Co je Erythritol?

Erythritol je nízkokalorické „přírodní“ sladidlo, které chutná téměř přesně jako cukr. Patří do rodiny cukerných alkoholů (polyolů) a používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.

Skotský chemik John Stenhouse to objevil v roce 1848. V roce 2001 byl schválen Úřadem pro potraviny a léčiva (FDA) jako potravinová přídatná látka.

Přestože je erythritol 60 až 80% sladký jako stolní cukr, má o 95% méně kalorií na gram. Má méně kalorií než jiná sladidla jako xylitol, mannitol a sorbitol.

I když se erythritol vyskytuje přirozeně v malém množství v ovoci a zelenině, ve skutečnosti se vyrábí průmyslově. Vyrábí se z kvašení glukózy kvasinkami.

Je obtížnější vyrobit erythritol než jiná sladidla. V současné době se vědci snaží optimalizovat fermentační proces pomocí jiných bakterií nebo hub.

Jak to funguje

Erythritol vyvolává pocit sladkosti aktivací receptorů sladké chuti v jazyce, stejně jako jiná sladidla. Tyto receptory jsou aktivovány v mozku, což stimuluje odměnu, a ve střevech, které mohou zvyšovat odbourávání tuků.

Vzhledem k jeho malé velikosti je erythritol přijímán tenkým střevem rychleji než jiná běžná sladidla (jako je xylitol a mannitol). Poté je transportován celým tělem.

Tělo nedokáže rozložit většinu erythritolu - chybí nám enzymy potřebné k tomu. Proto se erythritol vylučuje močí v nezměněné podobě.

Protože erythritol prochází neporušeným tělem, nezvyšuje hladinu cukru a inzulínu v krvi. Erythritol je dobře snášen a nemá v těle žádné toxické účinky.

Výhody erythritolu

Může zabránit zubnímu kazu

V jedné studii 485 dětí konzumovalo erythritol, xylitol nebo sorbitol 3x denně po dobu 3 let. Erythritol zabraňoval zubnímu kazu ve srovnání s jinými sladidly.

V jiné studii dostalo 136 dospívajících denní dávku xylitolu, erythritolu nebo sorbitolu po dobu 6 měsíců. Erythritol a xylitol výrazně redukovaly zubní plak.

Erythritol účinně snižuje zubní plak, zubní kaz a přítomnost bakterií na zubech (systematická kontrola). Erythritol zlepšil zdraví ústní dutiny lépe než sorbitol nebo xylitol.

Nezpůsobuje průjem ve srovnání s jinými sladidly

Erythritol je rychle přijímán tenkým střevem. Protože nezůstává dlouho ve střevech, nemůže přitahovat vodu pro sebe - hlavní příčinu vodnatého průjmu ze sladidel.

Proto erytritol způsobuje průjem méně často než jiná sladidla, jako je xylitol.

Ve studii dostalo 55 dospělých erythritol, xylitol a laktitol ve zvyšujících se dávkách a zastavilo se při dávce, která způsobila průjem. Dávka, při které erythritol způsobuje průjem, byla vyšší než u ostatních sladidel.

V jiné studii konzumovalo 185 dětí ve věku 4 až 6 let různé dávky erythritolu. I až 15 g erythritolu nezpůsobilo průjem ani jiné problémy se střevem. Průjem způsobily pouze dávky 20 a 25 g.

Ve srovnání s jinými sladidly nezvyšuje krevní cukr ani inzulín

V pilotní studii dostalo 5 zdravých mužů buď erytritol (0,3 g / kg tělesné hmotnosti) nebo stejné množství glukózy. Erythritol nezměnil hladinu glukózy nebo inzulínu v krvi. Více než 90% požitého erythritolu bylo tělem rychle absorbováno a vylučováno nezměněné močí.

V další studii 10 chudých a 10 obézních jedinců dostaly různé dávky erythritolu, glukózy a xylitolu zkumavkou. Erythritol nezměnil hladinu inzulínu v krvi a glukózy v krvi, což z něj činí vhodné sladidlo pro obézní lidi.

Nezpůsobuje zažívací potíže ve srovnání s jinými sladidly

Na rozdíl od jiných cukerných alkoholů erythritol obvykle nezpůsobuje trávicí potíže ani žaludeční potíže.

Ve studii 64 zdravých mladých dospělých způsobil erythritol méně zažívací potíže (nadýmání, plynatost, rachotící zvuky) i při vysoké dávce (50 g) ve srovnání s xylitolem.

Lze bezpečně použít pro cukrovku

Ve studii bylo 20 g erythritolu podáno diabetickým pacientům v jedné dávce nebo denně po dobu 2 týdnů. Žádná z dávek erythritolu neměla žádný vliv na hladiny glukózy v krvi.

V další pilotní studii spotřebovalo 24 diabetických pacientů 36 g erythritolu denně po dobu 4 týdnů (a 24 g při první a poslední návštěvě). Erythritol zlepšil průtok do krevních cév (uvolněním malých tepen na prstech) a snížil ztuhlost největší tepny (aorta) u diabetických pacientů. Může tedy být užitečnou náhradou cukru při léčbě cukrovky.

U diabetických krys spotřeba erythritolu dokonce snížila vysoké hladiny glukózy v krvi.

Může chránit před srdečními chorobami

Erythritol zvýšil průtok krve na prstu, což ukazuje, jak dobře fungují malé krevní cévy. Rovněž snížilo ztuhlost velkých tepen v pilotní studii 24 pacientů s diabetem 2. typu.

U potkanů působil erythritol jako antioxidant a může chránit před poškozením krevních cév v důsledku vysokých hladin glukózy v krvi.

K potvrzení těchto zjištění jsou nutné další studie.

Nezpůsobuje rakovinu

U potkanů, které konzumovaly různé dávky erythritolu nebo mannitolu denně po dobu 2 let, erythritol nezpůsobil nebo nepředstavoval nádory.

V buňkách erythritol nepoškozoval DNA, takže je vysoce nepravděpodobné, že by způsoboval rakovinu.

Další informace o erytritolu

Erythritol a Keto

Hlavním cílem stravy keto je co nejvíce snížit spotřebu uhlohydrátů vyloučením potravin, jako je chléb, těstoviny a cukr.

Stabilní hladina cukru v krvi je důležitá pro správnou funkci stravy keto. K dosažení tohoto cíle funguje erythritol jako alternativa cukru, protože má nízkokalorickou hodnotu a nemění hladinu cukru v krvi v těle.

Glykemický index erythritolu

Erythritol má glykemický index 0 a glukózu 100, což znamená, že jeho spotřeba nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi člověka. Jeho glykemický index je také nejnižší mezi ostatními sladidly.