Péče o kávovar

Přečtěte si další informace o některých základních hygienických pravidlech, na které byste při používání kávovaru měli pamatovat. To je jediný způsob, jak si kávu vychutnat dlouhodobě.

HYGIENA KÁVOVARU

Správná péče o váš kávovar zaručuje optimální výsledek kávy a prokazatelně rozšiřuje správné fungování vašeho kávovaru. Mnoho solí a minerálů (například vápenec) číhá v nádrži, v hadičkách, čerpadlech a tryskách stroje. Pokud se o to nesprávně postará, skončí to v připravené kávě. Z tohoto důvodu musí být kávové přístroje na výrobu kapslí a plně automatické kávovary pravidelně odvápňovány a pravidelně čištěny. Tím se značně prodlužuje životnost zařízení.

ÚDRŽBA PŘÍSTROJE

V závislosti na plně automatickém kávovaru se automaticky rozsvítí indikátor pro odstraňování vodního kamene, výměnu vodního filtru, čištění zařízení nebo čištění sběrných nádob. Pokud se objeví jeden z těchto displejů, měli byste postupovat podle pokynů v návodu k obsluze k čištění nebo výměně jednotlivých částí. Všechny vyjímatelné části by měly být pravidelně čištěny ručně nebo v myčce na nádobí.

PRAVIDELNÉ ODSTRAŇOVÁNÍ VODNÍHO KAMENE STROJE

Protože voda z vodovodu může být velmi vápenatá v závislosti na obytné oblasti, je důležité pravidelně odstraňovat usazeniny vodního kamene v plně automatickém kávovaru. Při odstraňování vodního kamene byste měli používat vhodné profesionální odvápňovací prostředky uvedené v návodu k obsluze a ne levné varianty, jako je ocet nebo jiné.
Proces odstraňování vodního kamene by měl být vždy prováděn podle pokynů výrobce. Obvykle se odvápňovač vypouští do vodní nádrže spolu s vodou a displej stroje nebo provozní pokyny vás poté provedou procesem odvápnění. Plně automatické kávovary s vodním filtrem v nádrži na vodu je třeba odvápňovat méně často. Pravidelně vyměňovat pouze vodní filtr.

PÉČE O PŘÍSLUŠENSTVÍ PRO OPTIMÁLNÍ POTĚŠNÍ Z KÁVY 

Nádrž na vodu je jedním z nejdůležitějších doplňků stroje. Pravidelně čistěte nádrž na vodu a každý den ji plňte čerstvou vodou. V nejlepším případě vypláchněte mléčnou pěnu ihned po každém použití. Je důležité, aby nezůstaly žádné zbytky mléka a nezaschly - jinak bakterie mají snadný čas.
Sběrná odpadní nádoba na kávu  - drží kávu po přípravě. To by se mělo každý den dobře čistit a sušit. Odkapávací miska pod výtokem kávy také vyžaduje časté čištění, pokud možno v myčce na nádobí. Divoké kvasnice a houby milují vlhké a teplé klima v těchto místech kávovaru.
Pokud vezmete tyto tipy na péči k srdci, dosáhnete optimálního výsledku pro vaše kávové speciality v dlouhodobém horizontu a váš kávovar si udržení dlouhou životnost.