MCT olej a jeho využití?

MCT olej co to tedy znamená. Je zkratka z anglického názvu Medium Chain Triacylglycerols. Olej se středně dlouhým řetězcem mastných kyselin, která má řadu zdravotních přínosů, od zlepšení kognitivních funkcí až po lepší správu tělesné hmotnosti. Kokosový olej je jedním z velkých zdrojů MCT - zhruba 62-65 procent mastných kyselin v kokosovém oleji je MCT - ale v poslední době jsou stále oblíbenější koncentrované "oleje MCT".

MCT, které se také nazývají "MCFA" pro mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem. Spousta lidi, kteří drží dietu se nasyceným tukům vyhybají, s největší pravděpodobností proto, že veřejnost byla přesvědčena, že všechny formy nasycených tuků jsou škodlivé. Nedávno však výzkum ukázal skutečnou pravdu ohledně nasycených tuků.

Nyní víme, že ideálně MCT oleje jako kokosový olej, potřebuje lidské tělo každý den. Některé nasycené tuky, zejména MCT a jiné zdravé tuky, které se nacházejí ve výrobcích jako kokosový olej nebo v hovězí strávě, jsou ve skutečnosti snadněji stravitelné než triglyceridy s dlouhým řetězcem a mohou mít dokonce i další výhody spojené se zdravím srdce, prevencí obezity, zdraví mozku.

Ve skutečnosti tradiční populace žijící v tropických oblastech konzumují nasycené tuky, včetně zdrojů MCT jako kokosové ořechy, po tisíce let bez jakýchkoli špatných účinků Srí Lanka hlásila úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční 1 na 1 000 000. Hodnoty většiny zemí se pohybovaly mezi 38,4 a 187,7. Příznačné je, že na Srí Lance je převládajícím tukem ve stravě kokosový olej, který obsahuje přes 50 procent MCT.Vedle kokosového oleje lze v některých jiných potravinách obsahovat nasycené tuky včetně másla, sýrů, palmového oleje, plnotučného mléka a plnotučného jogurtu.

Fotolia_115864444_S

Co dělá MCT oleje tak zvláštní?

MCT a nasycené tuky proč jsou dobré i pro Vás j: snižují riziko nízkotučných diet a podporují Vaše střevní prostředí, zejména proto, že mají schopnost bojovat proti škodlivým bakteriím, virům, houbám a parazitům . Navíc MCT obsahují antioxidační vlastnosti, a proto kokosový olej má dalekosáhlé protizánětlivé přínosy.

Mastné kyseliny se středním řetězcem vám pomáhají:

Udržovat zdravou váhu - cítíte se plní (sytí)
Snížíte uložený tělesný tuk - zvyšuje metabolickou funkci
Máte více energie
Pozitivnější myšlení
Lepší trávení
Vyvažuje hladiny hormonů
Zlepšuje  náladu
Boj proti bakteriální infekci a virům
Absorbujte tuky rozpustné živiny z různých potravin

MCT dostal své jméno kvůli délce jejich chemické struktury. Všechny typy mastných kyselin jsou tvořeny řetězci spojeného uhlíku a vodíku. Tuky jsou kategorizovány podle toho, kolik uhlíků mají: tuky s krátkým řetězcem (jako kyselina máselná) mají méně než šest uhlíků, tuky se středně dlouhým řetězcem mají 6-12 uhlíků a tuky s dlouhými řetězci (jako omega-3s) 21.

Co dělá MCT vrcholným zdrojem základních zdravých tuků?

Tuky se středně dlouhým řetězcem jsou snadno tráveny a odesílány přímo do jater, kde mají termogenní účinek a schopnost pozitivně měnit Váš metabolismus. To je jeden z důvodů, proč mnozí lidé tvrdí, že MCT, včetně kokosového oleje, přeměňuje tuky na energii nebo "palivo" namísto toho, aby bylo uloženo jako tuku.

MCT, ENERGIE A CVIČENÍ  MCT se rychleji vstřebávají do těla a jsou rychleji metabolizovány. Výsledkěm této zrychlené metabolické přeměny je to, že místo toho, aby se ukládaly jako tuk, jsou kalorie obsažené v MCT velmi účinně přeměněny na palivo pro okamžité použití organech a svalech. Vědci připisují zvýšenou energii z konzumace MCT rychlému vzniku ketolátek. MCT jsou tedy dobrou volbou pro každho se zvýšenou potřebou energie nejen pro zvýšení sportovního výkonu a působení proti snížené produkci energie, ale i dalším zdravotním komplikacím. V poslední letech získaly MCT na oblíbenosti právě u sportovců, kteří se snaží zvýšit hladinu energie a zlepšit vytrvalost během intenzivního cvičení, stejně tak slouží jako aletrnativní zdroj energie pro sportovce s vysokoproteinovou a nízkosacharidovou stravou. Vědci již dříve při testech na zvířatech ukázali, že MCT mohou zvýšit fyzickou vytrvalost. Díky MCT spalujete ve větší míře tuk pro zvýšení produkce buněčné energie. Kromě nižšího obsahu kalorií než LCT se MCT neukládají do tukových zásob těla v takové míře jako LCT. Dále bylo u MCT prokázán, že zvyšují termogenezi (spalování tuků). Zdá se tedy,  že MCT nabízejí trojitý přístup ke snižování hmotnosti: mají nižší obsah kalorií než jiné tuky dále minimálně se ukládají jako tuk a v neposlední řadě přispívají ke zlepšení metabolismu a spalování více kalorií. Podávání MCT může zlepšit dlouhodobou úspěšnost dietní terapie obézních pacientů.MCT potlačuje chuť k jídlu, schopnost obzvláště výhodná pro ty, co se snaží snížit celkový příjem kalorií.Bylo také zaznamenáno, že MCT působí jako antioxidanty a snižují potřebu vitamínu E v tkání. MCT mají mírný hypoglykemický (snižují hladinu glukózy v krvi) účinek, a proto jsou vhodné pro diabetiky či lidi se sklony k predabetes (což zahrnuje téměř každého nad 35 let) Délka života je delší, pokud je strava bohatší na MCT než LCT. Dalším důkazem příznivých účinků MCT při prevenci aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob. Udává se, že MCT vhodné pro výživu novorozenců, pomáhá jak při růstu, tak přispívá k jejich fyziologickému vývoji. Zdá se, že pokud strava obsahuje MCT, zlepšuje také absorbce aminokyselin. MCT tak mohou být užitečným doplňkem stravy pro ty, kteří trpí nějakou formou podvýživy nebo atrofie tkání. Proto se MCT často přidávají do parenterální výživy pro nitrožilní podávání po operaci nebo během zotavování z těžkého zranění, popálenin a infekcí. Navíc se mohou MCT rychle mobilizovat ve fázi zotavení po cviční, aby se obnovily svaly a zabránilo se rozpadání proteinů (kababolismus), k čemuž může docházet, pokud tělo klade maximální nároky na zásoby energie v těle.

Ve srovnání s tuky s delšími řetězci se MCT absorbují mnohem jednodušeji, protože je méně práce, aby se tělo rozbíjelo uhlíkové vazby. MCT jsou menší, a proto mohou snadněji pronikat do našich buněčných membrán a nevyžadují, aby používali speciální enzymy, aby tělo mohlo využít.

MCT olej Fakta

Existuje několik různých forem olejů MCT, které jsou pravděpodobně mnohem efektivnější než jiné. Čtyři různé typy MCT: caprioc (C6: 0), kaprylové (C8: 0), kaprinové (C10: 0) a kyseliny laurové (C12: 0). Obecně řečeno, čím je řetězec kratší (čím nižší je počet uhlíků, který má kyselina), tím rychleji může tělo otáčet mastné kyseliny na použitelnou energii ve formě ketonů. Ketony jsou to, co tělo produkuje, když používá tuku pro energii místo glukózy.

Bez ohledu na přesný druh MCT jsou všechny prospěšné pro celkové zdraví - zvláště pro lidi, kteří mají obtížnou dobu trávení jiných forem tuků, včetně těch, kteří mají problémy s maloabsorpcí, poruchou zažívacího traktu, jako je syndrom prostupujícího střeva, Crohnovou nemocí, infekce žlučníku atd..

Fotolia_109624248_L

MCT olej vs. kokosový olej

Rozdíl mezi MCT olejem a kokosovým olejem spočívá v tom, že MCT olej je koncentrovanější a obsahuje různé podíly MCT. Zatímco kokosový olej má v sobě MCT, koncentrovaný MCT olej je téměř úplný MCT.

Existují čtyři různé druhy MCT, které se liší v závislosti na počtu uhlíků, které jsou připojeny k molekulám tuku (to má délku 6 až 12 uhlíků). MCT v kokosovém oleji tvoří asi 50 procent jednoho druhu (kyselina laurová), takže skutečnost, že kokosový olej je většinou jen jeden typ MCT, je jedním z důvodů, proč někteří lidé preferují koncentrované oleje MCT více. "MCT oleje" obvykle mají všechny čtyři typy MCT, které mohou být obtížné získat z jiných potravin.

Kokosový olej je jedním z nejlepších zdrojů kyseliny laurové, jak můžete vidět, což mnohé studie prokázaly antibakteriální, antimikrobiální a antivirové vlastnosti. Přestože asi 90% tuků nalezených v kokosovém oleji je nasyceno, vysoké procento není MCT s velmi malým řetězcem, které mají méně uhlíků (kyselina laurová má 12).

Mastné kyseliny označované jako MCT a kyselina laurová působí v těle poněkud jinak, ačkoli v USA jsou výrobci kokosového oleje a MCT  oprávněni tvrdit, že kyselina laurová je typ MCT. Někteří lidé tvrdí, že kyselina laurová biologicky nepůsobí jako jiné formy kratších MCT (nebo alespoň tak rychle), což je jeden z důvodů, proč se obhájci MCT domnívají, že olej MCT je poněkud lepší.

Snad jeden z největších důvodů, proč prodeje  MCT vzrostl v posledních letech, je kvůli rostoucí popularitě "The Bullet Proof Diet". Neprůstřelná strava, napsaná Dave Asprey, je dietní přístup k rychlému úbytku tělesné hmotnosti a lepšímu kognitivnímu zdraví, který doporučuje, abyste získali 50-70% své energie ze zdravých tuků, zejména z MCT oleje, z másla a kokosového oleje. Popisová snídaně podle plánu, "neprůstřelná káva" - směs kávy, MCT oleje a másla - slibuje snížení úrovně hladovění, schopnost rychle urychlit, lepší mozkovou funkci a duševní jasnost. Zatímco přínosy kokosového oleje jsou stále rozpoznávány z neprůstřelných diet, MCT olej je považován za zlatý standard.

Na druhou stranu kokosový olej má některé dobře zdokumentované zdravotní výhody, které by mohly mít nedostatečné koncentrované oleje MCT. Největší nevýhodou nákupu vyrobeného oleje MCT je, že možná nebudete vědět, co jste získali. K výrobě kapalného MCT oleje, který se nezmrazí při chladnějších teplotách, může být třeba rafinovanější než běžný kokosový olej. MCT olej by také mohl odstranit některé velmi příznivé kyseliny laurové, což je hvězdná složka skutečného extra panenského kokosového oleje.

Takže zatímco někteří prodejci MCT oleje by mohli tvrdit, že jejich výrobek obsahuje více koncentrovaných a různorodých MCT než skutečný kokosový olej, může to být proto, že je chemicky změněn a chybí z kyseliny laurové. Mohlo by dokonce mít "plnicí" oleje jako omega-6 polynenasycené tuky. Dalším faktorem, který je třeba zvážit, je skutečnost, že většina MCT olejů na trhu se vyrábí chemickým či rozpouštědlovým rafinováním, což může znamenat, že vyžaduje použití chemikálií, jako je hexan a různé enzymy a spalovací chemikálie.

Sečteno a podtrženo? Vychutnejte si jak kokosový olej, tak i kvalitní MCT olej pro své četné výhody, jen se ujistěte, že si koupíte vysoce kvalitní olej MCT, který jasně stanoví, jaké jsou jeho složky a jak byly vyrobeny.

6 Výhody MCT oleje pro zdraví

1. Může pomoci při hubnutí nebo udržení tělesné hmotnosti

Ve srovnání s jinými typy olejů a tuků má MCT pozitivní vliv na spalování tuků a snížení hmotnosti. Jako součást zdravé výživy MCT olej může pomoci zvýšit sytost a dokonce zvýšit rychlost metabolismu, při které tělo funguje. Znamená to, že používáte-li velké množství MCT denně, což Vám způsobí pokles váhy? Ne tak docela. Ne každá studie ukázala, že MCT mohou nutně způsobit ztrátu hmotnosti, ale někteří určitě ukázali pozitivní účinky MCT na metabolickou funkci.

Například studie z roku 2003 publikovaná v časopise Journal of Obesity a související metabolické poruchy ukázala, že po porovnání dlouhodobé spotřeby MCT a LCT na výdaji energie, složení těla a oxidaci tuků u obézních žen mají MCT významnější účinky. Nahrazení MCT po LCT v cílové stravě s energetickou bilancí ukázalo, že nabízí lepší prevenci dlouhodobého přírůstku hmotnosti v důsledku zvýšení výdajů na energii a spalování tuků.

Další studie z roku 2001 publikovaná v The Journal of Nutrition porovnávala tělesnou hmotnost a tělesný tuk ve skupinách dospělých, kteří konzumovali tuky s dlouhým řetězcem nebo tuky se středně dlouhým řetězcem po dobu 12 týdnů. Příjem energie, tuků, bílkovin a uhlohydrátů se mezi skupinami významně nelišil, pouze ty druhy tuků, které dostávali. Po 12 týdnech byl pokles tělesné hmotnosti a tělesného tuku ve skupině MCT výrazně vyšší než u skupiny LCT. Pokles v oblasti podkožního tuku v skupině MCT byl také výrazně vyšší než u skupiny LCT, což naznačuje, že stravovací režim MCT může přispět ke snížení tělesné hmotnosti a tuku u jedinců, kteří potřebují zhubnout.

Jak MCTs pomáhá při hubnutí? Experimentální studie prokázaly, že dietní MCT potlačují ukládání tuků prostřednictvím zvýšené termogeneze a oxidace tuků u zvířat a lidí. Jinými slovy, věří se, že pomáhají tělu vyrábět ketony, které vám dávají stejné výhody jako ketogenní stravu, aniž byste museli snížit sacharidy na drasticky nízké hladiny. Ve skutečnosti jsou MCT někdy nazývány "konečnými ketogenními tuky" kvůli jejich tepelnému účinku v těle a schopnosti rychle se využívat pro energii, zvláště když někdo nejedí mnoho sacharidů.

2. Pomozte ochránit zdraví srdce

Studie z roku 2010 publikovaná v časopise Journal of Neutraceuticals and Functional Foods ukázala, že MCT mohou pomáhat zabránit vývoji metabolického syndromu - termínu daného skupině metabolických poruch, jako je břišní obezita, dyslipidémie, hypertenze a zhoršené hladiny glukózy nalačno. Zdá se, že MCT pomáhají snižovat kardiovaskulární onemocnění a riziko úmrtí obecně kvůli snížení poměru k obezitě. S největší pravděpodobností mají tento pozitivní účinek, protože jsou protizánětlivé, snadno se tráví, sýtají a snadno se používají pro energii, jak je popsáno výše.

3. Pomáhá zlepšit energetické úrovně a vaši náladu

Váš mozek je z velké části tvořen mastnými kyselinami, takže potřebujete stálou zásobu z vaší stravy, abyste cítili to nejlepší, jasně myslete, dobře pracujte v práci a zůstaňte ostře dobře do staršího věku. U tuků středně dlouhých řetězců se předpokládá, že jsou jedním z nejvíce snadno stravitelných, použitých a ochranných mastných kyselin, které existují.

Studie z roku 2004 publikovaná v časopise Journal of Neurobiology of Aging zjistila, že MCT v kokosovém oleji pomohly zlepšit paměťové problémy včetně Alzheimerovy choroby u starších dospělých. Má smysl pouze to, že potravina, která dodává paliva pro Váš mozek a také vám pomáhá absorbovat vitaminy a minerály lépe, se také budete cítit jasněji, energičtěji a pozitivněji.

MCT olej pomáhá nejen napájet mozkové buňky, ale také zlepšuje Vaše střevní zdraví - což je do značné míry spojené s kognitivním fungováním díky "spojení střeva a mozku". V jedné studii na zvířatech publikované v časopise Journal of Animal Feed and Sciences, byly buď krmeny standardní krmnou směsí (kontrola) nebo stejnou směsí doplněné dvěma gramy kaprylových nebo kaprinových MCT, přičemž prasata, která dostávala MCT, vykazovala zlepšení v oblasti bakteriálního střeva, výkonu, růstu a trávení živin včetně bílkovin a vlákniny.

4. Pomáhá zlepšit trávení a absorpci živin

Jak MCT olej, tak kokosový olej jsou přínosné pro vyvažování bakterií ve střevní mikroflóře, což má pozitivní vliv na trávicí symptomy, výdaje na energii a schopnost absorbovat vitaminy a minerály z potravin, které jíte. Tuky středně dlouhého řetězce pomáhají zabíjet širokou škálu patogenních virů a kmenů a bakterií, které způsobují zažívací potíže, včetně kandidy, zácpy, průjem, otravy jídlem, žaludeční bolesti atd.

Také potřebujete konzumovat zdravé tuky, aby absorbovaly tuky rozpustné živiny, které se nacházejí v různých potravinách. Patří sem živiny jako beta-karoten (prekurzor vitaminu A, který se vyskytuje v rostlinách, jako je bobule, squash a listová zelenina), vitamín E, vápník, hořčík, fosfor a lutein. Když konzumujete zdravou stravu naplněnou mnoha různými rostlinnými potravinami, ale nedostanete dostatek zdrojů zdravých tuků současně, vaše tělo v zásadě není schopno tyto živiny využít.

5. Má antibakteriální, antivirová a antifungální vlastnosti

MCT jsou silné přírodní antibiotika, které pomáhají vyvážit bakterie ve střevě. Ve věku antibiotické rezistence je smysluplné mít přirozené metody k zabíjení některých škodlivých druhů bakterií. Zde je známo, že tuky se středně dlouhým řetězcem napomáhají usmrcovat streptokoky (které způsobují infekce streptokokovým, pneumonií a sinusem), straphylokoky (které způsobují otravu potravinami a infekce močových cest), neisseria (která způsobuje meningitidu, kapavku a zánětlivé onemocnění pánve) , a některé další kmeny, které způsobují žaludeční viry, kandiditu, vředy a pohlavně přenosné nemoci.

Ve skutečnosti existuje nejméně tucet patogenních virů, které byly alespoň částečně inaktivovány kyselinou laurovou. Další skvělou věcí o MCT je to, že jsou schopné snížit "špatné bakterie" bez poškození nebo odstranění "dobrých bakterií". To je důležité, vzhledem k tomu, že potřebujeme dobrý druh pro intestinální zdraví a trávicí funkci.

Podle některých studií poskytují tuky se středně dlouhým řetězcem lepší ochranu před infekcemi než mastné kyseliny s delšími řetězci. Studie publikovaná v časopise Journal of Nutritional Biochemistry zjistila, že mastné kyseliny a monoglyceridy s délkou řetězce od 8-12 uhlíků byly silněji antivirová a antibakteriální, když byly přidávány do mléka a přípravku než monoglyceridy s dlouhým řetězcem. Lipidy středního řetězce přidané do mléka a formulace inaktivovaly řadu patogenů, včetně respiračního syncyciálního viru (RSV), viru herpes simplex typu 1 (HSV-1), hemofilus influenzae a streptokoku.

6. Dokáže odolat vysokým teplotám

Oleje MCT jsou obzvláště dobré pro vaření, protože mají vysoký "kouřový bod", což znamená, že neoxidují snadno teplo a dokáží odolat vysokým teplotám. To je zásadní, protože i některé "dobré tuky" nejsou vhodné k vaření (jako například extra panenský olivový olej nebo lněný olej) a mohou se stát poměrně snadno. Olej z kokosového oleje i olej MCT lze používat většinou v pečivě, salátech, moučnících a grilovaných pokrmech bez oxidace.

MCT tuky, kam například patří kokosový olej, obchází klasické metabolické dráhy a putují velice rychle do krve přeměněny na glukózu. Vy tak můžete cítit skvělý přísun energie, aniž byste do sebe vpustili gram cukru.

Jak používat olej MCT v receptech

Někteří lidé jsou pevně věří v užívání MCT oleje denně jako doplňky, přímo z lžičky nebo smíchané s nápoji. MCT olej nemá chuť ani vůni, takže je tu možnost, pokud se skutečně snažíte zvýšit příjem rychle. Ale buďte opatrní. Lidé by měli začít s poloviční lžičkou a a postupně zvýšovat dávku až na 1 polévkovou lžíci.

Fotolia_124317410_M

Jak můžete použít MCT olej doma bez nutnosti jednoduše ho vypít "neprůstřelnou kávu" každé ráno? Některé chytré způsoby, jak získat více MCT oleje do vaší stravy patří:

Vytvoření domácí majonézy v mixéru (pomocí MCT oleje, vaječného žloutku, extra panenského olivového oleje, limetkové šťávy a soli)
Pečeme společně salátový dresink (pomocí MCT oleje, surového medu, hořčice Dijon a vašich oblíbených bylin)
Přidáním některých MCT olejů do hladkých, koktejlů nebo jogurtu (což stabilizuje hladinu cukru v krvi, protože pomáhá zpomalit rychlost absorpce glukózy a molekul cukru fruktózy)
Použitím oleje MCT v domácím pečiva namísto kokosového oleje (namísto toho asi 1/3 kokosového oleje pro olej MCT)
Nezapomeňte, že stejně jako s kokosovým olejem, který se používá pro Vaše vlasy, MCT olej je též skvělý pro Vaši pokožku a vlasy. Olej MCT lze použít při bělení zubů, balzám na rty, opalovací krém, krém na holení, kondicionér, masky na obličej, solné křupky a směsi esenciálních olejů.

woldohealth-mct-oel-500ml-karton-1acarino-healthcare-mct-oel-500ml-karton-1a