Vitamín K - zapomenutý vitamín

Vitamín K - zapomenutý vitamín

Velmi málo lidí ví, jak důležitý je vitamín K pro jejich tělo. Vitamin K nejen kontroluje srážení krve, ale také aktivuje tvorbu kostí a dokonce chrání před rakovinou. Vitamin K zabraňuje tomu, aby se vápník v krvi usazoval v tepnách jako smrtící plaketa, což udržuje naše cévy čisté. Dostatečný příjem správné potravy může snadno a přirozeně zabránit nedostatku vitaminu K. Chraňte své zdraví vitamínem K.

Co je vitamín K

Podobně jako vitamin A, D a E je vitamin K jedním z vitamínů rozpustných v tucích. Pro zvýšení příjmu potravou je proto velmi přínosná současná konzumace zdravých tuků nebo olejů.

Existují dvě přirozeně se vyskytující formy vitamínu K: Vitamin K1 a Vitamin K2.

Vitamin K1 se vyskytuje hlavně v listech různých zelených rostlin, o nichž pojednáme později. Vitamin K1 může být proto absorbován stravou a organismem může být přeměněn na aktivnější vitamin K2.

Naproti tomu vitamín K2 je tvořen mikroorganismy - včetně bakterií naší vlastní střevní flóry a může být absorbován přímo přes střevní buňky. Zdravé tlusté střevo je nejen základním požadavkem na zásobování všech živin a stopových prvků, které musí naše tělo žít. Zdrojem vitamínu K2 jsou také surové zelí, máslo, žloutek, játra, některé sýry a fermentovaná sojová sůl nattokináza.
Ale co přesně teď dělá vitamín K v našem těle?

Vitamin K reguluje srážení krve

Naše tělo potřebuje porci vitaminu K, aby zabránilo sraženinám. Nedostatek vitamínu K proto inhibuje srážení krve, což může vést ke zvýšenému krvácení. Aby se tomu zabránilo, tělo by mělo být vždy zásobováno dostatečným množstvím vitaminu K.

Vitamin K pro aterosklerózu

Vitamin K má velký význam nejen pro srážení krve, ale také pro prevenci a regresi arteriosklerózy. V důsledku špatné výživy a rostoucího krevního tlaku se na vnitřních stěnách našich tepen vyvíjejí mikroskopické slzy. Samozřejmě, naše tělo se snaží tuto škodu opravit. Pokud však tělo potřebným životně důležitým látkám (jako je vitamín C a vitamín E) chybí, hledá stopku, která by alespoň trhla trhliny. Z nutnosti, tělo používá určitou formu cholesterolu - LDL cholesterolu -, který přitahuje vápník a další látky z krve, čímž ucpává praskliny v cévách. Tyto kalcifikace se nazývají plak a pokud se uvolní, mohou vést k fatálnímu srdečnímu infarktu nebo mrtvici.

Vitamin K reguluje hladiny vápníku v krvi

Normálně je vápník důležitým minerálem, který se používá v mnoha procesech v našem těle, jako je tvorba kostí a zubů. Pokud však naše tělo nedokáže extrahovat vápník z krve pro tyto procesy, zůstane v krvi a bude absorbováno stěnami cév. Arteriální stěny kalcifikují v pravém slova smyslu. Stejně tak se věří může vést k ukládání vápna ve formě ledvinových kamenů. V tomto okamžiku se používá vitamín K: odstraňuje přebytečný vápník z krve, takže jej lze použít k tvorbě kostí a zubů a nehromadí se v cévách nebo v ledvinách. Dostatečně vysoká hladina vitaminu K tak snižuje riziko arteriosklerózy (a samozřejmě i srdečních infarktů a mrtvice), jakož i pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů.

Vitamin K2 zabraňuje vzniku plaku

Několik vědeckých studií potvrdilo vlastnosti vitaminu K, které snižují plak. Studie Ateroskleróza proto publikovala studii s 564 účastníky, která ukázala, že dieta bohatá na vitamín K2 významně snižuje tvorbu smrtícího plaku.Rotterdamská studie srdce také během desetiletého pozorovacího období ukázala, že lidé, kteří jedli vysoké hladiny přírodních potravin vitaminu K2, měli v tepnách méně vápníku než jiní. Studie například zjistila, že přírodní vitamín K2 může snížit riziko aterosklerózy nebo smrti o 50% tím, že zabije kardiovaskulární onemocnění.

Vitamin K2 zabraňuje kalcifikaci

V jiné studii bylo dokonce prokázáno, že vitamin K2 je schopen zvrátit stávající kalcifikaci. V této studii dostaly krysy warfarin, který způsobil kalcifikaci tepen. Warfarin je antagonista vitaminu K, takže má účinek vitamínu K opačný. Inhibuje srážení krve a je - zejména v USA - v tzv. Antikoagulantech. Tyto léky se také obecně nazývají „ředidla krve“. Mezi jejich známé vedlejší účinky patří jak ateroskleróza, tak osteoporóza - jednoduše proto, že antikoagulancia brání vitaminu K regulovat hladiny vápníku. V této studii dostaly některé z nyní aterosklerotických potkanů ​​krmivo obsahující vitamín K2, zatímco druhá část byla stále krmena normální potravou. Vitamin K2 vedl k 50% snížení arteriosklerózy v této studii ve srovnání s kontrolní skupinou.

Vitamin K a D proti srdečním onemocněním

Účinek vitaminu K na prevenci srdečních chorob úzce souvisí s vitaminem D. Obě živiny ruku v ruce zvyšují produkci proteinu (matricový GLA protein), který chrání krevní cévy před kalcifikací. Proto je důležité konzumovat oba vitamíny dietou, slunečním světlem nebo prostřednictvím doplňků stravy, aby se přirozeně snížilo riziko srdečních chorob.

Kosti potřebují vitamín K

Kosti také potřebují - kromě vápníku a vitamínu D také vitamín K, aby kosti zůstali zdravé a silné. Vitamin K nejen poskytuje potřebné vápník z krve do kostí a zubů, ale také aktivuje protein, který se podílí na stavbě kostí. Pouze pod vlivem vitaminu K může tento protein nazývaný osteokalcin vázat vápník a stavět ho do kosti.

Vitamin K2 pro osteoporózu

Studie z roku 2005 se intenzivně zabývala vitamínem K2 v tvorbě kostí. Výzkumníci dokázali, že nedostatek vitamínu K2 vede ke snížení hustoty kostí a ke zvýšenému riziku zlomenin kostí u starších žen. V jiné studii bylo dokonce prokázáno, že osteoporotická resorpce kosti může být potlačena velkými množstvími vitaminu K2 (45 mg denně) a může být re-stimulována tvorba kosti.

Vitamin K1 pro osteoporózu

Další studie Harvard Medical School s více než 72 000 účastníky ukázala, že častější vitamin K1 má pozitivní vliv na riziko osteoporózy. Ukázalo se, že ženy, které konzumovaly hodně vitaminu K1, měly o 30% méně zlomenin (při osteoporóze) než kontrolní skupina, která konzumovala velmi málo vitamínu K1. Je zajímavé, že riziko osteoporózy u jedinců vzrostlo, i když byly přítomny vysoké hladiny vitamínu D v kombinaci s nedostatečnými hladinami vitaminu K. Tento výsledek opět ukazuje, že je nesmírně důležité mít vyvážený poměr všech vitamínů. Vyvážená strava, která poskytuje všechny důležité živiny a životně důležité látky, je proto klíčem ke zdraví. 

Vitamin K proti rakovině

Pokud jde o rakovinu, zdravá strava může posílit naši obranu. Naše tělo je neustále vystaveno útokům zhoubných nádorových buněk, které jsou imunitním systémem rozpoznány a zneškodněny. Ale sladká strava založená na průmyslových potravinách a pravidelném vystavení domácím jedům oslabuje naši přirozenou obranu a umožňuje šíření rakoviny. Co se týče následujících studií, vitamín K2 se zdá být velmi důležitou součástí prevence rakoviny.

Vitamin K2 zabíjí leukemické buňky

Protinádorové vlastnosti vitaminu K2 se zdají být spojeny se schopností zabít rakovinné buňky. Přinejmenším výzkum s rakovinovými buňkami ve zkumavce dokazuje, že vitamin K2 může spustit samodestrukci leukemických buněk.

Vitamin K2 zabraňuje rakovině jater

Nyní si můžete myslet: „Co funguje ve zkumavce, nemusí být v reálném životě.“ To je samozřejmě pravda. Protinádorové účinky vitaminu K2 však byly také testovány na lidech: například ve studii publikované v časopise Journal of American Medical Association.

V této studii dostávali lidé, kteří měli zvýšené riziko rakoviny jater, doplňky vitaminu K2. Tito jedinci byli porovnáni s kontrolní skupinou, která nedostala vitamin K2. Výsledky jsou působivé: Méně než 10% subjektů, které dostaly vitamin K2, se později vyhnulo rakovině jater. Naproti tomu 47% kontrolní skupiny onemocnělo touto vážnou nemocí.

Vitamin K2 snižuje riziko smrti

Vitamin K2 může dokonce pomoci lidem, kteří již mají rakovinu. Může snížit riziko úmrtí pacientů s rakovinou o 30%. Tyto výsledky byly nedávno zveřejněny ve studii v časopise American Journal of Clinical Nutrition. rakovinu. Konzumace vitamínu K2

Zabraňte nedostatku vitaminu K

Když se podíváte na všechny tyto studie, brzy zjistíte, že je velmi důležité konzumovat dostatek vitaminu K. Bohužel odborníci uvádějí, že opak je pravdou a že mnoho lidí má nízkou hladinu vitamínu K v krvi. Příznaky nedostatku, jako je nedostatek vitaminu K, jsou jistě tak běžné, protože lidé jedí špatně. Mnozí dokonce ani nevědí, jak zabránit nedostatku vitaminu K vůbec.

Denní potřeba vitamínu K

Německá společnost pro výživu uvádí, že ženy by měly jíst nejméně 65 μg a muži kolem 80 μg vitamínu K denně. Je však třeba předpokládat, že tato informace je absolutním minimem pro udržení srážení krve a ve skutečnosti - jelikož je známo, že vitamín K má jiné úkoly, ne jen srážení krve - je třeba mnohem vyšší množství vitamínu K. Tento předpoklad potvrzuje i skutečnost, že přírodní vitamín K není toxický ani ve velkém množství. Jak ale nejlépe pokrývát denní potřebu vitamínu K? Zelená listová zelenina: Potřeba vitamínu K1 může být zajištěna např. konzumací zelené listové zeleniny, jako je špenát, salát nebo parmská šunka. Zelená listová zelenina obsahuje nejen velké množství vitamínu K1, ale samozřejmě i mnoho dalších látek podporujících zdraví, jako je chlorofyl.

Z listové zelené zeleniny můžete použít mixér k přípravě lahodných zelených koktejlů a tímto způsobem můžete snadno zvýšit svůj podíl zelené listové zeleniny ve vaší stravě. Pokud máte stále problémy se zelenou listovou zeleninou, zelené nápoje vyrobené z travního prášku (pšeničná tráva, kamutová tráva, ječmenová tráva, špaldová tráva nebo dokonce kombinace různých trav a bylin) jsou skvělým alternativním zdrojem vitamínu K. Například prášek z ječmenové trávy z vysoce kvalitních zdrojů již obsahuje alespoň dvojnásobek doporučené denní dávky vitamínu K1 v denní dávce 15 gramů. 

Listy červené řepy: Většina lidí si neuvědomuje, že listy z červené řepy jsou také považovány za zelenou listovou zeleninu. Obsahují mnohem více minerálů a živin než hlíza. V listech červené řepy je dokonce 2000 krát více vitamínu K než v hlízě - opravdový zdroj životně důležitých látek!

Zelí obsahuje nejvíce vitamínu K1 ze všech druhů zeleniny. Jiné druhy zelí, jako je brokolice, květák, růžičková kapusta nebo zelí, obsahují mnoho vitamínu K1. Bílé zelí také díky svému obsahu mikroorganismů poskytuje vitamín K2. Bílé zelí také obsahuje velké množství dalších zdravých mikroživin.

Petržel: I bylinky jako petržel a pažitka obsahují hodně vitamínu K. V petrželce lze nalézt celou řadu důležitých vitamínů, takže soupeří s některými doplňky.

Avokádo: Avokádo obsahuje nejen zajímavá množství vitamínu K, ale také poskytuje cenné tuky potřebné pro vstřebávání vitaminu rozpustného v tucích. V přítomnosti avokáda, samozřejmě, mnoho jiných tuk-rozpustných látek, jako je vitamin A, vitamín D, vitamin E, alfa a beta karoten, lutein, lykopen, zeaxanthin nebo dokonce vápník vstřebává lépe.

Optimální přísun vitamínu K2, vitamínu D3 a vápníku

Jak bylo uvedeno výše, vitamín K2 je aktivnější vitamín K. Také se předpokládá, že K1 je výhodný pro produkci faktorů srážení krve, zatímco K2 je aktivnější v oblasti metabolismu vápníku. Vitamín K2 je proto obzvláště důležitý, pokud je kladen důraz na zdraví cév, srdce, kostí a zubů.

Nyní však máme k dispozici mnoho potravin, které obsahují vitamín K1, ale ne tolik, které obsahují vitamín K2 v příslušném množství. Ti, kteří se zdráhají jíst játra několikrát týdně, mají malou sympatii s japonskou sójovou specialitou Natto a mohou také jíst jen málo zelené listové zeleniny, jsou rychle ohroženi, postrádají vitamín K a zejména trpí nedostatekem vitamínu K2.

Důsledky jsou obvykle až po několika letech a pak se projevují například ve speciálním zubním kazu, zmenšující se hustotě kostí, v ledvinových kamenech nebo ve špatném složení srdce a cév.

V závislosti na povaze vaší stravy doporučujeme zvážit doplnění stravy s vitaminem K2. Vezměte v úvahu, že vitamin K2 v těle působí společně s vitaminem D3 a vápníkem.

Pokud tedy nežijete ve Středozemním moři nebo ve sluncem zalitých oblastech, kde zásobování vitaminem D bohatým na slunce není problém, zvažte kombinaci vitaminu D3 s vitaminem K2.

Vitamin K2 pro vegany

Pokud chcete zdůraznit, že váš vitamin K2 nepochází ze zvířat, ale z mikrobiálních zdrojů, pak by měl vybraný vitaminový doplněk obsahovat vitamin K2 ve formě mikrobiálního menachinonu-7. Živočišným vitaminem K2 je však menachinon-4.

Vidíte, dobrá zásoba kostí, zubů a cév není opravdu obtížná. Takže i Vy můžete zůstat zdravý!!!