Slyšeli jste již o jedinečném koření kurkuma? Tento méně známý sourozenec zázvoru má přezdívku indický šafrán a přináší mnoho blahodárných účinků pro naše zdraví. Podívejte se s námi zblízka, co se skrývá za tajemstvím kurkumy, proč je v ajurvédské medicíně používána po staletí a proč bychom ji měli zařadit do našeho jídelníčku.
Co to je kurkuma?
Kurkuma je jasně žluté koření, které má v Asii dloholetou historii a stává se více a více populárním po celém světě. Nejen pro svou specifickou chuť v kari a indických pokrmech, ale hlavně pro své blahodárné vlastnosti. Zvyšuje odolnost a regeneraci organismu, stimuluje zažívání a zlepšuje vstřebávání živin. Kurkuma je používána v ajurvédské medicíně již 1000 let, a to především pro své vlastnosti čištění krve a udržení zdravé pokožky. V Číně a Indii byla nejčastěji používána pro hojení ran, v kombinaci s mlékem pro zklidnění mysli nebo jako barvivo. Díky její vzrůstající popularitě ji často můžeme najít v obchodech se zdravou výživou ve ve formě kapslí, čajů, prášků, extraktů nebo jako přísadu populárního nápoje nazývaného zlaté mléko.
Kurkuma nebo kurkumin?
Často můžeme slyšet o kurkumě a kurkuminu, jaký mezi těmito látkami rozdíl? Kurkumin je hlavní aktivní složkou kurkumy, který je zodpovědný za charakteristický žlutý odstín a přináší řadu zdravotních výhod. Mezi ty nejdůležitější patří antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Díky nim je kurkuma studována ke vztahu k rakovině, srdečním onemocněním a Alzheimerově chorobě. Jeho další nespornou výhodou je, že na sebe také váže těžké kovy jakými jsou olovo, rtuť nebo kadmium.
Kurkuma proti chronickým zánětům
Záněty jsou důležité procesy v našem těle, protože bojují proti škodlivým vlivům a opravují škody způsobené bakteriemi a viry. Problém však nastává, když se z krátkodobého užitečného zánětu stane zánět chronický a začne napadat tkáně našeho těla, které jsou pak více náchylné ke srdečním chorobám, rakovině a dalším. Zde přichází na pomoc protizánětlivé látky, jakou je právě kurkuma. Kurkuma prokazuje silné protizánětlivé vlastnosti, které blokují působení zánětlivých molekul v těle. Studie také poukazují na pozitivní účinky u pacientů trpící na revmatickou artritidu a onemocněním střev.
Kurkuma jako silný antioxidant
Kurkumin obsažen v kurkumě je silný antioxidant, který má prokázaný efekt v zachycování volných radikálů kyslíku, což jsou chemicky aktivní látky, které poškozují buňky těla. Toto poškození je také klíčovým faktorem srdečních onemocnění, tedy můžeme říct, že kurkuma hraje důležitou roli v jejich prevenci.
Kurkuma a její podpora trávení
Kurkuma je také velmi účinná ve zmírnění pálení žáhy a podpory správné funkce žaludku. Právě látky obsažené v kurkumě pomáhají ve vstřebávání živin a produkci kyselin, které napomáhají ke správnému trávení. Kurkuma také zmírňuje chronické bolesti žaludku.
Kurkuma pro zdravou pokožku
Díky svým protizánětlivým vlastnostem je kurkuma také účinná v boji při zklidnění podrážděné pokožky a zmírnění kožních onemocněních jako jsou akné, ekzém nebo lupénka.
Kurkuma a rakovina
Studie naznačují, že kurkuma může ovlivnit tvorbu a růst rakovinotvorných buněk na molekulární úrovni. Je tedy možné, že pravidelná konzumace může ovlivnit šíření rakoviny a snížit vedlejší účinky chemoterapie.
Další důležité účinky kurkumy
Kurkuma také hraje důležitou roli v tlumení bolesti, zlepšuje funkci jater a chrání slinivku břišní. Napomáhá ke zlepšení funkce mozku a studie naznačují, že může hrát klíčovou roli při mozkové mrtvici a Alzheimerově chorobě, díky své podpoře obnovy funkce mozku.
Jak účinky kurkumy nejlépe využít
Kurkuma působí nejlépe v kombinaci s dalšími látkami. Bylo prokázáno, že kombinace kurkumy s černým pepřem zvyšuje absorpci kurkuminu až o působivých 1000 %. Černý pepř obsahuje látku piperin, která pomáhá zvyšovat biologickou dostupnost kurkumy. To je také důvod, proč je černý pepř častou surovinou směsi zlatého mléka. Kurkumin obsažený v kurkumě je rozpustný v tucích, což znamená, že by kurkuma měla být konzumována s tuky, aby ji tělo mohlo plně využít. Vyzkoušejte Woldohealth MCT olej, který vám navíc dodá okamžitou energii bez kolísání.

Naše bio zlaté kurkumové mléko nabízí dokonale vyváženou kombinaci směsi kurkumy, zázvoru,...
Použití Kurkumy
Nejznámnějším použitím kurkumy je jeho kombinace se zázvorem, skořicí a černým pepřem v nápoji nazývaném zlaté mléko. Tato vyvážená směs koření posiluje imunitní systém, zmírňuje příznaky stresu, bolesti hlavy a čistí krev od toxinů. Již po staletí je zlaté mléko používáno jako nápoj na dobrou noc, pro zklidnění mysli a navození klidného spánku.
Kurkumu je také možné použít jako koření do vašeho oblíbeného indického jídla, přimíchat ji do dresinku, polévek, bramborové kaše nebo míchaných vajíček. Nejen že kurkuma dodá vašemu jídlu krásně zlatou barvu, ale také má skvělou chuť.