Vitamin K2 - účinek, dávkování a jaké potraviny

Co je to vitamin K2?

Podobně jako vitaminy A, D a E patří vitamin K do třídy vitamínů rozpustných v tucích. Společný strukturální prvek 2-methyl-1,4-naftochinon je charakteristický pro látkovou skupinu vitaminů K. Kromě nesubstituovaného aromatického kruhu jsou molekuly charakterizovány lipofilním postranním řetězcem, jehož délka se mění v závislosti na vitamínu K.

Skupina vitaminu K zahrnuje tři typy vitamínů:

Vitamin K1 (fylochinon): Vyskytuje se v chloroplastech rostlin a tvoří tam součást fotosyntetického aparátu

Vitamin K2 (menachinon): Oba jsou tvořeny bakteriemi, např. syntetizovaný v lidském střevě (1) a také samotnými lidmi a zvířaty z fylochinonu (2)

Vitamin K3 (menadion): Jedná se o syntetickou formu vitaminu bez postranního řetězce.

Vitamin K2 zase tvoří společný termín pro různé menachinony s postranními řetězci různých délek (menachinon-4 až menaquinon-10). Příslušné látky se výrazně liší svou biologickou aktivitou a potenciálem gama karboxylace proteinů. (3)

Proč lidé potřebují vitamin K2?

Účinnost vitaminu K2 v lidském těle spočívá v jeho roli kofaktoru v gama karboxylaci různých proteinů. V tomto procesu přeměňuje vitamin zbytky kyseliny glutamové různých proteinů na kyselinu y-karboxyglutamovou společně s enzymem y-glutamylkarboxylázou. Tímto způsobem vitamín K2 indukuje základní procesy v lidském organismu. Dosud je známo čtrnáct proteinů závislých na vitamínu K - šest z nich se podílí na srážení krve.

Jaké dávkování se doporučuje?

Na začátku roku 2017 se EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) rozhodl zachovat doporučenou denní dávku vitamínu K od roku 1993 a znovu nastavit následující hodnoty:

    Věk                                               Vitamin K v Mikrogramech

7 až 11 měsíců                                                  10

1 až 3 roky                                                        12

4 až 6 let                                                           20

7 až 10 let                                                         30

11 až 14 let                                                       45

15 až 17 let                                                       65

Přes 18 let                                                        70 - 200

Doporučený příjem nerozlišuje mezi vitamínem K1 a K2; stejně jako většina nutričních tabulek nerozlišuje mezi těmito dvěma typy vitamínů. Není snadné přesně stanovit, jak vysoký je požadavek na vitamín K2, protože lidské střevní bakterie (např. Některé kmeny Escheria coli a Bacteroides fragilis) významně přispívají k zásobování lidského těla menachinony. (6) Vědci předpokládají, že asi 10 až 50 procent potřeb vitamínu K2 může být pokryto střevní vlastní produkcí. Různé bakteriální druhy syntetizují různé formy menachinonů, takže obsah vitamínu K2 ve střevě velmi kolísá v závislosti na složení střevní flóry. (7) Menachinon-4 je zde výjimkou: není produkován bakteriemi, ale lidské a zvířecí tkáně vytvořené z fylochinonu (vitamín K1) nebo menadionu (vitamín K3). 

Potraviny s vysokým obsahem vitamínu K2

Lidé dostávají vitamín K2 z potravin, zejména z potravin živočišných a bakteriálně fermentovaných. Zdrojem jsou kromě drobů, masa a vaječného žloutku hlavně mléčné výrobky, určité druhy sýrů a japonský natto (fermentované sójové boby).  Natto obsahuje dokonce 2,5krát více vitamínu K2 ve formě menachinonu-7 než fylochinon, nejbohatší na vitamín K. listová zelená zelenina je v ceně. Ve fermentovaných mléčných výrobcích, jako je sýr a jogurt, může obsah menachinonu značně kolísat a závisí na tom, které kmeny bakterií se používají k fermentaci. Speciální sýry jako Nor Nor Jarlsberg a Swiss Emmental proto obsahují mimořádně vysoké množství vitamínu K2 s 650 nebo 200 ng / 100 g, zatímco vitamin v Gruyère nebo Appenzeller je těžko detekovatelný. Pokud se domníváte, že Natto je v Německu málo známý a droby jsou zřídka v nabídce, lze předpokládat, že sýr a mléčné výrobky poskytují asi 54% a 22% požitého vitaminu K2. 

Nedostatek vitaminu K2

Lékaři věřili, že k nedostatku vitaminu K dochází jen zřídka jako součást normální stravy. Okolnostmi jeho vývoje mohou být malabsorpční syndromy nebo rodičovská (intravenózní) strava. Klinický deficit vitaminu K, který někdy vede k život ohrožujícímu krvácení, se může objevit také u novorozenců a lidí, kteří dlouhodobě užívají antikoagulancia, širokospektrá antibiotika a salicyláty.

Kromě toho existuje stále více důkazů, že mnoho lidí, jejichž krevní koagulace normálně stále žije ve stavu chronického nedostatku vitaminu K. Ukazatelem toho je podíl nekarboxylovaného osteokalcinu a nekarboxylovaných matricových Gla proteinů (MGP). Když koagulace krve funguje, znamená to, že první prioritou je to, že játra byla dostatečně zásobena vitaminem K, aby se vytvořily koagulační faktory, ale jiné tkáně, jako jsou krevní cévy a kosti, zůstávají nedostatečné. Tento jev se vyskytuje u jinak zdravých dětí (12) i dospělých. V těchto případech suplementace vitamínem K znamená, že nekarboxylovaný osteokalcin a nekarboxylovaný MGP klesnou pod 5% podíl . Někteří vědci poukazují na to, že osteokalcin může hrát v hormonu důležitou roli jako hormon (14).

Vitamín K2 jako doplněk stravy

V roce 2009 schválil evropský regulační orgán EFSA nejen vitamin K1 (fylochinon), ale také vitamin K2 (menachinon), který se používá jako doplněk stravy.

Zejména menachinon-7 s dlouhým řetězcem má oproti doplňkům vitamínu K1 několik výhod: Tělo se snadněji vstřebává a má delší poločas. Na rozdíl od fylochinonu, MK-7 produkuje stabilnější sérovou hladinu, která se při dlouhodobém používání zvyšuje 7 až 8krát. MK-7 také poskytuje větší karboxylaci osteokalcinu.

Doporučené dávkování

V rámci nizozemské studie vědci zkoumali účinky suplementace s MK-7 v různých dávkách (0, 10, 20, 45, 90, 180 nebo 360 µg / den po dobu 12 týdnů). Účinnost byla indikována klesajícím podílem karboxylových osteokalcinových a matricových Gla proteinů. Výsledkem bylo, že dávky od 90 mikrogramů ukázaly významné zlepšení v gama karboxylaci osteokalcinu a MGA. Ani při maximálních dávkách 360 mikrogramů vědci nepozorovali žádný vliv na srážení krve. Účinnost a neškodnost vyšších denních množství (180 až 360 mikrogramů) také potvrzují studie, ve kterých subjekty užívali doplněk po dobu jednoho až tří let. Jiné studie zase dokumentují pozitivní účinky i pro menší dávky 45 mikrogramů.

Dokonce ani při vyšších dávkách v doplňku stravy prostřednictvím kapslí není u vitamínu K2 riziko hypervitaminózy - u skupiny látek nebyly prokázány žádné toxické účinky. Jiné vitaminy mohou mít při předávkování negativní účinky na zdraví.

Hematologové a lidé užívající antikoagulancia by měli zvážit možné interakce přípravků MK-7 s léky na ředění krve. I když v některých studiích extrémně vysoké dávky neovlivnily koagulaci testovaných osob, jiné studie prokázaly koagulační účinek na denní množství 10 až 45 mikrogramů MK-7.

Účinek vitaminu K2

S ohledem na dříve známou roli vitaminu K2 jako kofaktoru v gama karboxylaci, četné studie objasnily účinky vitaminu v souvislosti s osteoporózou a kardiovaskulárními chorobami. 


WoldoHealth_181009-K2_50ml-Amazon_02-Flasche-Packung_Pipette

 

Kapky K2 májí silnou biologickou dostupnost. Přispívají k udržení normálních kostí a krevní srážlivosti krve. Cenný výživový doplněk s kombinaci vitaminem D3. Čistý vitamin K bez želatiny, bez GMO, bez laktózy, bez lepku, barviva, stabilizátorů, stearan hořečnatý. Jednoduché dávkování pomocí pipety z přírodního kaučuku. Stejně jako vitamín A, D a E je vitamín K jedním z vitamínů rozpustných v tucích. Vitamin K při tvorbě některých koagulačních faktorů, Faktor II, VII, IX a X & Proteiny. Vitamín K2 vysokodávkovaný 200mcg laboratorně testovány 99,9 All-Trans vitamín K2 rozpuštěné v kokosovém oleji MCT. Vysoce biologicky dostupný a čistý laboratorně testovaný vitamín. Vitamín K podporuje mimo jiné i "aktivaci" bílkovin osteokalcinu. Osteokalcin se tvoří v kosti a váže vápník. Takže to je mineralizace kostí a metabolismus vápníku. 

MÁMZÁJEM


WoldoHealth D3 und K2 Bild 1

 

Velmi kvalitní vitamíny rozpuštěné v MCT oleji bez přísad a neutrální chutí. 3 Vysoké kvality přírodní a vegetariánské suroviny: žádné přísady pro optimální vstřebávání vitamínů v těle. Kombinace vitaminu D3 a K2 rozpuštěného v MCT oleji z kokosu pro nejlepší biologickou dostupnost. Lékařská pipeta pro jednoduché, kontrolované, individuální a osobní dávkování. Vitamin D3 cholecalciferol a K2 MK7 menachinon. Naše kapky jsou vysoce dávkované, neutrální vyrobené ve farmaceutických podmínkách v Německu. Velmi kvalitní vitamíny rozpuštěné v MCT oleji bez přísad a neutrální chutí. Vysoce kvalitní ochranná láhev pro zajištění optimální trvanlivosti vitaminů. Lékařská pipeta pro jednoduché, kontrolované, individuální a osobní dávkování. Jednoduchá aplikace. Při smíchání D3 a K2 obsahuje každá dávka optimální poměr pro individuální a osobní dávkování. 

MÁMZÁJEM


Carino Vitamin D3 und K2 Bild 1

 

Velmi kvalitní vitamíny rozpuštěné v MCT oleji bez přísad a neutrální chutí. 3 Vysoké kvality přírodní a vegetariánské suroviny: žádné přísady pro optimální vstřebávání vitamínů v těle. Kombinace vitaminu D3 a K2 rozpuštěného v MCT oleji z kokosu pro nejlepší biologickou dostupnost. Lékařská pipeta pro jednoduché, kontrolované, individuální a osobní dávkování. Vitamin D3 cholecalciferol a K2 MK7 menachinon. Naše kapky jsou vysoce dávkované, neutrální vyrobené ve farmaceutických podmínkách v Německu. Velmi kvalitní vitamíny rozpuštěné v MCT oleji bez přísad a neutrální chutí. Vysoce kvalitní ochranná láhev pro zajištění optimální trvanlivosti vitaminů. Lékařská pipeta pro jednoduché, kontrolované, individuální a osobní dávkování. Jednoduchá aplikace. Při smíchání D3 a K2 obsahuje každá dávka optimální poměr pro individuální a osobní dávkování.

MÁMZÁJEM