Recept: Letní pečení s Erythritolem

Léto je v plném proudu a s ním i meruňková sezóna, které se hodí pro nadýchaný letní koláč. Zkuste nahradit tradiční cukr erythritolem, který nemá žádné kalorie a je vhodný pro metabolické problémy jako jsou cukrovka a obezita. 

Cukr narozdíl od ovoce díky vysokému stupni zpracování neobsahuje vlákninu a stopové prvky, proto jeho konzumací dopřáváte svému tělu pouze prázdné kalorie. 

Erythritol je cukerný alkohol, který vzniká fermentací pšeničného nebo kukuřičného škrobu a má vzhled i chuť podobnou cukru. Nejen že narozdíl od cukru nemá žádné kalorie a nulový glykemický index, také nezvyšuje hladinu krevního cukru, inzulínu, cholesterolu nebo triglyceridů. Pomáhá udržovat mineralizaci zubů a napomáhá snižovat rizika onemocnění srdce. Je to přírodní látka, bez vedlejších účinků, pouze ve větším množství může způsobovat nadýmání (ve větším množství než 50 g).

Meruňkový koláč s drobenkou a tvarohem

dort-erythrytol

Vyzkoušejte náš recept na nadýchaný meruňkový letní koláč ze sezónního ovoce, bez zbytečných kalorií. 

Suroviny:

Drobenka

  • 250 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 130 g erythritolu (100 g cukru)
  • 1 vejce 
  • ½ prášku do pečiva

Tvaroh

  • 250 g tvarohu
  • 1 vejce
  • Erythritol - dle sladkosti ovoce a vaší osobní chuti

Meruňky nebo jiné sezonní ovoce dle vaší chuti

Postup:

  1. Připravte si drobenku smícháním polohrubé mouky, másla, erythritolu, vejce a prášku do pečiva. 
  2. Odeberte ⅔ a dejte drobenku do vymazané a vysypané koláčové formy.
  3. Poté smíchejte tvaroh s vejcem a erythritolem a vylijte jej na drobenku.
  4. Přidejte meruňky nakrájené na plátky ( nebo jiné sezónní ovoce)
  5. Na ovoce nasypte zbývající drobenku.
  6. Pečte ve vyhřáté troubě na 170 oC přibližně 30 minut. 
  7. Vychutnejte si váš koláč k odpolední kávě nebo jako sladkou tečku po nedělním obědě.