Bio kokosový olej

Zajímá vás, co je pro kokosový olej dobré? No, tento přízrak oleje je přínosem pro péči o pleť, péči o vlasy, snížení hmotnosti, léčbu kvasinkových infekcí, zlepšení trávení a zvýšení odolnosti proti řadě infekcí a onemocnění. Olej se používá nejen v tropických zemích, kde jsou kokosové plantáže bohaté, ale také v USA, Kanadě, Evropě a Austrálii. Lidé objevují zázraky, které tento olej vytváří, a získává popularitu po celém světě.

Podívejme se na některé známé výhody tohoto oleje.

OBSAH
Zdravotní přínos kokosového oleje
Péče o vlasy
Péče o kůži
Ztráta váhy
Zlepšuje imunitu
Zvyšuje trávení
Péče o zuby
Zabraňuje Candidě
Zrychluje léčbu
Udržování orgánů zdravé
Pomáhá při léčbě AIDS a rakoviny
Zvyšuje zdraví srdce
Ostatní výhody
Složení kokosového oleje
Jak používat a ukládat kokosový olej?
Reference
Komentáře
Zdravotní přínos kokosového oleje

Kokosový olej má několik přínosů pro zdraví, z nichž nejdůležitější je jeho užitečnost při péči o vlasy a péči o pleť.

Péče o vlasy

Znáte důvody pro dlouhé a zářící vlasy žen v tropických pobřežních oblastech? Ano, je to kokosový olej. Ženy v tropických pobřežních oblastech světa používají tento olej téměř denně na vlasy. Tento tlustý olej podobný márusu pomáhá při zdravém růstu vlasů a dodává těmto pramenům lesk. Je také vysoce účinný při snižování ztrát bílkovin, které mohou vést k různým nezdravým vlastnostem vlasů, pokud nejsou kontrolovány. To je důvod, proč se používá jako olej pro péči o vlasy a při výrobě různých kondicionérů a pleťových reliéfních krémů. Nyní musíte myslet, jak používat kokosový olej na vlasy? Stačí ji lokálně aplikovat na vlasy nebo použít kosmetickou masku z kokosového oleje.

Obavy z poškozených vlasů? Kokosový olej je opět roztokem. Je to vynikající kondicionér a pomáhá při regeneraci poškozených vlasů. Poskytuje také základní bílkoviny potřebné pro výživu a hojení poškozených vlasů. Výzkumné studie naznačují, že poskytuje lepší ochranu vlasů před poškozením způsobeným hygrální únavou.

Pravidelným masírováním hlavy s kokosovým olejem můžete zajistit, aby vaše pokožka na hlavě byla bez lupů, a to i v případě, že je pokožka pokožky trvale suchá. To také pomáhá udržet vaše vlasy a pokožku hlavy bez vši a vši vejce (ano, někteří lidé dostat vši ve vlasech).

Péče o kůži

Věděli jste, že kokosový olej funguje skvěle na pokožku? Kokosový olej je vynikající masážní olej, který působí jako účinný zvlhčovač pro všechny typy kůže včetně suché pokožky. Na rozdíl od minerálních olejů není při aplikaci tohoto oleje žádnou nepříznivá nežádoucí účinky na pokožku. Proto byl bezpečně používán po tisíce let k prevenci suchosti a odlupování kůže. Ano, čtete to správně - tisíce let! Používání kokosového oleje by mohlo být považováno za nedávné mdloby, ale bylo to po celé věky.

 

Pomáhá také při léčbě různých kožních problémů, včetně psoriázy, dermatitidy, ekzému a dalších kožních infekcí. Právě proto kokosový olej tvoří základní složku různých výrobků pro péči o tělo, jako jsou mýdla, krémy a krémy, které se používají k péči o pleť. Co víc? To také zpomaluje vzhled vrásek a prohnutí kůže, které obvykle doprovázejí stárnutí. K tomuto přínosu přispívají jeho známé antioxidační vlastnosti.

Ztráta váhy

Kokosový olej je užitečný také pro hubnutí. Obsahuje mastné kyseliny s krátkým a středním řetězcem, které pomáhají při nadměrné hmotnosti. Výzkum naznačuje, že pomáhá snížit břišní obezitu u žen. Je také snadné trávit ve srovnání s jinými jedlými oleji a pomáhá při zdravém fungování štítné žlázy a endokrinního systému. Dále zvyšuje metabolickou rychlost těla tím, že odstraňuje stres na pankreatu, čímž spaluje více energie a pomáhá lidem s obezitou a nadváhou zhubnout. Lidé žijící v tropických pobřežních oblastech, kteří denně používají kokosový olej jako svůj primární olej na vaření, obvykle nejsou tlustý, obézní ani nadváha. Několik lidí se zaměřuje na cvičení, jak zhubnout, od používání vnitřních strojů, jako jsou stroje pro tisk nohou až po venkovní cvičení, jako je běh a sport. I když je to dobrý způsob, jak zhubnout, včetně produktů jako kokosový olej zvyšuje vaše úsilí o snížení hmotnosti.

Zlepšuje imunitu

Kokosový olej je také dobrý pro zlepšení vaší imunity. Posiluje imunitní systém, protože obsahuje antimikrobiální lipidy, kyselinu laurovou, kyselinu kaprinovou a kyselinu kaprylovou, které mají antifungální, antibakteriální a antivirové vlastnosti. Lidské tělo převádí kyselinu laurovou na monolaurin, což výzkum podporuje jako účinný způsob, jak se vypořádat s viry a bakteriemi, které způsobují onemocnění, jako je opar, chřipka, cytomegalovirus a dokonce i HIV. Kokosový olej pomáhá v boji proti škodlivým bakteriím, jako je Listeria monocytogenes a Helicobacter pylori, a škodlivým prvokům jako je Giardia lamblia.

Zvyšuje trávení

Kokosový olej pomáhá zlepšit trávicí systém a tím zabraňuje různým problémům souvisejícím s trávením a žaludkem včetně syndromu dráždivého tračníku (IBS). Nasycené tuky, které jsou v něm obsaženy, mají antimikrobiální vlastnosti a pomáhají při řešení různých bakterií, hub a parazitů, které mohou způsobovat poruchu trávení. Pomáhá také při absorpci dalších živin, jako jsou vitamíny, minerály a aminokyseliny.

 

Péče o zuby

Vápník je důležitou součástí našich zubů. Protože kokosový olej usnadňuje vstřebávání vápníku tělem, pomáhá při vývoji silných zubů. Zastaví také zubní kaz. Nedávný výzkum naznačuje, že je také přínosem pro snížení tvorby plaku a zánětu dásní vyvolané plakem.

Zabraňuje Candidě

Candida, také známá jako systémová kandidóza, je tragické onemocnění způsobené nadměrným a nekontrolovaným růstem kvasinek nazývaných Candida albicans v žaludku. Kokosový ořech poskytuje úlevu od zánětu způsobeného kandidou, a to jak navenek, tak i uvnitř. Jeho vysoká schopnost udržovat vlhkost udržuje pokožku praskání nebo odlupování. Kyselina kapronová, kyselina kaprylová, kyselina kapronová, kyselina myristová a kyselina laurová v kokosovém oleji pomáhají při odstraňování Candida albicans.

Dále, na rozdíl od jiných léčebných postupů pro kandidovou kůru, účinek kokosového oleje je postupný a ne drastický nebo náhlý, což dává pacientovi dostatek času na zvyknutí si na abstinenční příznaky nebo reakce na Herxheimer (jméno, odmítnutí toxinů vznikajících při eliminaci těchto hub). Při léčbě tohoto stavu by však lidé měli systematicky a postupně zvyšovat dávky kokosového oleje a neměli by začít počátkem velkého množství.

Zrychluje léčbu

Při aplikaci na infikované oblasti tvoří kokosový olej chemickou vrstvu, která chrání infikovanou část těla před vnějším prachem, vzduchem, houbami, bakteriemi a viry. Je vysoce účinný na modřinách, protože zrychluje proces hojení poškozených tkání.

 

Udržování orgánů zdravé

Přítomnost triglyceridů a mastných kyselin se středním řetězcem v kokosovém oleji pomáhá při prevenci onemocnění jater. Je to proto, že tyto látky se snadno přeměňují na energii, když dosahují játra, čímž se snižuje jejich pracovní zátěž a také se zabraňuje hromadění tuku. Pomáhá také při prevenci onemocnění ledvin a žlučníku a pomáhá rozpouštění ledvinových kamenů. Kokosový olej je také považován za užitečný při udržování zdravé slinivky pankreatu při léčbě pankreatitidy.

Pomáhá při léčbě AIDS a rakoviny

Předpokládá se, že kokosový olej hraje důležitou úlohu při snižování virové náchylnosti HIV a pacientů s rakovinou. Předběžný výzkum ukázal tento účinek kokosového oleje na snížení virové zátěže HIV pacientů.

Zvyšuje zdraví srdce

Toto je kontroverzní téma. Existuje dostatek výzkumu, který by dokázal, že kokosový olej není pro srdce dobrý kvůli přítomnosti nasycených tuků. Zatímco tam je také výzkum, který ukazuje, že kokosový olej je dobré pro srdce. Kyselina laurová přítomná v kokosovém oleji pomáhá aktivně předcházet různým srdečním problémům, jako je vysoká hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak. Kokosový olej nevede ke zvýšení hladiny LDL cholesterolu a snižuje výskyt poranění a poškození tepen, a proto pomáhá při prevenci aterosklerózy. Studie naznačuje, že příjem kokosového oleje může pomáhat udržovat zdravé lipidové profily u žen v premenopauze. Takže konečně je kokosový olej dobrý nebo špatný pro srdce? Pokud ji používáte pro jedlé účely, pravidelně kontrolujte hladinu cholesterolu. Pokud zjistíte, že se zvyšují, je lepší přerušit příjem. V každém případě konzultujte odborného lékaře dříve, než začnete konzumovat kokosový olej. Nikdy se nehraj se svým srdcem (a někým jiným)!

Podle výzkumného centra kokosového ořechu kokosový olej zabíjí viry, které způsobují chřipku, spalničky, hepatitidu, opar, SARS a další vážná zdravotní rizika. Zabíjí také bakterie, které způsobují vředy, infekce hrdla, infekce močových cest, pneumonii a kapavku. Nakonec je kokosový olej účinný také při odstraňování hub a kvasinek, které způsobují kožní onemocnění, nohou atletky, drozd a vyrážku plenky.

Ostatní výhody

Kokosový olej se důrazně doporučuje pro řadu dalších výhod, které jsou vysvětleny níže. Použitím tohoto oleje bylo prokázáno, že pomalu pomáhá:

Odlehčení stresu: Kokosový olej je velmi uklidňující, a proto pomáhá při odstraňování stresu. Aplikuje ji na hlavu, následovanou jemnou masáží, pomáhá eliminovat duševní únavu. Podle výzkumu panenský kokosový olej poskytuje úlevu od stresu a má antioxidační vlastnosti.

Diabetes: Kokosový olej pomáhá při regulaci hladiny cukru v krvi a zlepšuje sekreci inzulínu. To také podporuje účinné využití glukózy v krvi, a tím i prevenci a léčbu diabetu.

Kosti: Jak již bylo zmíněno dříve, kokosový olej zlepšuje schopnost našeho těla absorbovat důležité minerály. Ty zahrnují vápník a hořčík, které jsou nezbytné pro vývoj kostí. Je tedy velmi užitečné pro ženy, které jsou po středním věku náchylné k osteoporóze.

Zvyšuje energii: kokosový olej je často používán sportovci, kulturisty a těmi, kteří jedou. Důvodem je, že obsahuje méně kalorií než jiné oleje, obsah tuku se snadno přemění na energii a nevede k akumulaci tuku v srdci a tepnách. Pomáhá zvyšovat energii a vytrvalost a zvyšuje výkonnost sportovců.

Kokosový olej a Alzheimerova choroba: Výzkum provedený Dr. Newportem uvádí, že olej je užitečný při léčbě Alzheimerovy choroby. Kromě toho neexistují žádné vědecké důkazy nebo tradiční znalosti o kokosovém oleji používaném pro léčbu Alzheimerovy choroby. Ve skutečnosti se tradičně nevěřilo, že by podpořilo fungování mozku v jakékoli formě. NIH sponzorovala studii, která tuto žádost ověřila.

Používejte jako nosný olej

Nosnými oleji jsou ty oleje, které snadno pronikají do pokožky nebo absorbují do pokožky, usnadňují prosakování nebo absorpci jiných olejů (jako jsou esenciální oleje) a rostlinných výtažků, které se do ní mísí. Je snadno absorbován skrze póry pokožky a používá se proto jako nosný olej. Kromě toho, že je jedním z nejstabilnějších olejů, nezůstane hnusný, ani nechává ostatní oleje, bylinné výtažky ani léky kořistí uvnitř. Nezmění vlastnosti olejů a bylin, které jsou v něm smíchány. To také chrání bylinky a oleje z mikrobiální nebo houbové interakce. Kokosový olej je drahý v několika zemích; avšak v tropických zemích je jejich cena nízká, aby byla cenově dostupná jako nosný olej.

Složení kokosového oleje

Více než 90% kokosového oleje se skládá z nasycených tuků (Nenechte se panicovat, není to tak špatné, jak to zní, přečtěte si až do konce a váš názor se může změnit) spolu se stopami několika nenasycených mastných kyselin, jako je mononenasycené mastné kyseliny a polynenasycené mastné kyseliny. Panenský kokosový olej se nijak neliší.

Nasycené mastné kyseliny: Většina z nich jsou triglyceridy se středním řetězcem, které se mají v těle dobře vstřebávat.

- kyselina laurová: Je hlavním přispěvatelem, který představuje více než 40% z celkového množství, následovanou kyselinou kaprinovou, kyselinou kaprylovou, kyselinou myristovou a kyselinou palmitovou. Lidské tělo převádí kyselinu laurovou na monolaurin. Kyselina laurová je užitečná při řešení virů a onemocnění.

- kyselina kapronová: reaguje s některými enzymy vylučovanými jinými bakteriemi, které ji následně převedou na silnou antimikrobiální látku monokaprin.

- kyselina kaprylovou, kyselina kapronová a kyselina myristová: Jsou bohaté na antimikrobiální a antifungální vlastnosti

Nenasycené mastné kyseliny: polynenasycené mastné kyseliny - kyselina linolová, mononenasycené mastné kyseliny - kyselina olejová

Polyfenoly: Kokos obsahuje kyselinu galovou, která je také známá jako kyselina fenolová. Tyto polyfenoly jsou odpovědné za vůni a chuť kokosového oleje. Panenský kokosový olej je bohatý na tyto polyfenoly.

Deriváty mastných kyselin: Betainy, etanolamid, ethoxyláty, estery mastných kyselin, mastné polysorbáty, monoglyceridy a estery polyolu.

Deriváty mastných alkoholů: Chloridy mastných kyselin, sulfáty mastných alkoholů a éter sulfát mastných alkoholů

Vitamíny a minerály: Vitamin E, vitamín K a minerály jako je železo.

Jak používat a ukládat kokosový olej?

Na rozdíl od většiny ostatních olejů má kokosový olej vysokou teplotu tání - asi 24 až 25 stupňů Celsia nebo 76 až 78 Fahrenheita. Proto je při pokojové teplotě pevné a roztavuje se pouze tehdy, když se teplota výrazně zvyšuje. Často je v této podobě a nemá se udržovat v chladničce.

Používáte-li kokosový olej k místním účelům, zvláště k péči o vlasy, jen olej rozetřete (pokud je pevný) udržováním lahve na slunci nebo namočením v teplé vodě. Můžete také vyndat nějaký olej a umístit ho do malé misky a ohřát misku nad plamenem (nepoužívejte mikrovlnku). Potom vezměte olej na dlani a naneste ji na vlasy. Pokud jej chcete použít pro domácí spotřebu, jednoduše nahraďte máslo nebo rostlinné oleje kokosovým olejem do receptů. Nezapomeňte, že nemusíte úplně přepínat na kokosový olej, protože ztratíte další výhody tradičních olejů a mléčných výrobků.

V chladnějších zemích je kokosový olej v dobrých, širokých kontejnerech. Pokud se však dostanete do obalu (teflon nebo plastový sáček), po otevření balení nezapomeňte udržovat olej v kontejnerech s pevným víčkem a širokými ústy. To vám pomůže vyndat lžíci, pokud ztuhne. Uchovávání je uzavřeno nebo uzavřeno je nezbytné, protože tam jsou i další obdivovatelé kokosového oleje (mravenci, švábi, jiný hmyz a hlodavci to prostě milují!).