Kyselina hyaluronová

Nejprodávanější

1 položek celkem
kyselina hyaluronova kolagen biotin 90 tablet
Tip
520,87 Kč bez DPH
599 Kč

Kapsle obsahuje 318 mg kyseliny hyaluronové, 50 mg kolagenu. Molekulární velikost 500-700...

Co je kyselina hyaluronová?

Kyselina hyaluronová je chemicky složkou N-acetyl-D-glukosaminu a kyseliny D-glukuronové podobnou cukru, která se přirozeně vyskytuje v těle a hraje obzvláště důležitou roli jako synoviální tekutina, hojení ran a jako součást kůže a pojivové tkáně. Kyselina hyaluronová je produkována synoviálními buňkami bazální membrány, kde působí jako semipermeabilní (semipermeabilní) membrána, která ovlivňuje metabolismus chrupavky a synoviální tekutiny. Synoviální tekutina je krevní sérum s nízkým obsahem bílkovin, které je zodpovědné za stabilitu a novou produkci chrupavky.

#ShowMore#

Díky schopnosti vázat velké množství vody (až 6krát) dodává kyselina hyaluronová pokožce vlhkost a pružnost a slouží jako mazivo a spoje tlumičů nárazů. Uvádí se, že kyselina hyaluronová s dlouhým řetězcem chrání proti rakovině. Bohužel, jejich obsah se s věkem snižuje, což podporuje rozvoj vrásek, zbavuje pojivové tkáně pružnosti a pružnosti kloubů. Množství kyseliny hyaluronové v těle klesá v průměru o 90%, úbytek začíná už od 25 roku života. Tato ztráta však může být potlačena orálním požitím nebo jiným dodáním kyseliny hyaluronové.

Mimochodem, termín hyaluron pochází z řečtiny a znamená něco jako "sklovitý", protože kyselina hyaluronová je také nezbytnou součástí sklivce očí. Zde její vynikající schopnost vyniká jako vodní pojivo. Oční sklovec sestává z 98% vody, která je vázána pouze na 2% hyaluron.

#ShowMore#

Jak vzniká kyselina hyaluronová?

Výzkumníci John Palmer a Karl Meyer poprvé v roce 1934 poprvé chemicky izolovali kyselinu hyaluronovou. V té době byla účinná látka stále získávána výhradně ze zvířecích zdrojů. Obzvláště populární byla výroba kohoutků. Výsledná kyselina hyaluronová byla také označována jako extrakt Hahnenkamm. Tento způsob přípravy byl však velmi složitý a přináší další nevýhody. Když se kyselina hyaluronová získá ze zvířecích zdrojů, je vždy vázána na proteiny, které nemohou být zcela purifikovány. Kyselina hyaluronová byla v minulosti příčinou alergických reakcí a dokonce i alergického šoku. Kromě toho kyselina hyaluronová odvozená od živočišných zdrojů může vždy obsahovat patogeny, které mohou být přenášeny na člověka, když jsou podávány.

Naštěstí asi 20 let existuje také možnost získání tzv. "Vegetariánské kyseliny hyaluronové" pomocí biotechnologických procesů. V tomto procesu se určité extracelulární proteiny fermentují za použití bakterií Streptococcus zooepidemicus kvasinkového typu (Saccharomyces cerevisiae) a kyselina hyaluronová se následně odfiltruje. Výsledkem je čistá hyaluronie zcela bez živočišných složek, potenciálních alergenů a patogenů. Další výhodou tohoto zpětného získávání hyaluronu je to, že zvyšuje molekulovou hmotnost kyseliny hyaluronové, čímž zesiluje její výhodné vlastnosti. Čím vyšší je molekulová hmotnost, tím lepší je schopnost vázat vlhkost. Kvůli těmto výhodám je kyselina hyaluronová téměř výhradně získána fermentací a jen vzácně je to extrakt z kohoutků. Jako spotřebitel lze rozpoznat původ Hyarulonu v ceně. Kyselina hyaluronová je mnohem levnější než kyselina hyaluronová získaná biotechnologickými metodami. Kvůli zdravotním rizikům by měl být upřednostňován fermentovaný hyaluron před zvířecí variantou.

#ShowMore#

Kyselina hyaluronová pro zdravější klouby a proti osteoartritidě

Při pohybu kloubů je synoviální tekutina tlačena do chrupavky a dodává jí živiny. Když je zátěž zastavena, tekutina proudí zpět z chrupavky do kloubního prostoru. Při zánětu kostí a kloubů se snižuje množství a obsah živin synoviální tekutiny. V důsledku toho nejsou spoje tak dobře mazány a chrupavková látka již není optimálně vyživována. V důsledku toho se chrupavka zapálí, rychleji se nosí a ztrácí svou elasticitu. Pokud se kyselina hyaluronová přidává do kloubu, má pozitivní vliv na synoviální tekutinu. Zmiňuje tak bolest a zlepšuje se pohyblivost kloubů. Jak v laboratorních testech, tak na pokusech na zvířatech bylo prokázáno, že podávání má protizánětlivý účinek. Kyselina hyaluronová je proto často používána jako protizánětlivá (artritida) a kloubní nepohodlí jak v ústní formě, tak prostřednictvím injekcí.

#ShowMore#

O možnostech aplikace

Kyselina hyaluronová v kapslích může být také užívána interně. Kyselina hyaluronová není rozložena žaludeční kyselinou, jak se dříve myslelo, a je biologicky neaktivní, ale přechází nepoškozená do tenkého střeva, odkud se vstřebává do krevního oběhu a může se vyvíjet jeho pozitivní účinky na tělo. Při perorálním podání se kyselina hyaluronová podává přímo tam, kde je potřeba, a může být začleněna do očí, kloubů, disků, srdečních chlopní, kostí nebo pojivové tkáně. Aktuální maximální množství na kapsli je 318 mg. Mnohé přípravky však obsahují pouze 50 mg kyseliny hyaluronové na kapsli. Nežádoucí účinky nejsou známy při perorálním podání.

#ShowMore#

Vedlejší účinky kyseliny hyaluronové

Protože kyselina hyaluronová je přirozenou složkou na mnoha místech lidského těla, neočekávají se žádné vedlejší účinky. Jen zřídka se v minulosti vyskytly neslučitelnosti. Alergickým reakcím se lze vyhnout použitím vegetariánské varianty kyseliny hyaluronové. Kyselina hyaluronová může být podávána i během těhotenství a kojení. Pro akutní artritidu by neměly být podávány žádné injekce kyseliny hyaluronové.