykle vytvoří veškerý L-arginin, který potřebuje. L-arginin se také nachází ve většině potravin bohatých na bílkoviny, včetně ryb, červeného masa, drůbeže, sóji, celozrnných výrobků, fazolí a mléčných výrobků. Jako doplněk lze L-arginin užívat perorálně i lokálně.

Kdy mám užívat arginin?

Stejně jako ostatní jednotlivé aminokyseliny se pro maximální vstřebatelnost doporučuje užívat L-arginin mezi jídly.

Spaluje arginin tuky?

L-arginin zlepšuje metabolismus tuků v těle tím, že umožňuje tělu využívat uložený tuk jako zdroj energie k podpoře tvorby a rozvoje svalů.

Mají vejce vysoký obsah argininu?

Celé vejce obsahuje asi 0,32 gramu L-argininu, takže ranní omeleta ze tří vajec poskytne téměř gram. Vejce však nejsou nejkoncentrovanějším dostupným zdrojem argininu.

 

Semi-esenciální aminokyselina

Aminokyseliny se dělí na „neesenciální“ kyseliny , které se tvoří v těle, a „esenciální“ kyseliny , které musíte strávit prostřednictvím stravy. L-arginin je za určitých okolností považován za „semiesenciální“, což znamená, že během těhotenství, po kritickém onemocnění a po traumatu jej tělo potřebuje více než jindy.

Výhody argininu

Prostřednictvím produkce oxidu dusnatého vytváří arginin extrémně silný neurotransmiter, který zlepšuje krevní oběh v našem těle tím, že pomáhá našim krevním cévám relaxovat.  

Existují také důkazy, které ukazují, že zlepšuje průtok krve v srdečních tepnách, což zase může zlepšit příznaky ucpaných tepen, jako je angina pectoris a bolest na hrudi.

Existují také důkazy, které ukazují, že zlepšuje průtok krve v srdečních tepnách, což zase může zlepšit příznaky ucpaných tepen, jako je angina pectoris a bolest na hrudi.   

Inzulin je hormon, který přesouvá krevní cukr z naší krve do našich buněk, kde se využívá pro energii. Některé výzkumy naznačují, že dlouhodobé užívání L-argininových doplňku může dokonce přispívat lidem, kteří jsou považováni za ohrožené cukrovkou, v rozvoji onemocnění.

Ačkoli je zapotřebí další výzkum, L-arginin se obecně považuje za potenciální přínos, pokud jde o podporu různých zdravotních stavů, jako jsou: 

  • Srdeční choroba
  • Obezita
  • Některé druhy rakoviny
  • Erektilní dysfunkce
  • Neplodnost
  • Úzkost, mimo jiné

Existuje stále více důkazů, že doplňky s L-argininem mohou zvýšit sportovní výkon , protože zvyšují hladinu oxidu dusnatého v těle. Proto se předpokládá, že následné zlepšení průtoku krve zvyšuje okysličení ve svalech.  

Malé studie naznačují , že užívání doplňku jednu hodinu před intenzivním cvičením umožnilo účastníkům cvičit na vysoké úrovni po delší dobu ve srovnání se skupinami s placebem.

Jak naše těla produkují L-arginin?

Naše těla mohou asimilovat L-arginin dvěma způsoby:

  1. Je syntetizován (chemická reakce v našem těle) z jiné aminokyseliny, L-citrulinu, prostřednictvím rozkladu bílkovin v našem těle . L-citrulin, pokud je užíván jako doplněk, také pomáhá snižovat krevní tlak a zlepšovat erektilní dysfunkci. Předpokládá se také, že zlepšuje sportovní výkon samostatně nebo v kombinaci s L-argininem.
  2. Naše těla získávají L-arginin prostřednictvím příjmu bílkovin v naší každodenní stravě. Je silně koncentrovaný v určitých potravinách, které jsou bohaté na bílkoviny, včetně ryb, masa, drůbeže, ořechů, sóji a mléčných výrobků .

Uvádí se, že ze standardní západní stravy je průměrný denní příjem potravin s L-argininem mezi 4-6 gramy , což představuje 25%-30% L-argininu v našem těle.

L-argininové doplňky

Kromě přirozené produkce L-argininu jej můžeme získat prostřednictvím doplňků užívaných jako prášek, tekutina, kapsle nebo tablety. Dávka, kterou by někdo mohl užít, by závisela na symptomech, které se řeší, ale obvykle se pohybuje od 1,5 g do 6 g denně. Pro maximální vstřebatelnost se doporučuje užívat doplněk mezi jídly.  

Může být také přidán do IV kapek podávaných pod klinickým dohledem. Ve společnosti IV Boost nabízíme arginin v kapání na posílení imunity, který se kombinuje s řadou doplňkových složek, které pomáhají podporovat imunitní systém. 

Pokud lékař předepíše dávku, může se zvýšit na 9 g denně, ale tato vyšší hladina může způsobit některé vedlejší účinky, jako je nadýmání, průjem a nevolnost.

Varování

Než začnete užívat extra L-arginin, je důležité si uvědomit, že má určité kontraindikace – zejména s léky používanými na ředění krve, průtok krve a přípravky na bázi inzulínu používané k léčbě a řešení cukrovky.

Vzhledem k tomu, že arginin je sám o sobě považován za užitečný pro diabetiky, je důležité, abyste se před jeho vlastním podáváním ve formě doplňku poradili se svým praktickým lékařem.

L-Arginin HCL 120 kapslí
Novinka
338,30 Kč bez DPH
389 Kč

Woldohealth vysoce koncentrovaný 100% L-arginin HCL, s obsahem L-argininu 82,7 %. Má...

WHLA1X120