MCT olej

Nejprodávanější

mct olej C8
 
549 Kč
(477,40 Kč bez DPH)
Detail
Carino 200618 C8 Oil 01 1er
549 Kč –9 %
Původně: 549 Kč  (–9 %)
499 Kč
(433,90 Kč bez DPH)
Detail
6 položek celkem
MCT olej Ketogen diet Vegan
510,40 Kč bez DPH
587 Kč

Mct olej vyrobený ze 100% kokosového oleje. Bez přídaných látek, bez gentické úpravy a 100%...

CHMCTK1X500
mct olej C8
Novinka
477,40 Kč bez DPH
549 Kč

Čistý MCT olej C8 ve vysoce kvalitní skleněné láhvi chráněné proti světlu s praktickým...

WHMCTC81X500
MCT olej ze 100% kokosoveho oleje
339 Kč –12 %
260 Kč bez DPH
299 Kč

MCT olej ze 100% kokosového oleje bez chuti a všestranný. Kokosový olej vyrobený z kokosů...

WHMCT1X250
100% kokosový olej MCT olej
285,20 Kč bez DPH
328 Kč

Mct olej vyrobený ze 100% kokosového oleje. Bez přídaných látek, bez gentické úpravy a 100%...

CHMCT1X250
Carino 200618 C8 Oil 01 1er
Novinka
549 Kč –9 %
433,90 Kč bez DPH
499 Kč

MCT olej C8 Kyselina kaprylová z kokosového oleje s čistotou více než 99%. Čistý olej C8,...

CHMCTC81X500

Co je MCT olej?

MCT neboli „Triglyceridy se středním řetězcem“ je výtažek z kokosového oleje. Jsou to mastné kyseliny se středním řetězcem“. Oleje se skládají z různě dlouhých molekul mastných kyselin, které mohou být tělem použity různými způsoby. U oleje MCT extrahujeme přesně šířku pásma, kterou lze optimálně metabolizovat. MCT má také různé mastné kyseliny s různými vlastnostmi (více k tomuto níže). Pro náš olej MCT jsme kombinovali dvě nejúčinnější varianty: kyselinu kaprylovou (C8) a kyselinu kaprovou (C10).

#ShowMore#

Jsou všechny oleje MCT stejné?

Bohužel ne! Při nákupu oleje MCT musíte vždy věnovat pozornost distribuci mastných kyselin, protože některé mastné kyseliny se středním řetězcem se chovají jako mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, a proto nemají požadované účinky. Jak již bylo zmíněno, kyselina kaprylová (C8) a kyselina kaprinová (C10) jsou dvě mastné kyseliny, které byste měli používat. Kromě těchto dvou existují ještě další MCT: kyselina kaproová (C6), kyselina laurová (C12).

Kyselina kapronová (C6) není dobrá volba. Chutná špatně a vede k žaludečním a střevním problémům. Levné oleje MCT často obsahují vyšší procento. Jelikož je to stále mladý průmysl a dosud není tak silně regulován, existuje několik černých ovcí, které neuvádějí nebo nesprávně uvádějí své přesné složení. Pokud váš MCT olej způsobuje nevolnost nebo pálení žáhy, může to být důvod proč tomu tak je.

Kyselina laurová (C12) v zásadě nepatří k MCT, ale k LCT (triglycerid s dlouhým řetězcem), tj. Mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Chová se jako LCT, ale může být inzerován jako MCT. Je to nejběžnější mastná kyselina v kokosovém oleji a nejlevnější. Ačkoli je to nejlevnější, nemá pozitivní vlastnosti kyseliny kaprylové (C8) a kyseliny kaprinové (C10). To znamená, že nelze očekávat rychlý nárůst energie ani rychlou tvorbu ketonů a související výhody.

My Woldohealth bychom chtěli, abyste mohli používat vynikající produkt, který přináší to, co od něj očekáváte! Proto jsme vyvinuli Woldohealth MCT olej, který obsahuje pouze kyselinu kaprylovou (C8) a kyselinu kaprovou (C10). Pro vaše optimální výsledky!

#ShowMore#

6 Výhody MCT oleje pro zdraví

1. Může pomoci při hubnutí nebo udržení tělesné hmotnosti

Ve srovnání s jinými typy olejů a tuků má MCT pozitivní vliv na spalování tuků a snížení hmotnosti. Jako součást zdravé výživy MCT olej může pomoci zvýšit sytost a dokonce zvýšit rychlost metabolismu, při které tělo funguje. Znamená to, že používáte-li velké množství MCT denně, což Vám způsobí pokles váhy? Ne tak docela. Ne každá studie ukázala, že MCT mohou nutně způsobit ztrátu hmotnosti, ale někteří určitě ukázali pozitivní účinky MCT na metabolickou funkci.

Například studie z roku 2003 publikovaná v časopise Journal of Obesity a související metabolické poruchy ukázala, že po porovnání dlouhodobé spotřeby MCT a LCT na výdaji energie, složení těla a oxidaci tuků u obézních žen mají MCT významnější účinky. Nahrazení MCT po LCT v cílové stravě s energetickou bilancí ukázalo, že nabízí lepší prevenci dlouhodobého přírůstku hmotnosti v důsledku zvýšení výdajů na energii a spalování tuků.

Další studie z roku 2001 publikovaná v The Journal of Nutrition porovnávala tělesnou hmotnost a tělesný tuk ve skupinách dospělých, kteří konzumovali tuky s dlouhým řetězcem nebo tuky se středně dlouhým řetězcem po dobu 12 týdnů. Příjem energie, tuků, bílkovin a uhlohydrátů se mezi skupinami významně nelišil, pouze ty druhy tuků, které dostávali. Po 12 týdnech byl pokles tělesné hmotnosti a tělesného tuku ve skupině MCT výrazně vyšší než u skupiny LCT. Pokles v oblasti podkožního tuku v skupině MCT byl také výrazně vyšší než u skupiny LCT, což naznačuje, že stravovací režim MCT může přispět ke snížení tělesné hmotnosti a tuku u jedinců, kteří potřebují zhubnout.

Jak MCTs pomáhá při hubnutí? Experimentální studie prokázaly, že dietní MCT potlačují ukládání tuků prostřednictvím zvýšené termogeneze a oxidace tuků u zvířat a lidí. Jinými slovy, věří se, že pomáhají tělu vyrábět ketony, které vám dávají stejné výhody jako ketogenní stravu, aniž byste museli snížit sacharidy na drasticky nízké hladiny. Ve skutečnosti jsou MCT někdy nazývány "konečnými ketogenními tuky" kvůli jejich tepelnému účinku v těle a schopnosti rychle se využívat pro energii, zvláště když někdo nejedí mnoho sacharidů.

2. Pomozte ochránit zdraví srdce

Studie z roku 2010 publikovaná v časopise Journal of Neutraceuticals and Functional Foods ukázala, že MCT mohou pomáhat zabránit vývoji metabolického syndromu - termínu daného skupině metabolických poruch, jako je břišní obezita, dyslipidémie, hypertenze a zhoršené hladiny glukózy nalačno. Zdá se, že MCT pomáhají snižovat kardiovaskulární onemocnění a riziko úmrtí obecně kvůli snížení poměru k obezitě. S největší pravděpodobností mají tento pozitivní účinek, protože jsou protizánětlivé, snadno se tráví, sýtají a snadno se používají pro energii, jak je popsáno výše.

3. Pomáhá zlepšit energetické úrovně a vaši náladu

Váš mozek je z velké části tvořen mastnými kyselinami, takže potřebujete stálou zásobu z vaší stravy, abyste cítili to nejlepší, jasně myslete, dobře pracujte v práci a zůstaňte ostře dobře do staršího věku. U tuků středně dlouhých řetězců se předpokládá, že jsou jedním z nejvíce snadno stravitelných, použitých a ochranných mastných kyselin, které existují.

Studie z roku 2004 publikovaná v časopise Journal of Neurobiology of Aging zjistila, že MCT v kokosovém oleji pomohly zlepšit paměťové problémy včetně Alzheimerovy choroby u starších dospělých. Má smysl pouze to, že potravina, která dodává paliva pro Váš mozek a také vám pomáhá absorbovat vitaminy a minerály lépe, se také budete cítit jasněji, energičtěji a pozitivněji.

MCT olej pomáhá nejen napájet mozkové buňky, ale také zlepšuje Vaše střevní zdraví - což je do značné míry spojené s kognitivním fungováním díky "spojení střeva a mozku". V jedné studii na zvířatech publikované v časopise Journal of Animal Feed and Sciences, byly buď krmeny standardní krmnou směsí (kontrola) nebo stejnou směsí doplněné dvěma gramy kaprylových nebo kaprinových MCT, přičemž prasata, která dostávala MCT, vykazovala zlepšení v oblasti bakteriálního střeva, výkonu, růstu a trávení živin včetně bílkovin a vlákniny.

4. Pomáhá zlepšit trávení a absorpci živin

Jak MCT olej, tak kokosový olej jsou přínosné pro vyvažování bakterií ve střevní mikroflóře, což má pozitivní vliv na trávicí symptomy, výdaje na energii a schopnost absorbovat vitaminy a minerály z potravin, které jíte. Tuky středně dlouhého řetězce pomáhají zabíjet širokou škálu patogenních virů a kmenů a bakterií, které způsobují zažívací potíže, včetně kandidy, zácpy, průjem, otravy jídlem, žaludeční bolesti atd.

Také potřebujete konzumovat zdravé tuky, aby absorbovaly tuky rozpustné živiny, které se nacházejí v různých potravinách. Patří sem živiny jako beta-karoten (prekurzor vitaminu A, který se vyskytuje v rostlinách, jako je bobule, squash a listová zelenina), vitamín E, vápník, hořčík, fosfor a lutein. Když konzumujete zdravou stravu naplněnou mnoha různými rostlinnými potravinami, ale nedostanete dostatek zdrojů zdravých tuků současně, vaše tělo v zásadě není schopno tyto živiny využít.

5. Má antibakteriální, antivirová a antifungální vlastnosti

MCT jsou silné přírodní antibiotika, které pomáhají vyvážit bakterie ve střevě. Ve věku antibiotické rezistence je smysluplné mít přirozené metody k zabíjení některých škodlivých druhů bakterií. Zde je známo, že tuky se středně dlouhým řetězcem napomáhají usmrcovat streptokoky (které způsobují infekce streptokokovým, pneumonií a sinusem), straphylokoky (které způsobují otravu potravinami a infekce močových cest), neisseria (která způsobuje meningitidu, kapavku a zánětlivé onemocnění pánve) , a některé další kmeny, které způsobují žaludeční viry, kandiditu, vředy a pohlavně přenosné nemoci.

Ve skutečnosti existuje nejméně tucet patogenních virů, které byly alespoň částečně inaktivovány kyselinou laurovou. Další skvělou věcí o MCT je to, že jsou schopné snížit "špatné bakterie" bez poškození nebo odstranění "dobrých bakterií". To je důležité, vzhledem k tomu, že potřebujeme dobrý druh pro intestinální zdraví a trávicí funkci.

Podle některých studií poskytují tuky se středně dlouhým řetězcem lepší ochranu před infekcemi než mastné kyseliny s delšími řetězci. Studie publikovaná v časopise Journal of Nutritional Biochemistry zjistila, že mastné kyseliny a monoglyceridy s délkou řetězce od 8-12 uhlíků byly silněji antivirová a antibakteriální, když byly přidávány do mléka a přípravku než monoglyceridy s dlouhým řetězcem. Lipidy středního řetězce přidané do mléka a formulace inaktivovaly řadu patogenů, včetně respiračního syncyciálního viru (RSV), viru herpes simplex typu 1 (HSV-1), hemofilus influenzae a streptokoku.

6. Dokáže odolat vysokým teplotám

Oleje MCT jsou obzvláště dobré pro vaření, protože mají vysoký "kouřový bod", což znamená, že neoxidují snadno teplo a dokáží odolat vysokým teplotám. To je zásadní, protože i některé "dobré tuky" nejsou vhodné k vaření (jako například extra panenský olivový olej nebo lněný olej) a mohou se stát poměrně snadno. Olej z kokosového oleje i olej MCT lze používat většinou v pečivě, salátech, moučnících a grilovaných pokrmech bez oxidace.