Jogurtová panna cotta bez výčitek

Tropické teploty na nás útočí ze všech stran, proto není divu, že hledáme každou příležitost, jak se ochladit. Co takhle vyměnit klasickou českou bublaninu za lehkou jogurtovou panna cottu plnou letního ovoce, která vás osvěží a je díky přídavku erythritolu s minimem kalorií? Podívejte se s námi na skok do severní Itálie a vytvořte si tento jednoduchý dezert, který zvládne opravdu každý.pannacota

Erythritol se těší čím dál větší oblíbenosti a to proto, že i když je vzhledem podobný cukru, dosahuje jeho 70 % sladivosti, neobsahuje žádné kalorie, má nulový glykemický index a nezvyšuje hladinu krevního cukru, inzulinu, cholesterolu nebo triglyceridů. Je to z toho důvodu, že organismu chybí enzym potřebný na jeho rozložení, a proto z našeho těla odchází v nezměněné formě. Proto tento dezert můžeme bez obav nabídnout i osobám trpícím cukrovkou, kdo drží nízkokalorickou dietu nebo má jiná zdravotní omezení. Navíc pomáhá udržovat mineralizaci zubů a snižuje rizika srdečních onemocnění. 

TIP: Vyzkoušejte woldohealth erythritol o čistotě 99,9 %, který neobsahuje aditiva, je vyroben pouze z kvalitních surovin s ověřeným původem a neobsahuje žádný cukr nebo kalorie. 

Erytrithol 1000g
260 Kč bez DPH
299 Kč

Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol...

WHER1X1000
Carino Erythrit Beutel 1000g Amazon 01 Front 1er
251,30 Kč bez DPH
289 Kč

Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol...

CHER1X1000

Ingredience potřebné na přípravu

  • 140 g řeckého bílého jogurtu s obsahem tuku 5%
  • 200ml mléka
  • 250 g sezónního ovoce (doporučujeme jahody, maliny nebo borůvky)
  • 6 plátků želatiny
  • 3 polévkové lžíce erythritolu 

Jak na to

Tento italský dezert vytvoříte z pouhých 5 surovin a jeho příprava vám nezabere více než 5 minut. Je ideální na večerní posezení na zahradě nebo jako zákusek po letním grilování. Navíc patří mezi nízkokalorické zákusky, proto si jej můžete dopřát bez výčitek. 

  1. Řecký jogurt rozmixujte společně s mlékem a lesním ovocem do hladké konzistence, která připomíná smoothie. 
  2. Mezitím rozpusťte želatinu se 4 lžícemi vlažné vody a nechte ji 10-15 minut nabobtnat. 
  3. Ovocnou směs oslaďte erythritolem podle své chuti. 
  4. Jakmile želatina nabobtná, začnete ji pomalu zahřívat do úplného rozpuštění, ale dejte si pozor, aby se nevařila. 
  5. Po jejím rozpuštění ji odstavte z vařící desky a vmíchejte pár lžic ovocné směsi. 
  6. Poté přimíchejte celou želatinu do ovocné směsi. Pracujte rychle, protože želatina bude houstnout a mohou se vytvořit hrudky.
  7. Hotovou směs rozdělte do pudinkové formy, případně formy na suflé a dejte je vychladit přes noc do ledničky. 
  8. Panna cottu vytáhněte těsně před servírováním, vyklopte ji z formy a ozdobte čerstvým ovocem. Přejeme dobrou chuť.