Léto je v plném proudu a s ním i meruňková sezóna, které se hodí pro nadýchaný letní koláč. Zkuste nahradit tradiční cukr erythritolem, který nemá žádné kalorie a je vhodný pro metabolické problémy jako jsou cukrovka a obezita.
Cukr narozdíl od ovoce díky vysokému stupni zpracování neobsahuje vlákninu a stopové prvky, proto jeho konzumací dopřáváte svému tělu pouze prázdné kalorie.
Erythritol je cukerný alkohol, který vzniká fermentací pšeničného nebo kukuřičného škrobu a má vzhled i chuť podobnou cukru. Nejen že narozdíl od cukru nemá žádné kalorie a nulový glykemický index, také nezvyšuje hladinu krevního cukru, inzulínu, cholesterolu nebo triglyceridů. Pomáhá udržovat mineralizaci zubů a napomáhá snižovat rizika onemocnění srdce. Je to přírodní látka, bez vedlejších účinků, pouze ve větším množství může způsobovat nadýmání (ve větším množství než 50 g).
Meruňkový koláč s drobenkou a tvarohem
Vyzkoušejte náš recept na nadýchaný meruňkový letní koláč ze sezónního ovoce, bez zbytečných kalorií.
Suroviny:
Drobenka
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g másla
- 130 g erythritolu (100 g cukru)
- 1 vejce
- ½ prášku do pečiva
Tvaroh
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- Erythritol - dle sladkosti ovoce a vaší osobní chuti
Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol...
Meruňky nebo jiné sezonní ovoce dle vaší chuti
Postup:
- Připravte si drobenku smícháním polohrubé mouky, másla, erythritolu, vejce a prášku do pečiva.
- Odeberte ⅔ a dejte drobenku do vymazané a vysypané koláčové formy.
- Poté smíchejte tvaroh s vejcem a erythritolem a vylijte jej na drobenku.
- Přidejte meruňky nakrájené na plátky ( nebo jiné sezónní ovoce)
- Na ovoce nasypte zbývající drobenku.
- Pečte ve vyhřáté troubě na 170 oC přibližně 30 minut.
- Vychutnejte si váš koláč k odpolední kávě nebo jako sladkou tečku po nedělním obědě.