Erythritol

Nejprodávanější

Erythritol Alternativni cukr
339 Kč –12 %
Původně: 339 Kč  (–12 %)
299 Kč
(260 Kč bez DPH)
Detail
Erythritol nezkokaloricka strava
329 Kč –15 %
Původně: 329 Kč  (–15 %)
279 Kč
(242,60 Kč bez DPH)
Detail
Erythritol 100% cisty
329 Kč –15 %
Původně: 329 Kč  (–15 %)
279 Kč
(242,60 Kč bez DPH)
Erythritol sladidlo 4,5 kg
 
699 Kč
(607,80 Kč bez DPH)
4 položek celkem
Erythritol Alternativni cukr
Novinka 1# Bestseller v Německu
339 Kč –12 %
260 Kč bez DPH
299 Kč

Náhrada přírodního cukru 1 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO. Erythritol...

WHER1X1000
Erythritol nezkokaloricka strava
329 Kč –15 %
242,60 Kč bez DPH
279 Kč

Vhodné pro dietu se sníženým obsahem cukru a alternativa k bílému cukru. Erythritol je mírně...

CHER1X1000
Erythritol 100% cisty
329 Kč –15 %
242,60 Kč bez DPH
279 Kč

Erythritol neobsahuje kalorie, přírodní náhrada cukru a šetrná k zubům. Ideální sladidlo pro...

BEER1X1000
Erythritol sladidlo 4,5 kg
607,80 Kč bez DPH
699 Kč

Náhrada přírodního cukru 4,5 kg bez hořké pachuti. Veganské, bezlepkové a bez GMO....

WHER1X4500

Co je Erythritol?

Erythritol je nízkokalorické „přírodní“ sladidlo, které chutná téměř přesně jako cukr. Patří do rodiny cukerných alkoholů (polyolů) a používá se v potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Přestože je erythritol 60 až 80% sladký jako stolní cukr, má o 95% méně kalorií na gram. Má méně kalorií než jiná sladidla jako xylitol, mannitol a sorbitol.

#ShowMore#

Je erythritol zdravý?

Mezinárodní studie potvrzují zdravotní nezávadnost erythritolu. Přes masivně zvýšenou dávku 1 000 mg / kg tělesné hmotnosti / den nedošlo v klinickém hodnocení k žádným gastrointestinálním poruchám. Realistická je denní dávka 70 mg / kg tělesné hmotnosti pro osobu vážící 60 kg.

Erythritol je také označován jako sladký antioxidant. Díky tomu je nejen zajímavý pro diabetiky, protože snižuje oxidační stres a tím i pravděpodobnost sekundárních onemocnění, jako je mrtvice nebo slepota. Působí rovněž proti volným radikálům. Erytrithol má pozitivní vliv na náš organismus.

Má glykemický index 0 a proto neovlivňuje hladinu cukru v krvi. Na rozdíl od cukru poskytuje dlouhodobou sytost.

Erythritol není umělé sladidlo, sestává z uhlohydrátů. Přesto je ideální pro stravu s nízkým obsahem sacharidů. Protože na rozdíl od jiných cukerných alkoholů, jako je isomalt, není metabolizován. Více než 90% je absorbováno do krve tenkým střevem a vylučováno nezměněné podobě močí, 10% je vylučováno tlustým střevem. Protože nedochází k přeměně na energii, nezapočítávají se žádné kalorie.
Je rovněž šetrný k zubům, zabraňuje růstu bakterií, které způsobují tvorbu zubního kazu.

#ShowMore#

Glykemický index erythritolu

Erythritol má glykemický index 0 a glukózu 100, což znamená, že jeho spotřeba nemá žádný vliv na hladinu cukru v krvi člověka. Jeho glykemický index je také nejnižší mezi ostatními sladidly.

#ShowMore#

Jak to funguje?

Erythritol vyvolává pocit sladkosti aktivací receptorů sladké chuti v jazyce, stejně jako jiná sladidla. Tyto receptory jsou aktivovány v mozku, což stimuluje odměnu, a ve střevech, které mohou zvyšovat odbourávání tuků.

Vzhledem k jeho malé velikosti je erythritol přijímán tenkým střevem rychleji než jiná běžná sladidla (jako je xylitol a mannitol). Poté je transportován celým tělem.

Tělo nedokáže rozložit většinu erythritolu - chybí nám enzymy potřebné k tomu. Proto se erythritol vylučuje močí v nezměněné podobě.

Protože erythritol prochází neporušeným tělem, nezvyšuje hladinu cukru a inzulínu v krvi. Erythritol je dobře snášen a nemá v těle žádné toxické účinky.

#ShowMore#

Výhody erythritolu

Může zabránit zubnímu kazu

V jedné studii 485 dětí konzumovalo erythritol, xylitol nebo sorbitol 3x denně po dobu 3 let. Erythritol zabraňoval zubnímu kazu ve srovnání s jinými sladidly.

V jiné studii dostalo 136 dospívajících denní dávku xylitolu, erythritolu nebo sorbitolu po dobu 6 měsíců. Erythritol a xylitol výrazně redukovaly zubní plak.

Erythritol účinně snižuje zubní plak, zubní kaz a přítomnost bakterií na zubech (systematická kontrola). Erythritol zlepšil zdraví ústní dutiny lépe než sorbitol nebo xylitol.

Může zabránit zubnímu kazu

V jedné studii 485 dětí konzumovalo erythritol, xylitol nebo sorbitol 3x denně po dobu 3 let. Erythritol zabraňoval zubnímu kazu ve srovnání s jinými sladidly.

V jiné studii dostalo 136 dospívajících denní dávku xylitolu, erythritolu nebo sorbitolu po dobu 6 měsíců. Erythritol a xylitol výrazně redukovaly zubní plak.

Erythritol účinně snižuje zubní plak, zubní kaz a přítomnost bakterií na zubech (systematická kontrola). Erythritol zlepšil zdraví ústní dutiny lépe než sorbitol nebo xylitol.

Nezpůsobuje průjem ve srovnání s jinými sladidly

Erythritol je rychle přijímán tenkým střevem. Protože nezůstává dlouho ve střevech, nemůže přitahovat vodu pro sebe - hlavní příčinu vodnatého průjmu ze sladidel.

Proto erytritol způsobuje průjem méně často než jiná sladidla, jako je xylitol.

Ve studii dostalo 55 dospělých erythritol, xylitol a laktitol ve zvyšujících se dávkách a zastavilo se při dávce, která způsobila průjem. Dávka, při které erythritol způsobuje průjem, byla vyšší než u ostatních sladidel.

V jiné studii konzumovalo 185 dětí ve věku 4 až 6 let různé dávky erythritolu. I až 15 g erythritolu nezpůsobilo průjem ani jiné problémy se střevem. Průjem způsobily pouze dávky 20 a 25 g.

Ve srovnání s jinými sladidly nezvyšuje krevní cukr ani inzulín

V pilotní studii dostalo 5 zdravých mužů buď erytritol (0,3 g / kg tělesné hmotnosti) nebo stejné množství glukózy. Erythritol nezměnil hladinu glukózy nebo inzulínu v krvi. Více než 90% požitého erythritolu bylo tělem rychle absorbováno a vylučováno nezměněné močí.

V další studii 10 chudých a 10 obézních jedinců dostaly různé dávky erythritolu, glukózy a xylitolu zkumavkou. Erythritol nezměnil hladinu inzulínu v krvi a glukózy v krvi, což z něj činí vhodné sladidlo pro obézní lidi.

Nezpůsobuje zažívací potíže ve srovnání s jinými sladidly

Na rozdíl od jiných cukerných alkoholů erythritol obvykle nezpůsobuje trávicí potíže ani žaludeční potíže.

Ve studii 64 zdravých mladých dospělých způsobil erythritol méně zažívací potíže (nadýmání, plynatost, rachotící zvuky) i při vysoké dávce (50 g) ve srovnání s xylitolem.

Lze bezpečně použít pro cukrovku

Ve studii bylo 20 g erythritolu podáno diabetickým pacientům v jedné dávce nebo denně po dobu 2 týdnů. Žádná z dávek erythritolu neměla žádný vliv na hladiny glukózy v krvi.

V další pilotní studii spotřebovalo 24 diabetických pacientů 36 g erythritolu denně po dobu 4 týdnů (a 24 g při první a poslední návštěvě). Erythritol zlepšil průtok do krevních cév (uvolněním malých tepen na prstech) a snížil ztuhlost největší tepny (aorta) u diabetických pacientů. Může tedy být užitečnou náhradou cukru při léčbě cukrovky.

U diabetických krys spotřeba erythritolu dokonce snížila vysoké hladiny glukózy v krvi.

Může chránit před srdečními chorobami

Erythritol zvýšil průtok krve na prstu, což ukazuje, jak dobře fungují malé krevní cévy. Rovněž snížilo ztuhlost velkých tepen v pilotní studii 24 pacientů s diabetem 2. typu.

U potkanů působil erythritol jako antioxidant a může chránit před poškozením krevních cév v důsledku vysokých hladin glukózy v krvi.

K potvrzení těchto zjištění jsou nutné další studie.

Nezpůsobuje rakovinu

U potkanů, které konzumovaly různé dávky erythritolu nebo mannitolu denně po dobu 2 let, erythritol nezpůsobil nebo nepředstavoval nádory.

V buňkách erythritol nepoškozoval DNA, takže je vysoce nepravděpodobné, že by způsoboval rakovinu.

#ShowMore#

Dávkování a aplikace

Erythritol se výborně hodí v kuchyni jako náhrada cukru, také při pečení koláčů nebo sušenek. Protože obvykle má pouze asi 75% sladicí schopnosti cukru, je potřeba trošku většího množství použít.