Náhrada cukru 9 nejlepších alternativ v porovnání

Sladidlo nebo návyková látka? Průmyslově zpracovaný cukr, tj. Stolní cukr, se nachází v mnoha zpracovaných potravinách, ale lžičky někdy mícháme do šálku kávy nebo čaje, abychom jej osladili. Tento bílý cukr nepřináší nic víc než čistou energii, ale žádné minerály nebo jiné živiny. Další věc, kterou cukr propadl, je: Cukr může dokonce vyvolat nějaké návykové chování, a to nejen u dětí. Dokonce i jako dospělý z toho není ušetřen, takže se často uchýlíme ke sladším jídlům, aniž bychom to věděli, protože náš mozek na tuto sladkou látku reaguje, jako by to byl lék. To je zcela přirozené, protože náš mozek potřebuje cukr, přesněji glukózu, aby fungoval a asi 120 gramů denně. To však neznamená, že bychom si měli každý den lít 120 gramů čistého cukru, naopak: druh cukru a jeho rozklad hrají v našem těle důležitou roli. Proto se v tomto článku dozvíme, která sladidla můžeme použít, pokud se nechceme zcela bez sladkosti v našem jídle a pití obejít, ale chceme zakázat rozšířený domácí cukr z naší kuchyně.

Proč vynechat cukr?

Vysoká spotřeba cukru je spojena se špatnými zuby, zubním kazem, obezitou a nemocemi, jako je diabetes typu 2, takže snížení této látky je nezbytným faktorem v prevenci těchto a mnoha dalších nemocí.

Samozřejmě je skvělé, když se rozhodneme konzumovat méně cukru, ale pokud náhle odstraníte jídlo z vaší stravy přes noc, můžete si po několika dnech všimnout, že chybí. Proto může být velkou výhodou, možná především, snížit spotřebu nebo použít náhradu. Zde uvádíme 9 alternativ a zabýváme se také otázkou, zda a do jaké míry jsou tyto látky „lepší“ než cukr pro domácnost.

Erythritol

Erythritol je cukrový alkohol a nemá žádné kalorie ani žádný vliv na hladinu cukru v krvi. Stejně jako cukr může být látka použita pro pečení a jiné recepty, ale je o něco méně sladká než běžný cukr. Komerční erythritol se vyrábí chemicky fermentací, ale látka se přirozeně vyskytuje také v potravinách, jako je ovoce, houby a dokonce i sýry, kde tyto procesy probíhají velmi přirozeným způsobem. S cílem omezit strach z „chemických látek“ nebo „přísad“ lze říci, že výrobní proces je založen na přírodním procesu. Erythritol je schválen jako potravinářská přídatná látka a má oproti jiným cukerným alkoholům, jako je sorbitol, laktitol a isomalt, jednu výhodu, a to, že nezpůsobuje plynatost. Jiné cukerné alkoholy, ale také jiná syntetická sladidla, jsou nadýmavé, pokud jsou konzumovány nadměrně nebo dokonce, když jsou konzumovány normálně, a mohou dokonce mít projímavý účinek. S erytritolem tomu tak není.

Hnědý cukr

Nerafinovaný hnědý cukr pochází většinou z cukrové třtiny. V Evropě je stolní cukr často vyráběn ze speciálně pěstované cukrové řepy, ale cukr vyrobený z nich je zřídka uváděn na trh nerafinovaný. Bohužel, hnědý cukr má jen stěží žádný jiný účinek na naše tělo než rafinovaná varianta. Obsahuje jen několik minerálů, které byly extrahovány z bílého cukru energeticky náročnými procesy. Pro naše tělo změna z bílého na hnědý cukr téměř nezmění, dokonce i obsah kalorií se jen těžko odlišuje od „vyčištěné“ bílé varianty.

Pro naši ekologickou stopu však zpracování surového cukru na bílý cukr představuje poměrně velkou zátěž, pokud se můžete vrátit k regionálním a méně těžce zpracovaným produktům, je to samozřejmě výhoda. Pro pečení, ale také pro přípravu dalších pokrmů, je cukr v řadě receptů nezbytný kvůli svému objemu a vlastnostem, které během přípravy vykazuje. V tomto případě je neupravená přírodní varianta výhodnější než bílý cukr.

Kokosový květový cukr

Jak název napovídá, cukr z kokosového květu se získává z květu kokosové palmy. Nektar květů se shromažďuje a vaří nebo čistí jiným způsobem. Kokosový květový cukr připomíná med z hlediska jeho chuti a původu, přeskočí však část, kterou shromažďují včely. Věnujte pozornost udržitelnému pěstování pomocí tohoto produktu! Palmové plantáže jsou velkým problémem v zemích jihovýchodní Asie a způsobují obrovské odlesňování deštných pralesů. Skutečně úžasná věc na tomto „bonbónu“ je však to, že cukr z kokosového květu je pro naše tělo výrazně lepší než normální cukr. Cukr z květů kokosových květů se stal známým svým nízkým glykemickým indexem.

Co to znamená? GI nebo glykemický index ukazuje, jak rychle cukr nebo uhlohydrát způsobuje zvýšení hladiny cukru v krvi. Čím vyšší je GI, tím rychlejší může být zvýšená hladina cukru v krvi, tím nižší je GI, tím pomaleji se cukr uvolňuje do naší krve a v nejlepším případě čím déle se cítíme plně a spokojeni. Časté vysoké hladiny cukru v krvi, jako například ty, které jsou způsobeny konzumací příliš velkého množství sladkostí, představují obrovské riziko diabetu 2. typu, a proto by se jim mělo co nejvíce zabránit.

Kokosový květový cukr lze použít k pečení při nižších teplotách. Přesto je nejlepší použít speciální recepty s cukrem z kokosového květu a nejen nahradit cukr 1: 1 v klasickém receptu. To je často docela snadné, ale je to škoda, pokud to nefunguje a musíte do koše vyhodit celý dort, protože je spálen. 

Nektar z agave nebo jablek

Agávový sirup má nižší glykemický index kvůli vysokému obsahu fruktózy, který se nerozkládá na inzulín, ale jiným mechanismem. Díky své konzistenci a snadnému dávkování je skvěle vhodný pro sladení kávy, čaje, ale také pečiva. Pokud však máte příležitost, můžete k rafinaci a sladění také použít regionální sladkost jablek. Agávové stromy jsou často pěstovány v monokulturách, pro které jsou velké oblasti deštných pralesů vyřezávány, zpracovávány v továrnách a poté dodávány. Naproti tomu jablka jsou pro nás domorodá a mohou být zpracována v regionu, existují lepší informace o původu produktu a výrazně nižší emise CO2. Jablečná sladkost nechutná stejně neutrálně jako agávový sirup, ale má mírně kyselou notu a také mírnou dochucení jablka, ale je dobrým společníkem v kuchyni pro pečení a sladění nápojů, ale také pro jogurt nebo jiná jídla.

Javorový sirup

Javorový sirup se vyrábí z javoru vrtáním do něj a "poklepáním" na něj v pravý čas roku (v závislosti na umístění). Míza javorového stromu, který je velmi bohatý na vodu, je pak zahuštěna vařením a v závislosti na typu stromu má jinou barvu, a proto různě intenzivní chuť. Při nákupu javorového sirupu by měla být věnována pozornost ekologické kvalitě, cukrová voda je přidávána k mnoha levnějším variantám sirupu, kterému se nakonec snažíme vyhnout, a samozřejmě také falšovat produkt.

Javorový sirup obsahuje minerály, jako je železo, zinek a draslík, ale také vápník a hořčík. Samozřejmě pouze v malém množství, ale je to určitě lepší než rafinovaný cukr. To, co dělá toto sladidlo tak zvláštním, je však to, že javorový sirup také obsahuje vitamín B a antioxidanty a že má, stejně jako med, protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Kromě toho má o něco méně kalorií než čistý cukr a také jako med. Vzhledem ke své typické chuti si často musíte zvyknout na sladení javorovým sirupem, ale mnoho lidí si tuto cukrovou alternativu vybere právě díky této zvláštnosti.

Med

Tradiční sladidlo, které na rozdíl od ostatních není veganské, je med: má nižší energetický obsah než normální cukr, je tvořeno různými druhy cukru a má velmi dlouhou trvanlivost. Med obsahuje asi 0,2 gramu minerálů na 100 gramů a také aminokyseliny, vitamíny, jako je vitamin C, thiamin, riboflavin a niacin. Složení medu lze jen stěží standardizovat, protože obsah vitamínů a minerálů se může lišit v závislosti na umístění úlů a rostoucích květin. Díky různým cukrům, které obsahuje, má med nižší GI než čistý cukr, což také vede k pomalejšímu a rovnoměrnějšímu zvýšení hladiny cukru v krvi.

Pokud jde o med, je nejlepší podporovat místní, malé podniky a pokud možno i koupit přímo od včelaře. V EU existuje mnoho předpisů, které ovlivňují med, ale množství medu, které končí na trhu, nelze logicky vyrobit přirozeně. Aby včely, které bychom měli tak naléhavě chránit, netrpěli příliš velkou spotřebou medu, je výhodné, aby byl tento produkt, který byl v té době právem označován jako luxusní zboží, nakupován regionálně a od menších dodavatelů než od velkých řetězců supermarketů. Jak již bylo zmíněno, med se liší svým složením v závislosti na poloze včelstev, ale když jsou včely chovány a krmeny cukrovou vodou, lze si také představit, že výše uvedené složky jsou obsaženy pouze ve velmi malém množství.

Rýžový sirup

Toto sladidlo, původem z Japonska, má o něco nižší sladicí schopnost, ale je také vyrobeno z různých cukrů, a proto má nižší GI než bílý cukr. Rýžový sirup se získává mletím celozrnné rýže a působením tepla a přírodních enzymů. Enzymy štěpí škrob obsažený v rýži, který pro nás nechutná sladce, a mění jej na menší, ale nyní sladce chutnající molekuly. Po odfiltrování všech pevných složek se sirup zahřeje a zahušťuje. Konečný produkt obsahuje mnohem více minerálů než běžný cukr.

Ve srovnání se stolním cukrem, který obsahuje 0,2 mg hořčíku, 2,5 mg draslíku a 0,6 mg vápníku na 100 g, může rýžový sirup svítit s asi 29 mg hořčíku, 111 mg draslíku, 11 g vápníku a asi 90 kalorií na 100 g.

Datle

Toto orientální ovoce je spasením pro mnoho sladkých zubů, kteří se chtějí obejít bez normálního cukru a zároveň chtějí získat několik vitamínů a minerálů. Datle lze zakoupit na trzích a také v supermarketech, zejména na podzim a v zimě. Ať už si vyberete měkké, šťavnaté datle nebo sušené datle, je to často otázka nákladů, protože zralé plody se v nesušeném stavu obtížněji přepravují a samozřejmě váží více díky obsahu vody.

Datle nejsou nutně vhodná jako sladidlo pro ranní kávu, ale pro všechny kdo pijí čaj. Jednoduše vložte do šálku jedno nebo dvě sušené datle a přelejte vroucí vodou spolu s čajovým sáčkem. Datle vydají trochu jejich sladkosti, a když je čaj hotový, jsou také lahodnou změnou k čajovým koláčkům. Jsou také ideální pro sladění müsli nebo ovesné kaše, nejen když je vaříte, ale také jen nakrájíme na malé kousky. Kromě datlů, rozinek nebo jiného sušeného ovoce, slouží tomuto účelu velmi dobře, pokud se ujistíte, že k ovocům nebyl přidán žádný další cukr během sušení.

Stevia

Stevia má velmi vysokou sladící sílu a žádné kalorie, neměla by ovlivňovat hladinu cukru v krvi a protože není „cukrem“, nepoškozuje zuby. Sladidlo se získává extrakcí takzvaných steviogylkosidů z listů rostliny Stevia rebaudiana. Rostlina pochází z Jižní Ameriky, kde se velmi dlouho používá ke slazení horkých nápojů. Asi před 130 lety byla sladká chuť listů této rostliny popsána švýcarským botanikem, přičemž informace vedly k různým chemickým pokusům s cílem izolovat sladidlo. Na trhu se stevie vyskytuje hlavně v krystalické formě nebo jako malé poutky v zásobníku, podobné cukrové třtině. Pro dávkování je často výhodné, aby horké nápoje používaly poutka, ale v různých výrobcích, jako jsou hotové nápoje a jogurty, existují také cukrové směsi a stévie.

Kromě výhod, které má stevie, které jsou stejné, jako kdyby se člověk jednoduše vzdal cukru, existují kontroverzní studie s laboratorními zvířaty, ale ty nejsou jednoduše přenositelné na člověka. Celkově vzato, dosud nebyly prokázány žádné negativní účinky sladidla, ale jedním z důvodů, proč mnozí preferují použití jiných sladidel nebo náhrad cukru, je mírně hořká kovová pachuť, kterou může způsobit stevie. Stevia také není vhodná jako náhrada cukru při pečení, protože cukr se přidává také kvůli své konzistenci a objemu. Existují však recepty na krémy, pudinky a jiné dezerty, ve kterých lze použít stevii.

Závěr

Pokud chcete zhubnout, můžete nejprve pomoci věnovat pozornost vaší vlastní spotřebě cukru a potom vaší tukové spotřebě, zejména pokud jde o živočišné produkty. Pokud chcete zhubnout udržitelným způsobem a žít zdravěji, nemusíte ze svého života úplně snižovat cukr, ale můžete ušetřit na mnoha malých věcech. Jedním z hlavních motto zdravé výživy je vaření vlastního jídla doma. Hotová jídla i jiná vysoce zpracovaná jídla obvykle obsahují velké množství tuku a relativně vysoký obsah cukru. Věnujte zvýšenou pozornost obsahu cukru v potravinách a nápojích, které se prodávají. Doporučuje se, aby průměrný dospělý, který denně konzumuje kolem 2000 kalorií, nespotřeboval více než 50 gramů cukru. To odpovídá asi 10 čajových lžiček cukru. Kolik z toho je v jídle a občerstvení, které jíme po celý den?

 


Erythritol

Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti, veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol s čistotou 99,9%. Erythritol neobsahuje kalorie, přírodní náhrada cukru a šetrná k zubům. Ideální sladidlo pro nízkokalorickou stravu. Vhodné pro dietu se sníženým obsahem cukru a alternativa k bílému cukru. Vhodné též k pečení nebo jako sladidlo do kávy či čaje. Doporučujeme, abyste dávkovali pomalu, pokud máte citlivější žaludek. Začít nejvýše 0,5 g na tělesnou hmotnost. Erythritol je mírně rozpustný a ze všech alternativ cukru nejlépe tolerovaný, protože se téměř úplně vylučuje.

MÁMZÁJEM