Vaše káva nechutná dobře: možné důvody!

Rádi pijete kávu, když si vzpomenete na skvělou vůni čerstvě mletých ​​kávových zrn nebo horkého šálku kávy a už se Vám sbíhají sliny na jazyku.To je důvod, proč si užijete okamžik, kdy si dáte první doušek vaší oblíbené kávy. Ale co když si v tu chvíli zjistíte: "Moje káva nechutná dobře"? Pak je potěšení pryč, ale nemusí to tak zůstat. Zjistěte, co můžete udělat pro to, abyste si kávu zase užili. Následující článek vám s tím pomůže.

Velmi jednoduché důvody, proč káva nechutná dobře

Pokud sedíte v restauraci nebo jste někde jinde na návštěva a káva se vám nechutná , může to mít různé důvody, prč tomu tak ja,ale nepochybně nemůžete všechny ovlivnit. Například se vám nemusí chutnat druh kávových zrn nebo káva nemusí být vyrobena podle vaší chuti. Pak obvykle nemáte jinou možnost, než přestat pít kávu.

Pokud Vám však káva nechutná doma, neměli byste se kávy vzdát, ale udělat něco pro to, aby byla opět chutná. Tedy pokud vůbec pijete kávu.

Káva nechutná dobře

Možná vám nechutná typ kávy, kterou používáte. Zkuste jinou kávovou směs, kterou chcete změnit a v nejlepším případě zlepšit chuť kávy. Kávy Arabica obvykle dodávají kávě vyváženou vůni, zatímco u Robusty jsou kávová zrna spíše hořká. Chcete-li najít typ, který vám vyhovuje, zeptejte se prodejce kávy.

Nesprávné skladování kávy

Nesprávné skladování může také ovlivnit chuť kávy. Celá nebo již umletá kávová zrna by se měli skladovat v suchu a chladu. V lednici je tma a zima, ale zase vlhkost. Kromě toho může káva také získat vůni z jejího okolí, které pak se může objevit v chuti kávy. Nejlepší je uchovávat kávu ve vzduchotěsných, opětovně uzavíratelných dózách vyrobených z porcelánu nebo keramiky.

Stará káva nechutná dobře

Pokud je káva skladována příliš dlouho, může to také vést k tomu, že již nebude chutnat, protože může v průběhu času ztratit aroma nebo dokonce po kontaktu s kyslíkem ztuhnout. Káva v originálním balení pravidelně vydrží nejméně do konce uvedeného data trvanlivosti, někdy i déle. Po otevření byste měli kávová zrna konzumovat během čtyř až šesti týdnů. Pokud jsou kávová zrna již mleté, zkracuje se tato doba na asi dva týdny.

Stupeň namletí byl zvolen nesprávně

Stupeň mletí má také vliv na chuť kávy. Čím jemnější je mletí zrnkové kávy, tím hořčí může vaše káva nakonec ochutnat. Jemný kávový prášek uvolňuje hořké látky snadněji než hrubší. Pokud je pro vás káva příliš hořká, zkuste méně jemné mletí. Na druhou stranu byste měli zkusit jemnější mletí, pokud káva nemá dostatečnou aroma, protože kávová voda nemůže vůni správně přijmout, pokud je kávový prášek příliš hrubý.

Druh přípravy kávy je rovněž rozhodující pro výběr správného stupně mletí, protože doba kontaktu vody s namletou kávou se liší od druhu kávy až ke způsobu přípravy. V zásadě, čím kratší je doba louhování kávy, tím jemněji by měla být káva namleta a naopak.

Nesprávný poměr mezi namletou kávou a vodou

Možná se vám také nechutnáí káva, protože jste ji udělali příliš silnou nebo příliš slabou. Zkuste více či méně kávy připravit se stejným množstvím vody.

Špatná teplota vody během přípravy

Důvodem, že káva nechutná dobře, může být také nesprávná teplota vody. Při přípravě kávy je ideální teplota vody 92 ° C až 96 ° C. Je-li teplota nad touto teplotou, káva se mírně rozhořčí. Je-li voda příliš studená, může káva chutnat vodnatě nebo kysele.

Problem nemusí být v kávě

Pokud se vám nápoj, který se vám nechutná, skládá z cappuccina, latte macchiato nebo jiné speciální kávy s mlékem, může být mléko pouze kyselé.

Káva nechutná dobře z nečištěného kávovaru

Nejen, že vám káva nechutná, ale také vaši hosté říkají: „Vaše káva nechutná dobře“, i když jste již vyloučili nebo odstranili právě uvedené důvody, jako je stará káva, nesprávné skladování apod.? Pak to může být vaším kávovarem. Pokud jste již dlouhou dobu řádně nevyčistili přístroj, pak je načase. Problém může způsobovat i znečištěný přístroj. Například se v něm hromadí zbytky kávových tuků, které se postupem času stávají žlukavými a pak dávají kávě takovou příchuť. Žluklá chuť pak překrývá skutečné aroma kávy a vede k tomu, že káva již neochutná.

K čištění přístrojů na přípravu kávy jsou vhodné naše přípravky Woldoclean pro kávovary. Tablety Woldoclean odstraňují zbytky mastné kávy v kávovaru. Tímto způsobem je váš stroj optimálně vyčištěn a udržován. Čištění plně automatického kávovaru: větší potěšeni z kávy.